27 Οκτ 2012

Χονγκ –Κoνγκ
Σπίτια-φέρετρα στην σκιά των ουρανοξυστών

Πόση φτώχεια και αθλιότητα μπορεί να κρύβουν στην σκιά τους οι αστραφτεροί ουρανοξύστες και πίσω από τα φώτα τους,  οι εκτυφλωτικές διαφημίσεις των πολυεθνικών που συνωστίζονται  στις  στενές λωρίδες γης στο Χονγκ Κονγκ; Μερικά ρεπορτάζ  μεγάλων δυτικών ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν συγκλονιστικές  εικόνες για τους φτωχότερους των φτωχών  στην μεγάλη πόλη-λιμάνι της Ασίας, που από το 1997 επέστρεψε στην Κίνα  διατηρώντας, για μια εικοσαετία,  ένα ειδικό οικονομικό και πολιτικό καθεστώς.  Ο δημοσιογραφικός φακός  έκανε  γνωστά τα λεγόμενα  διαμερισμένα –φέρετρα, στα οποία κατοικούν χιλιάδες εργαζόμενοι  και συνταξιούχοι, για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην έλλειψη στέγης και στα πανάκριβα ενοίκια. Στα σπίτια αυτά με την κοινή τουαλέτα και κουζίνα μένουν σε διαμορφωμένα με ξύλο και σύρματα  κουτιά,  δεκάδες άνθρωποι διαθέτοντας  έναν προσωπικό χώρο που δεν είναι μεγαλύτερος από την έκταση ενός  διπλού  κρεβατιού, δηλαδή δυο με τρία τετραγωνικά μέτρα. Ο χώρος συνήθως δεν χωρά έναν άνθρωπο όρθιο και αυτό για να μπορούν τα κουτιά αυτά να στέκονται  το ένα πάνω στο άλλο. Το ενοίκιο γι' αυτά τα κοτέτσια στην κυριολεξία, που έχουν μάλιστα αδειοδοτηθεί από τις τοπικές αρχές, είναι περίπου 160 με 180  αμερικάνικα δολάρια τον μήνα  για κάθε άτομο.


Το Χονγκ Κονγκ των επτά εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί μια από τις ακριβότερες οικιστικά περιοχές του πλανήτη, με την έλλειψη στέγης να ταλαιπωρεί την φτωχολογιά και τους ηλικιωμένους. Εκτός από την σπανιότητα της γης, τις τιμές τις έχουν φουσκώσει  μια ντουζίνα εταιρείες που θησαυρίζουν με την ανοικοδόμηση και την ενοικίαση, και αποτελούν μέρος της ελίτ που διαφεντεύει την περιοχή. Το καρτέλ αυτό των ακινήτων κρύβεται πίσω από την αυξανόμενη φούσκα στις τιμές  και έχει σημαντική επιρροή στο εκλεκτορικό σώμα που διορίζει τον τοπικό κυβερνήτη. Στα παλιά  δημόσια  κτίρια στο Κόουλούν, και αλλού, οι συνθήκες διαβίωσης είναι απελπιστικές μέσα στα ανθρώπινα κλουβιά, με τις κατσαρίδες, τις σαύρες και τα ποντίκια να αφθονούν και τις θερμοκρασίες να είναι ψηλές και αποπνικτικές. Υπολογίζεται πως σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης ζούνε σε τέτοια κτίρια  και πάνω από εκατό χιλιάδες σε κλουβιά ή είναι άστεγοι στους δρόμους και τα πάρκα.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ θεωρείται μια από τις πρωταθλήτριες στην ελευθερία και στην έλλειψη κάθε είδους περιορισμού και κρατικού παρεμβατισμού  και η κοινωνία ταυτόχρονα είναι μια από τις πιο άνισες στην κατανομή του πλούτου παγκόσμια. Πρώτη στην Ασία, δηλαδή με μεγαλύτερη ανισότητα από την Ινδία και την Κίνα(!) και αρκετά μπροστά από τις ΗΠΑ και άλλες καπιταλιστικές μητροπόλεις. Σε μια δεκαπενταετία συνεχούς οικονομικής μεγέθυνσης του ΑΕΠ της περιοχής παρατηρήθηκε μια ραγδαία επιδείνωση του συντελεστή Gini, δηλαδή του αριθμοδείκτη, που μετρά  πόσο μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς. Οι φτωχοί ανάμεσα στο 1995 και στο 2005 αυξήθηκαν από το 14,8% του πληθυσμού στο 17,7%, οι υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης είναι ελάχιστες και ο κατώτατος μισθός 3740 τοπικά δολάρια δηλαδή 482 δολάρια ΗΠΑ.

Στις 1 του φετινού Ιούλη με αφορμή τα δεκαπεντάχρονα της επιστροφής στην Κίνα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους της μητρόπολης με οργισμένα αντικυβερνητικά συνθήματα. Τα δυτικά ΜΜΕ προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τις διαμαρτυρίες σαν κίνημα υπέρ της δυτικής δημοκρατίας αλλά όλοι οι σοβαροί αναλυτές είδαν πως πίσω από αυτό, την οργή πυροδότησαν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και η διευρυνόμενη φτώχεια και ανισότητα που επεκτείνονται ραγδαία.

ΔΕΙΤΕ μια σειρά φωτογραφιών για τα σπίτια-κλουβιά http://www.fotostrada.com/#/latest-stories/life-in-a-coffin---hong-kong/BCCoffin2s και ένα βίντεο  για την φτώχεια στο Χονγκ-Κονγκ http://www.youtube.com/watch?v=L62Qxcebp5w

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο για τις ανισότητες και τη φτώχεια των Eddie Leung και Pepe Escobar http://hongkong.geoexpat.com/forum/52/thread236870.html και ένα ρεπορτάζ για την άθλια διαβίωση http://www.asianewsnet.net/home/news.php?id=36116&sec=9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου