19 Μαρ 2011

Mitsuaki Nagao
Η διδακτική ιστορία του πρώτου ήρωα της Φουκουσίμα


Ο Mitsuaki Nagao πέθανε σε ηλικία ογδόντα δύο χρόνων στις 13 Δεκεμβρίου του 2007, ύστερα από μια ραγδαία επιδείνωση της ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια. Μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου του αίματος, το πολλαπλό μυέλωμα που προκαλεί σοβαρές βλάβες στα οστά αλλά και διάφορα ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά. Εμβληματική φυσιογνωμία του αγώνα των εργαζόμενων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία, ενάντια στις εταιρείες –κρατικές και ιδιωτικές- ο Nagao δεν δικαιώθηκε ούτε μετά τον θάνατο του. Ένα ανώτερο δικαστήριο στο Τόκιο, τον Μάιο του 2008, απέρριψε την προσφυγή της οικογένειας του που διεκδικούσε αποζημίωση από την Ηλεκτρική Εταιρία της ιαπωνικής πρωτεύουσας , την TEPCO. Στην απόφαση ο δικαστής Hidetaka Matsui αφού στην αρχή είχε αμφισβητήσει πως ο Nagao έπασχε από καρκίνο, στην συνέχεια έγραψε πως αυτός δεν σχετίζεται με την ακτινοβολία στην οποία εκτέθηκε στα χρόνια που εργάζονταν για λογαριασμό της εταιρείας στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών.


Για τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες ο Nagao σε ηλικία πενήντα δύο χρόνων, εργάστηκε στο τομέα κατασκευής σωληνώσεων σε πυρηνικούς σταθμούς. Ανάμεσα στον Οκτώβρη του 1977 και στον Γενάρη του 1982 δούλεψε για την κατασκευή των αντιδραστήρων 2 και 3 στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα Ένα, στους αντιδραστήρες στην Χαμαόκα και στον αντιδραστήρα Φουγκέν στην Τσουρούγκα. Εκεί εκτέθηκε σε υπερβολική ακτινοβολία και το 1998, ενώ είχε σταματήσει να δουλεύει από το 1992, διαγνώστηκε πως πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα . Από τότε ο Nagao ξεκίνησε έναν πολυμέτωπο αγώνα ενάντια στην κυβερνητική νομοθεσία και την πυρηνική βιομηχανία που την προστατεύει συστηματικά. Πέτυχε κατ αρχήν, το 2004, να συμπεριληφθεί στην λίστα με τις επαγγελματικές ασθένειες το πολλαπλό μυέλωμα, που μέχρι τότε δεν αναφέρονταν καν, αν και από την δεκαετία του Τριάντα επιστήμονες που πέτυχαν την ασφαλή διάγνωση του το είχαν συσχετίσει με την ακτινοβολία. Στην επίσημη λίστα για τους εργαζόμενους στην πυρηνική βιομηχανία περιλαμβάνονταν μόνο πέντε είδη λευχαιμίας και καμία άλλη μορφή καρκίνου! Ύστερα ξεκίνησε ένα μαραθώνιο αγωγών για αποζημίωση. Οι εταιρίες όμως, όπως η Τοσίμπα, η TEPCO και άλλες έριχναν η μια στην άλλη την υποχρέωση για την καταβολή των χρημάτων ενώ επιστράτευσαν μέχρι και καθηγητές ιατρικής για να διαστρέψουν την πραγματικότητα. Κατάφεραν έτσι να παρατείνουν την δικαστική διαμάχη μέχρι τον Δεκέμβρη του 2007 όταν στην τελική δικαστική ακρόαση ο Nagao, βαριά άρρωστος δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί και έστειλε μια επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε: «Είμαι πολύ άρρωστος για να εκφράσω τις απόψεις μου αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά απευθύνω έκκληση προς τον δικαστή να εκδώσει μια απόφαση η οποία να ρίχνει φως στα σκοτάδια της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας» 


Ο Nagao, υπήρξε ο πρώτος εργαζόμενος στην πυρηνική βιομηχανία της χώρας που πέτυχε, σπάζοντας την επίσημη σιωπή, να ανοίξει η κλειστή λίστα των αναγνωρισμένων ασθενειών και με αυτόν τον τρόπο να αποκαλυφθεί η κρατική συνενοχή στην ασύδοτη δράση των εταιριών. Γι αυτό, με αναφορά την προσωπική περιπέτεια του, οργανώθηκε ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης με την δημιουργία ειδικής πρωτοβουλίας υποστήριξης τον Οκτώβρη του 2004. Ο τολμηρός ιάπωνας εργαζόμενος, έκανε έναν αγώνα με σκοπό δώσει κουράγιο και παρακίνηση και στους σημερινούς εργαζόμενους στον κλάδο. Τον Απρίλιο του 2006, σε μια κατάθεση του σε δικαστήριο, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες εργασίας στα πυρηνικά εργοστάσια, την συνεχή έκθεση στην ακτινοβολία, τα συνεχή ατυχήματα που αποκρύβονταν αλλά και τον φόβο των εργαζόμενων να μιλήσουν για αυτά. Δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει πως ο αγώνας του αφορά τους σημερινούς εργαζόμενους και ο σκοπός του ήταν να τους ενθαρρύνει και να τους δώσει φωνή.

Από το 1966, που στην Ιαπωνία κατασκευάστηκε ο πρώτος πυρηνικός σταθμός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το 2008 στην χώρα λειτουργούσαν πενήντα πέντε αντιδραστήρες, που παράγουν το 1/3 του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται. Με νωπά ακόμη τα τραύματα των δύο πυρηνικών βομβών, οι κυβερνήσεις σε απόλυτη συνεργασία με τις εταιρείες έχουν επιβάλλει ένα βαρύ πέπλο σιωπής και συγκάλυψης για τα συχνά ατυχήματα, τους κινδύνους και τις συνέπειες της χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας. Η θαρραλέα περίπτωση του εργάτη Nagao, ήταν μια εξαίρεση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.

• Στην πρώτη φωτογραφία ο Mitsuaki Nagao κρατά στα χέρια του την φωτογραφία που τον τράβηξε με τα ρούχα εργασίας, στο υπό κατασκευή εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ο φωτογράφος Kenji Higuchi. Ο Higuchi αφιέρωσε την καριέρα του φωτογραφίζοντας εργάτες στην πυρηνική βιομηχανία δίνοντας με αυτόν τον τρόπο, αγώνα ενάντια στην χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας. Τα λευκώματα του, που βραβεύτηκαν στην χώρα και στο εξωτερικό αποτελούν συγκλονιστικές μαρτυρίες της εποποιίας των γιαπωνέζων εργατών στια πυρηνικά εργοστάσια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα για το πολλαπλό μυέλωμα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας http://www.idelhema.gr/pollaploun_myeloma.html. Επίσης αναλυτικές πληροφορίες για την πυρηνική βιομηχανία στην Ιαπωνία και το κίνημα ενάντια της στην διεύθυνση http://www.cnic.jp/english/
ΔΕΙΤΕ ένα βίντεο από την πιο πρόσφατη αντίδραση για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ιαπωνία, λίγο καιρό πριν τον μεγάλο σεισμό που έγινε γνωστή σαν η απεργία-πείνας των 5 http://www.ustream.tv/recorded/12254054#utm_campaigne=synclickback&source=http://greenz.jp/2011/01/27/hungeryboy/&medium=12254054

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου