Τριάντα χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο του Κέιπ-Τάουν, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο σε μια περιοχή με αμμόλοφους εκτείνεται μια από τις μεγαλύτερες και φημισμένη για την αθλιότητα της, τενεκεδένια παραγκούπολη, που έστησαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες της χώρας. Στα πλαίσια ενός προγράμματος αναγκαστικής μετακίνησης άστεγων και φτωχών οικογενειών από καταυλισμούς μέσα και γύρω από την πόλη κτίστηκε στα γρήγορα μια αποκρουστική συστάδα πρόχειρων μεταλλικών κατασκευών με λαμαρίνες που ονομάστηκε παραπλανητικά «προσωρινή περιοχή μετεγκατάστασης». Η λαμαρινούπολη, που στην γλώσσα των λευκών της χώρας αποκαλείται Blikkiesdorp, αποτελείται από χίλιες πεντακόσιες αριθμημένες κατασκευές στην σειρά, η μια δίπλα στην άλλη, με κοινές τουαλέτες και κουζίνες, δίχως σοβαρή υποδομή ύδρευσης και αποχέτευσης και φτιάχτηκε με προδιαγραφές για μερικές εκατοντάδες ανθρώπους ενώ τώρα είναι στοιβαγμένες πάνω από χίλιες επτακόσιες οικογένειες. Βρίσκεται στο Delft, μια περιοχή που συγκεντρώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια χιλιάδες απόκληρους σε ανάλογες πρόχειρες παραγκουπόλεις. Από το 1989 που άρχισαν να έρχονται οι πρώτες οικογένειες ως σήμερα που στο Delft, ζούνε πάνω από ενενήντα χιλιάδες ψυχές, η περιοχή έγινε το συνώνυμο της υποβάθμισης και της δυστυχίας.
Στη Blikkiesdorp, όπως και σε όλη την τριγύρω περιοχή, οι περισσότεροι είναι άνεργοι, η εγκληματικότητα ανθεί μαζί με το φτηνό ναρκωτικό ντράγκα, τα ποσοστά των ασθενειών και ειδικά του Aids είναι πανύψηλα και η απόγνωση περισσεύει στον νεαρό πληθυσμό που είναι και το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των «εκτοπισμένων». Οι εκτοπίσεις έχουν μάλιστα πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο ενόψει της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου το καλοκαίρι. Οι κρατικές και δημοτικές αρχές στο Κέηπ αλλά και στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Ντέρμπαν και αλλού, έχουν αποδυθεί σε μια βίαιη – αρκετές φορές- εκστρατεία αναγκαστικών μετακινήσεων αστέγων και πρόχειρων καταυλισμών, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλη αγανάκτηση και πολλές αντιδράσεις. Σε μια μάλιστα από αυτές τις μετακινήσεις, στον μεγάλη παραγκούπολη Kennedy Road, στο Ντέρμπαν, ένοπλες ομάδες του Αφρικάνικου Κογκρέσου, που ανέλαβαν την βρώμικη δουλειά να αντιμετωπίσουν την αντίσταση των απόκληρων, σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους με την ανοχή της αστυνομίας, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Οι φτωχός μαύρος πληθυσμός με οργή βλέπει να έχουν χτιστεί καινούρια στάδια-μεγαθήρια με δαπάνες που ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να διώχνει σαν σκουπίδια τους ανθρώπους από τα αστικά κέντρα, για να μην μπούνε στο κάδρο της ποδοσφαιρικής υπέρ-παραγωγής που ετοιμάζεται. Η αντίθεση αυτή μάλιστα στην περιοχή που βρίσκεται η Blikkiesdorp είναι καθημερινή μιας και πολύ κοντά ορθώνεται το νέο στάδιο Γκρήν Πόιντ, χωρητικότητας εβδομήντα χιλιάδων θεατών και κόστους εξακόσιων χιλιάδων δολαρίων, που θα φιλοξενήσει μερικούς από τους επίσημους ποδοσφαιρικούς αγώνες και το οποίο φτιάχτηκε μέσα σε δυόμισι χρόνια.
Τον φετινό Απρίλη συμπληρώνονται δεκαέξι χρόνια από τις πρώτες –μετά το απαρτχάιντ- εκλογές και την ανάδειξη του Μαντέλα και του Κογκρέσου στην διακυβέρνηση της χώρας, παρά τις μεγάλες προσδοκίες, η φτώχεια και ο αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας του μαύρου πληθυσμού συνεχίζεται και η Νότια Αφρική ξεπέρασε ακόμη και αυτήν την Βραζιλία στα ποσοστά των κοινωνικών ανισοτήτων. Τον τελευταίο καιρό οι κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες έχουν αυξηθεί τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, ενώ τα πρόσφατα μαζικά φαινόμενα ρατσισμού και διώξεων ενάντια στους μετανάστες από τις γειτονικές χώρες, αλλά και των ενδοφυλετικών συγκρούσεων, υπογραμμίζουν την ένταση των κοινωνικών προβλημάτων που το Κογκρέσο προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει με πολιτικές διάσπασης και αποπροσανατολισμού αλλά και με κλιμάκωση της κρατικής βίας. Η αναρρίχηση του Ζούμα στην προεδρία, που υποτίθεται ήρθε σαν απάντηση στην συντηρητική πορεία των Μπέκι-Μαντέλα, καθόλου δεν άλλαξε την κατάσταση, η οποία επιπλέον επιδεινώθηκε από την είσοδο της οικονομίας στον κύκλο της ύφεσης.
* Δείτε το ενδιαφέρον μικρό-φιλμ Txaboletan bizi direnak στην διεύθυνση http://vimeo.com/5971780. Ενημερωθείτε για το κίνημα των απόκληρων στις παραγκουπόλεις της Νότιας Αφρικής στην διεύθυνση http://www.abahlali.org, και διαβάστε ενδιαφέροντα άρθρα και ρεπορτάζ για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην χώρα, αλλά και για όλη την Αφρική, στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.pambazuka.org. Για το ίδιο θέμα ο "Αθέατος Κόσμος" είχε ξαναγράψει το http://atheatoskosmosps.blogspot.com/2006/07/khayelitsha.html, πριν τέσσερα χρόνια."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου