6 Φεβ 2021

Έζρα Ιτσχάκ Νάουι | Αποχαιρετισμός σε έναν «εσωτερικό εχθρό»


Αριστερός Εβραίος Μισραχί, μιλούσε σαν μητρική, τα αραβικά. Οι γονείς ήρθαν από τη Βασόρα του Ιράκ, αλλά αυτός γεννήθηκε το 1952, στο νεοσύστατο Ισραήλ. Πήγε στον στρατό, υπηρέτησε τον καιρό του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, αλλά παρέμεινε πεισματικά αντισιωνιστής. Από τους καλύτερους υδραυλικούς στην Ιερουσαλήμ, προτιμούσαν να τον καλούν στο σπίτι για επισκευές οι προοδευτικές Εβραίες. Ομοφυλόφιλος, που επέλεξε να συζήσει με έναν κυνηγημένο νεαρό Παλαιστίνιο, κρύβοντάς τον στο σπίτι του, για να τον γλυτώσει από την απειλή ενός οικογενειακού εγκλήματος τιμής. Δραστήριος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, με έντονη δράση στους λόφους της νότιας Χεβρώνας. Εκεί που οι έποικοι και ο κατοχικός στρατός για πολλά χρόνια επιδιώκουν συστηματικά να κλέψουν τη γη των Παλαιστίνιων Βεδουίνων κτηνοτρόφων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις σπηλιές για κατοικίες αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, ζώντας δίχως ηλεκτρικό και δίκτυο ύδρευσης για δεκαετίες. Ιδρυτικό μέλος της «Τα΄αγιούς», μιας κοινής ισραηλινό-παλαιστινιακής οργάνωσης αλληλεγγύης με το όνομα Συνύπαρξη (Κοινή Ζωή), αμέτρητες φορές βρέθηκε ανάμεσα σε στρατιώτες και Παλαιστίνιους για να εμποδίσει επιθέσεις, καταπατήσεις γης και κατεδαφίσεις σπιτιών. Ο Έζρα Ιτσχάκ Νάουι εξόργιζε πολλούς συμπατριώτες του, συντηρητικούς Εβραίους, ιδιαίτερα αυτούς που είναι ταυτισμένοι με την πολιτική της κατοχής και του μίσους ενάντια στους Παλαιστινίους. Θεωρούνταν ένας προκλητικός, εσωτερικός εχθρός! Αλλά και για αρκετούς από τους Παλαιστίνιους ήταν παρείσακτος. Ένας αλληλέγγυος που δημιουργούσε τουλάχιστον αμηχανία και όχι λίγες φορές αποστροφή, ειδικά όταν η ισραηλινή προπαγάνδα διέδωσε πως τάχα κουβαλάει το Aids.



 Γνωστός και πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ, ο Έζρα Νάουι αντιμετώπισε κατά καιρούς διώξεις, φυλακίσεις και συνεχείς απειλές. Το 2007 στάθηκε μπροστά σε μια μπουλντόζα του στρατού για να την εμποδίσει να καταστρέψει σπίτια Παλαιστίνιων στο Ουμ Ελ Χιρ της νότιας Χεβρώνας. Κατηγορήθηκε τότε πως χτύπησε δύο αστυνομικούς και οδηγήθηκε σε δίκη δύο χρόνια μετά. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Άλλες φορές ξενύχτησε μέσα στα σπίτια των Παλαιστίνιων για να τους συμπαρασταθεί όταν δέχονταν επιθέσεις. Ένα βράδυ, όταν οι έποικοι από τον ισραηλινό οικισμό της Susya έβαλαν σωλήνες νερού σε χωράφια Παλαιστίνιων με σκοπό να τα αρπάξουν, ο Έζρα έτρεξε εκεί αψηφώντας τις απειλές για τη ζωή του. Τα προηγούμενα χρόνια οδηγήθηκε στη φυλακή σε αρκετές περιπτώσεις, μια από αυτές με την κατηγορία πως έκανε σχέση με ένα ανήλικο Παλαιστίνιο, ενώ τον καιρό που συζούσε και προστάτευε τον ομοφυλόφιλο Φουάντ Μουσά, υπέστη αστυνομικές επιθέσεις και εισβολές στο σπίτι του. Τελευταία περιπέτεια, η παγίδευση του από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, οι οποίες, κατά την προσφιλή μέθοδό τους, «φύτεψαν» πράκτορες στην «Τα΄αγιούς». Τον κατηγόρησαν πως έδινε πληροφορίες στην Παλαιστινιακή αρχή για Παλαιστίνιους που διαπραγματεύονταν με μεσίτες για να πουλήσουν την γη τους σε εποίκους. Έτσι -ισχυρίστηκαν- κινδύνεψαν να τιμωρηθούν σκληρά με βάση τους παλαιστινιακούς νόμους. Υπέκλεψαν συνομιλίες του, τις παρουσίασαν επιδέξια και τον οδήγησαν στους δικαστές. Η δίωξη βασίστηκε σε μια πρόβλεψη της συνθήκης του Όσλο που απαγορεύει σε Ισραηλινούς να συνεργάζονται με τις ένοπλες δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής! Για την υπεράσπισή του κατά καιρούς πραγματοποιήθηκαν διεθνείς εκστρατείες αλληλεγγύης και έγραψαν για αυτόν και τις περιπέτειες του οι μεγαλύτερες εφημερίδες στη Δύση. Ο σκηνοθέτης Νισίμ Μοσέκ, έκανε το ντοκιμαντέρ «Πολίτης Νάουι», το οποίο προβλήθηκε με επιτυχία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας βραβεία και ευνοϊκές κριτικές.

Η τελευταία περιπέτεια με το σιωνιστικό καθεστώς του στοίχισε, καθώς η ισραηλινή προπαγάνδα επηρέασε αρνητικά ακόμη και προοδευτικούς Εβραίους. Υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και επιδεινώθηκαν και άλλα προβλήματα υγείας. Ο καρκίνος που διαγνώστηκε δεν του άφησε παρά μόνο λίγους μήνες ζωής. Πέθανε στα 69 του, το Σάββατο στις 9 Ιανουαρίου, σκορπίζοντας θλίψη σε όσους αγωνίστηκαν μαζί του αλλά και σε αυτούς που τον ήξεραν από μακριά. Η παρουσίαση της είδησης στα καθεστωτικά Μέσα του Ισραήλ, δύσκολα έκρυβε την ικανοποίηση για την τύχη του. Αρκετοί όμως προοδευτικοί και αριστεροί Εβραίοι θυμήθηκαν την πολυκύμαντη, γεμάτη προκλήσεις και κινδύνους ζωή του. Σημείωσαν πως δεν ήταν τυχαίο πως και άλλοι θαρραλέοι Μισραχί, όπως ο Μορντεχάι Βανούνου, ύψωσαν το ανάστημά τους και εναντιώθηκαν στην κατοχή, αντιμετωπίζοντας σκληρές διώξεις και τιμωρίες. Μνημόνευσαν τέλος ένα συγκλονιστικό κείμενο-επιστολή του Έζρα, που δημοσιεύθηκε στο αμερικάνικο «The Nation», το 2009, τον καιρό που τον έσερναν για μια ακόμη φορά στη φυλακή. Απαντώντας σε αυτούς που τον κατηγορούσαν πως με την συμπεριφορά προκαλεί τους πολίτες -εποίκους έγραφε «...Εγώ είμαι αυτός που δηλητηρίασε και κατέστρεψε τα πηγάδια των Παλαιστίνιων; Εγώ χτύπησα μικρά παιδιά; Χτύπησα ηλικιωμένους; Μήπως δηλητηρίασα τα πρόβατα των Παλαιστινίων; Κατεδάφισα σπίτια και καταστρέφω τρακτέρ; Έχω ποτέ μπλοκάρει δρόμους και εμποδίζω την κυκλοφορία; Ήμουν αυτός που εμπόδισε τους ανθρώπους να συνδέσουν τα σπίτια τους με τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα; Απαγόρευα στους Παλαιστινίους να χτίζουν σπίτια; Τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχω δει με τα δύο μάτια μου εκατοντάδες κακοποιήσεις και προσπάθησα να τις κάνω γνωστές. Αυτό θεωρούν προκλητικό. Μπορώ μόνο να πω ότι είμαι περήφανος που είμαι προκλητικός!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο-αποχαιρετισμό της Orly Noy, www.972mag.com/ezra-nawi-mizrahi-zionism, ολόκληρη την επιστολή στο “The Nation”, www.thenation.com/article/archive/israels-man-conscience καθώς και το άρθρο του ποιητή David Shulman και της καθηγήτριας Margaret Olin, mondoweiss.net/2021/01/ezra-nawi-1952-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου