Ένα ασυνήθιστο γεγονός ήρθε να ταράξει την ήρεμη ζωή των εκατόν πενήντα περίπου χιλιάδων κατοίκων του Χάντσβιλ στην βόρεια Αλαμπάμα τον τελευταίο καιρό . Η πόλη που βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Τενεσί και είναι γνωστή από παλιά εξαιτίας της συγκέντρωσης εκεί αρκετών μονάδων αεροναυπηγικής υψηλής στρατιωτικής τεχνολογίας και του κέντρου της ΝΑΣΑ , σαν η «πόλη της ρουκέτας», έμαθε από μια λιτή ανακοίνωση της πολυεθνικής Cinram, που διατηρεί εδώ μια παραγωγική μονάδα, πως περίπου εκατό ξένοι εργάτες της δεν παρουσιάστηκαν στην δουλειά και εξαφανίστηκαν από τις μισθωμένες κατοικίες στις οποίες ζούσαν το τελευταίο διάστημα.
Στην οδό Moores Mill, στο νούμερο 4905, η Cinram, που έχει έδρα το Οντάριο του Καναδά και ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ και χώρες της Δυτικής Ευρώπης, έχει μια μονάδα παραγωγής ψηφιακών δίσκων, τομέας στον οποίο η πολυεθνική κατέχει τα σκήπτρα παγκοσμίως. Πρόσφατα η εταιρία είχε ζητήσει και είχε πάρει την άδεια από τις κρατικές αρχές για «εισαγωγή» 1350 ξένων προσωρινών εργατών με το καθεστώς της H2B βίζας. Από αυτούς οι οκτακόσιοι ήταν από την Τζαμάικα και οι υπόλοιποι από το Νεπάλ, την Ουκρανία, την Βολιβία και την Δομινικανή Δημοκρατία. Οι εξαφανισμένοι ήταν όλοι τους Νεπαλέζοι , σχεδόν οι μισοί από τους διακόσιους σαράντα που δούλευαν στο τμήμα πακεταρίσματος των DVD και των CD.
Τα συμβόλαια που είχε υπογράψει η εταιρία με τους εργάτες προέβλεπαν πλήρη απασχόληση για ένα χρόνο, σε δωδεκάωρη βάση για οκτώ δολάρια την ώρα. Αντί γι αυτό, και ιδιαίτερα μετά τα Χριστούγεννα, η διοίκηση της Cinram, επικαλούμενη την πτώση των πωλήσεων, μείωσε αυθαίρετα στο μισό και παραπάνω τις ώρες απασχόλησης και έτσι σκόπευε να συνεχίσει μέχρι τον ερχόμενο Μάιο , οπότε λήγουν και τα συμβόλαια μίσθωσης των προσωρινών εργατών. Έτσι οι εργάτες έφτασαν να δουλεύουν μόνο τρεις ημέρες και με δυσκολία να φτάνουν τα διακόσια δολάρια σε αποδοχές την εβδομάδα όταν και μόνο για ενοίκια στα δύο μεγάλα κτίρια που τους εγκατέστησαν έπρεπε να δίνουν πεντακόσια σαράντα δολάρια τον μήνα. Για τους δύστυχους Νεπαλέζους αυτό ήταν καταστροφή, μιας και όλοι, εκτός από την προσωπική συντήρηση τους, έπρεπε να ξεπληρώνουν και τα μεγάλα χρέη που δημιούργησαν για να πάρουν την προσωρινή βίζα. Σύμφωνα με εφημερίδες στο Νεπάλ που έδωσαν έκταση στο γεγονός, οι περισσότεροι πλήρωσαν στους μεσάζοντες δέκα χιλιάδες δολάρια και αρκετοί έως και εικοσιπέντε χιλιάδες, ποσό αστρονομικό για τα δεδομένα της χώρας.
Πίσω από την ετήσια βίζα προσωρινής απασχόλησης Η2Β, που σπανίως μπορεί να επεκταθεί στα τρία χρόνια, υπάρχει σε κάθε χώρα , με την σιωπηλή αποδοχή φυσικά των προξενικών αμερικάνικων αρχών ένα προσοδοφόρο παζάρι ελπίδας , ειδικά στις χώρες του Τρίτου Κόσμου και στην Ανατολική Ευρώπη, που το τέλος του είναι μια κακοπληρωμένη και ολιγόμηνη δουλειά στις ΗΠΑ, που σπανίως καλύπτει ακόμη και το αρχικό χρέος. Στην πολυπόθητη γη της «ελευθερίας» οι δυστυχισμένοι μετανάστες γνωρίζουν από την πρώτη στιγμή μια απίστευτη εκμετάλλευση Και από εκεί και πέρα ξεκινά μια περιπέτεια παρανομίας η συνήθως επιστροφή στην πατρίδα με την προσμονή μιας καλύτερης ευκαιρίας.
Την μαζική εξαφάνιση των Νεπαλέζων από το Χάντσβιλ, που ακόμη τους ψάχνουν οι υπηρεσίες μετανάστευσης, ακολούθησαν οι κατηγορίες των ιδιοκτητών των κατοικιών πως αυτές λεηλατήθηκαν από τα έπιπλα τους! και ένα ρεπορτάζ ενός λαγωνικού-δημοσιογράφου στο CNN, πως πίσω από την εξαφάνιση των Νεπαλέζων μπορεί να κρύβεται τρομοκρατική συνομωσία κατά της ασφάλειας των ΗΠΑ!
* Από χθες ξεκίνησε το Δέκατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Θεσσαλονίκη, που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 του μήνα. Παρά την μεγάλη κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στους έλληνες ντοκιμαντερίστες και τον διευθυντή του Φεστιβάλ, ο «Αθέατος Κόσμος» προτρέπει τους αναγνώστες του να ανακαλύψουν στο πρόγραμμα, ταινίες με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου