10 Φεβ 2017

Τουρκία - Γκρουπ Γιορούμ
Θα τραγουδάμε και μέσα στα κελιά μας!

Κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να είναι το πιο πολύ-κυνηγημένο από κρατικές διωκτικές αρχές μουσικό συγκρότημα στον κόσμο. Σίγουρα όμως στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια δεν έχει ταίρι! Με τετρακόσιες τουλάχιστον δικαστικές διώξεις και συλλήψεις το Γκρουπ Γιορούμ στην υπέρ- τριαντάχρονη παρουσία του στην μουσική σκηνή της γειτονικής χώρας είναι η ζωντανή απόδειξη της διαρκούς μάχης για ελευθερία και δικαιοσύνη, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η τελευταία περιπέτεια ξεκίνησε στις 23 του περασμένου Νοέμβρη. Εκείνη την ημέρα έγινε η δεύτερη στην σειρά αστυνομική επιδρομή στο πολιτιστικό κέντρο Ιντίλ, στην συνοικία Ορτάκιοι της Πόλης, μια από τις βάσεις και τις μουσικές σκηνές του συγκροτήματος. Αυτήν την φορά οι μαινόμενοι αστυνομικοί δεν κατέστρεψαν τα υπόλοιπα μουσικά όργανα στο κέντρο όπως είχαν κάνει στην πρώτη επιδρομή τους όταν πήραν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιοδικά και χειρόγραφα. Σκοπός τους ήταν να αρπάξουν ανθρώπους. Έτσι τόσο στο Ορτάκιοι όσο και σε σπίτια και λέσχες στο Οκμειντάν έκαναν οκτώ προσαγωγές που αργότερα μετατράπηκαν σε επτά συλλήψεις. Και οι επτά, κορυφαία μέλη του γκρουπ, στην κυριολεξία η ραχοκοκκαλιά του. Οι κατηγορίες δεν προξένησαν καμία έκπληξη! Όπως και στις προηγούμενες φορές οι συλληφθέντες θεωρήθηκαν συνεργάτες και υποστηρικτές τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως ονομάζουν οι φασιστικές αρχές την αριστερή οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο γνωστή με το ακρωνύμιο DHKP-C. Πειστήρια του εγκλήματος μερικά περιοδικά, οι ομοιόμορφες στολές του συγκροτήματος και περίπου δύο χιλιάδες τουρκικές λίρες! Το κατηγορητήριο συμπληρώθηκε με τα συνηθισμένα σε τέτοιες περιπτώσεις. Προσβολή της αστυνομίας, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομος έρανος!



Ιδρυμένο στα 1985 από τέσσερις νεαρούς στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά το συγκρότημα άρχισε να γίνεται γνωστό παίζοντας μουσική και τραγουδώντας σε λαϊκές κι εργατικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις εργοστασίων, στις φτωχογειτονιές της Πόλης αλλά και σε απομακρυσμένα σημεία της ανατολικής Τουρκίας και του Κουρδιστάν. Επηρεασμένοι από την παράδοση των πολιτικών τραγουδιών της Λατινικής Αμερικής, των λαϊκών ήχων της Μεσογείου και της μουσικής παράδοσης των λαών της Τουρκίας οι νεαροί άρχισαν να κάνουν τραγούδια στα τούρκικα, στα κουρδικά αλλά και σε άλλες μειονοτικές γλώσσες. Κατόρθωσαν έτσι να επικοινωνήσουν γρήγορα με το πλατύ κοινό. Το 1987 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ και από τότε το Γκρουπ Γιορούμ έχει υπογράψει εικοσιδύο συλλογές πολιτικών και παραδοσιακών, κυρίως, τραγουδιών. Από ένα μικρό φοιτητικό σχήμα εξελίχθηκε σε μια μεγάλη μουσική ομάδα, μια σχολή εκπαίδευσης οργανοπαικτών και τραγουδιστών. Πρόσθεσε στην μπάντα του μια ποικιλία μουσικών οργάνων και πολλοί νέες ερμηνευτές άρχισαν να το ακολουθούν. Στις εξάρσεις των λαϊκών και εργατικών αγώνων στην χώρα, το Γκρουπ Γιορούμ ήταν πάντα στο επίκεντρο είτε με μαζικές συναυλίες είτε με την κυκλοφορία επίκαιρων τραγουδιών. Στην μεγάλη απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2000 και κορυφώθηκε το 2001 ενάντια στα κελιά απομόνωσης αλλά και στις τελευταίες μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί τα τραγούδια του γκρουπ έγιναν συνθήματα αντίστασης στα στόματα χιλιάδων αγωνιστών. Τον Ιούνιο του 2010 στα εικοσιπεντάχρονα γενέθλια, έγιναν δύο μεγάλες συναυλίες με δεκάδες χιλιάδες να συρρέουν. Στο Μπεσίκτας πενήντα χιλιάδες γέμισαν ασφυχτικά το στάδιο Ινονού. Αυτή την στενή σχέση ανάμεσα στους κοινωνικούς αγώνες και τα τραγούδια του γκρουπ δεν τη χώνεψαν ποτέ οι αρχές του τούρκικου φασιστικού καθεστώτος.

Από τα πρώτα χρόνια άρχισαν οι διώξεις και οι απαγορεύσεις. Ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες στην χώρα άλλοτε μεγάλωνε και άλλοτε μειώνονταν το αστυνομικό και δικαστικό κυνηγητό. Ακόμη και τότε όμως το γκρουπ κινούνταν στα όρια της νομιμότητας και οι εμφανίσεις του αντιμετώπιζαν συχνά την κρατική τρομοκρατία. Μέλη του συγκροτήματος κατά καιρούς μπήκαν στην φυλακή αρκετές φορές. Τον Σεπτέμβρη του 2012 είχαν γίνει και πάλι συλλήψεις. Τότε η τραγουδίστρια Σελμά Αλτίν ξυλοκοπήθηκε άγρια με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη τυμπάνων και στα δύο αυτιά της, ενώ η βιολονίστρια Εζγκί Ντιλάν Μπαλτσί γλύτωσε με ένα σπασμένο χέρι. Αυτήν την φορά η επίθεση που έγινε σκοπεύει στην πλήρη διάλυση του γκρουπ. Πιάστηκαν μονομιάς τα βασικότερα μέλη του συγκροτήματος και οδηγήθηκαν στις σκληρές φυλακές τύπου F του Τεκιρντάγ και της Σιλιβρίας.

Για τους Ινάν Αλτιν, Σελμά Αλτίν, Χελίν Μπολέκ Ντιλάν, Αλί Αρατζί, Ντιλάν Ποιράζ, Φιράτ Κιλ και Σουλτάν Γκιοκτσέκ που προφυλακίστηκαν τον Νοέμβρη αλλά και για τον Εκιμτζάν Γιλντιρίμ έχει ξεσηκωθεί ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και διεθνώς. Ομάδες νέων οργανώνουν διαμαρτυρίες στους δρόμους και στις πλατείες, καλλιτέχνες γυρνάνε στις γειτονιές και τραγουδάνε επαναστατικά τραγούδια, υποστηρικτές μαζεύουν υπογραφές, συνθήματα γράφονται στους τοίχους και χιλιάδες κόκκινες μικρές κορδέλες κρεμιούνται στα πιο απίθανα σημεία στις πόλεις και στα χωριά. Γνωστοί τραγουδιστές και μουσικοί, σαν την Τζόαν Μπαέζ από διάφορες χώρες έχουν κινητοποιηθεί. Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου ετοιμάζεται μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στην Πόλη και ήδη στο διαδίκτυο διακινείται πρόσκληση για να παρουσιαστούν στην διάρκειά της μουσικά μηνύματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο. Στις 1 Μαρτίου οι αγωνιστές καλλιτέχνες του Γκρουπ Γιορούμ θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. Για μια ακόμη φορά θα αποδειχθεί πως το φασιστικό καθεστώς δεν υπολόγισε σωστά. Τα τραγούδια και οι μουσικές του Γκρουπ Γιορούμ δεν μπορούν να φυλακιστούν, ούτε να σωπάσουν. Θα διατρέχουν όλη την Τουρκία ελεύθερα και θα ανάβουν στις καρδιές των ανθρώπων την φλόγα της αντίστασης!

ΔΕΙΤΕ φωτογραφίες από την πρώτη αστυνομική επιδρομή στο κέντρο Ιντίλ, www.siyasihaber3.org/idil-kultur-merkezine-polis-baskini και το βίντεο με την εκστρατεία με το κόκκινο κορδελάκι www.facebook.com/idilfosemm/videos/1854605634777110

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ την σελίδα του γκρουπ στο fb, www.facebook.com/grupyorum1985

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου