11 Αυγ 2012

Μπρέσια-Ιταλία
Λευκά φέρετρα και λευκές χήρες


Το αίσθημα του εξωπραγματικού και του απίστευτου έδινε λεπτό με λεπτό την θέση του σε μια βουβή συγκίνηση, που κατέκλυσε τους εξακόσιους περίπου άνδρες και γυναίκες που γέμισαν ασφυκτικά την εκκλησία και τον περίβολο της Σάντα Μαρία ντε λα Βιτόρια, στο νούμερο 97 της Βία Κρεμόνα στην Μπρέσια. Εκεί, παρά την φιλότιμη παρηγορητική ομιλία του ιερέα, του ντον Φραντσέσκο Φεράρι, τίποτε δεν μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μπορέσει να χωρέσει ο ανθρώπινος νους αυτό που συνέβη το βροχερό πρωινό της Δευτέρας στις 21 του φετινού Μάη, λίγο πιο πέρα στον ίδιο δρόμο. Μέσα σε δυο-τρία λεπτά, γύρω στις οκτώμισι, ύστερα από έναν από τους συχνούς, τελευταία, καυγάδες με την γυναίκα του Έλενα, ο Μάρκο Τουρίνι σε κατάσταση παροξυσμού πραγματοποίησε το αδιανόητο. Άρπαξε και πέταξε από τον έκτο όροφο την δεκατετράμηνη κόρη του και τον τετράχρονο γιο του. Αμέσως μετά πήδηξε και αυτός στο κενό. Η Έλενα δεν πρόλαβε παρά μόνο να βγάλει απελπισμένες κραυγές και να τρέξει μάταια για βοήθεια στους γείτονες. Ο Μάρκο σκοτώθηκε επί τόπου ενώ τα δύο μικρά άντεξαν μόνο για λίγη ώρα μέχρι να τα πάνε στο νοσοκομείο. Ο επίλογος της σιωπηλής, αλλά απόλυτα σπαρακτικής τελετής, γράφτηκε σε δύο διαφορετικά σημεία. Τα δύο μικρά λευκά φέρετρα θάφτηκαν στο κοιμητήριο του Ρεμεντέλο, χωριό καταγωγής της Έλενας ενώ το σώμα του Μάρκο τάφηκε στο κοιμητήριο της Βόλτα λίγο έξω από την Μπρέσια.
Όλοι όσοι γνώριζαν τους Τουρίνι, μιλούσαν για μια ήσυχη οικογένεια η οποία όμως βρέθηκε τον τελευταίο καιρό αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα μιας και ο Μάρκο, διαφημιστής στο επάγγελμα βρίσκονταν από καιρό στην ανεργία. Ο σαρανταενάχρονος πατέρας, είχε πέσει σε κατάθλιψη τους τελευταίους μήνες πιθανόν ακόμη εξαιτίας της αυτοκτονίας του πατέρα του στα τέλη του προπερασμένου χρόνου. Οι καβγάδες με την Έλενα, που δούλευε σαν νοσοκόμα και συντηρούσε την οικογένεια ήταν συχνοί αλλά τίποτε δεν προμήνυε αυτό που συνέβη, όπως διαβεβαίωναν όσοι ήξεραν το ζευγάρι. Μέσα σε ποιόν λαβύρινθο απόγνωσης και αδιεξόδων βρέθηκε ο Μάρκο για να σκοτώσει τον Σάμουελ και την μικρή Μανουέλα, που τόσο αγαπούσε είναι αδύνατον να το καταλάβει κανείς. Ίσως γι αυτό οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς έμειναν σιωπηλοί αντιμετωπίζοντας με δέος την τραγική κατάληξη και κανείς σχεδόν δεν έδειξε να ενοχλείται όταν η Έλενα αποφάσισε να γίνει η κηδεία από κοινού και για τους τρεις.

Η είδηση για την τραγωδία στην Μπρέσια ήρθε να προστεθεί σε μια πυκνή σειρά αυτοκτονιών που καταγράφονται όλο και συχνά πια στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και αν έμελλε να συμβεί έτσι και αλλιώς, οι περισσότεροι στο άκουσμα της είδησης σκέφτηκαν πως τα οικονομικά αδιέξοδα του άνεργου Μάρκο, αποτέλεσαν τον επικρουστήρα στο θολωμένο μυαλό του. Αυτό που είναι πάντως σίγουρο, είναι η άμεση συσχέτιση του αυξημένου κύματος αυτοκτονιών με την οικονομική κρίση και την επιταχυνόμενη ανεργία. Από το 2005 μέχρι το 2010 ο αριθμός των καταγραμμένων αυτοχειριών αυξήθηκε κατά 52% από τις οποίες οι περισσότερες σχετίζονται άμεσα η έμμεσα με οικονομικά αδιέξοδα. Στην Μπολόνια μάλιστα στις 4 του Μάη, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση γυναικών που έχασαν τους άνδρες ή τα παιδιά τους στο πρόσφατο κύμα αυτοκτονιών. Οι λευκές χήρες συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την οργή τους μπροστά σε μια υπηρεσία συλλογής φόρων, στο σημείο που πριν λίγο καιρό ένας πενήντα-οκτάχρονος, ο Τζουζέπε Καμπανιέλο, έβαλε φωτιά στα ρούχα του και κάηκε ζωντανός. Αν ο ρυθμός των αυτοκτονιών συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο όπως καταγράφτηκε στους πρώτους έξι μήνες του 2012 τότε η φετινή χρονιά θα σπάσει όλα τα θλιβερά εθνικά ρεκόρ της χώρας. Ο εκλεκτός των τραπεζιτών και των Βρυξελλών, πρωθυπουργός Μόντι, κάτι πήγε να πει για ανθρώπινο κόστος, προσπαθώντας να απαντήσει στις κατηγορίες που τον θεωρούν ηθικό υπεύθυνο, αλλά τα γύρισε αμέσως συνειδητοποιώντας πως το θέμα καίει παρά πολύ και δεν χρειάζεται δημόσια συζήτηση.

*ΔΕΙΤΕ εικόνες από την κηδεία http://brescia.corriere.it/gallery/brescia/05-2012/Turrini/01/i-funerali-turrini_b5362d62-a5b0-11e1-8ebb-5d15128b15be.shtml#2 και μια συλλογή φωτογραφιών από την κινητοποίηση στην Μπολόνια http://www.demotix.com/news/1185376/economic-crisis-leads-suicide-march-bologna#slide-8

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα τραγικό οδοιπορικό με οκτώ φετινές αυτοκτονίες στην Ιταλία στο αφιέρωμα του Νιουσγουήκ με τίτλο «Απελπισία στην Ιταλία» http://www.thedailybeast.com/newsweek/galleries/2012/06/17/economic-suicides-in-italy-photos-by-filippo-massellani.html

Η εικόνα στο άρθρο είναι ο πίνακας του Εντουαρντ Μανέ με τίτλο «Η αυτοκτονία» ( 1871)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου