23 Φεβ 2013

Σάρευ, Βρετανία
Καιάδας για τους ηλικιωμένους

Η ογδόντα ενός χρονών Γκλόρια Φόστερ, στο πλούσιο, μεσοαστικό Banstead στο ανατολικό Σάρεϋ, όπου ζούσε, είχε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν, για να έχει μια ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή στα στερνά της. Χήρα από νωρίς και άκληρη, η Φόστερ, πέρα από τις οικονομίες της, είχε αγοράσει ένα σπίτι, αξίας τουλάχιστον διακοσίων χιλιάδων λιρών, σε αυτήν την περιοχή, που συνορεύει με το μητροπολιτικό Λονδίνο, και έπαιρνε μια καλή σύνταξη από τότε που σταμάτησε να δουλεύει ως γραμματέας στην πολυεθνική Shell. Γεννημένη στην Ινδία, η Φόστερ δούλεψε για την εταιρία στην Νιγηρία για χρόνια, πριν επιστρέψει στα κεντρικά στο Λονδίνο. Δραστήρια και κοινωνική, ήταν γνωστή για την αγάπη της για το γκολφ και επέμεινε να πηγαίνει στο γήπεδο, ακόμη και όταν άρχισαν τα πρώτα προβλήματα υγείας. Μόνο όταν την επισκέφθηκε η άνοια, απομονώθηκε και επέλεξε να κάνει ένα ακριβό συμβόλαιο με μια ιδιωτική εταιρία βοήθειας στο σπίτι, την Carefirst24.
Το καλό εισόδημα και η περιουσία της δεν της επέτρεπαν ενίσχυση από τις δημοτικές υπηρεσίες και από την άλλη, δεν ήθελε να πάει σε γηροκομείο. Αν και οι τέσσερις καθημερινές επισκέψεις των υπαλλήλων της Carefirst24 ήταν χρονομετρημένες με τσιγκουνιά και η φροντίδα τυπική, η Φόστερ ακόμα και όταν «έπεσε» στο κρεβάτι, διατηρούσε ένα σχετικά καλό επίπεδο διαβίωσης. Αυτά μέχρι την 15η του φετινού Γενάρη. Εκείνη την ημέρα, η αστυνομία και η υπηρεσία μετανάστευσης έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Carefirst24 στο Sutton. Εκεί, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που είχαν, πως η επιχείρηση απασχολούσε αδήλωτους μετανάστες και διέταξαν το κλείσιμο της. Η Carefirst24 είχε, παράλληλα, σύμβαση με την κομητεία του Σάρει, για να εκτελεί το δημοτικό πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι για ηλικιωμένους και ανήμπορους. Παρά το γεγονός πως οι ελεγκτές και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ενημέρωσαν αυθημερόν τις αρχές της κομητείας για την διακοπή των εργασιών της, το όνομα και η διεύθυνση της Φόστερ παραπέσανε. Εννέα ημέρες μετά, ανακάλυψαν την δύστυχη συνταξιούχο, ημιθανή από ασιτία, αφυδάτωση και σηψαιμία. Η Γκλόρια Φόστερ άφησε την τελευταία της πνοή λίγο μετά, στο νοσοκομείο του Epsom. Στο σπίτι και στο δωμάτιο, όλα ήταν όπως τα άφησε η τελευταία υπάλληλος της Carefirst24.

Τουλάχιστον διακόσιες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές εταιρίες βοήθειας στο σπίτι σε όλη την χώρα, οι πιο πολλοί μετανάστες, και ο μέσος μισθός τους είναι πολύ χαμηλότερος από τον κατώτατο. Πληρώνονται με βάση χρονομετρημένες επισκέψεις, δεν υπολογίζεται ο χρόνος μετακίνησης τους και η εντατικοποίηση είναι ανυπέρβλητη. Το 73% των επισκέψεων διαρκούν λιγότερο από μισάωρο και το 28% πιο λίγο από ένα τέταρτο της ώρας. Μεταφέροντας, μέσω συμπράξεων, εισοδηματικών αποκλεισμών και της κρατικής υποχρηματοδότησης, την βοήθεια των ηλικιωμένων στον ιδιωτικό τομέα, οι βρετανικές κυβερνήσεις πέτυχαν να δημιουργήσουν μια επαίσχυντη κατάσταση, όπως έγραφε με αγανάκτηση ο Γκάρντιαν πριν ένα χρόνο. Τουλάχιστον τρεις στις δέκα ιδιωτικές εταιρίες δεν ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις προδιαγραφές και στην ασφαλή διαχείριση των φαρμάκων.

Δυο εκατομμύρια άνθρωποι της τρίτης ηλικίας έχουν ανάγκη υποστήριξης σήμερα στην Βρετανία. Οκτακόσιες χιλιάδες από αυτούς δεν παίρνουν καμία κρατική ενίσχυση και ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στις λίστες μειώνεται συνεχώς, εξαιτίας των εισοδηματικών κριτηρίων και των περικοπών. Για το 2012, η κυβέρνηση έδωσε 7,3 δις λίρες, ποσό ίδιο με αυτό του 2011, παρ’ ότι οι ανάγκες αυξάνονται κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μειωθούν οι θέσεις κατά διακόσιες χιλιάδες τα τελευταία πέντε χρόνια. Έτσι, μπορεί να εξηγηθεί, πώς πάνω από σαράντα χιλιάδες ηλικιωμένοι τον χρόνο αναγκάζονται να πουλάνε ή να υποθηκεύουν τα σπίτια τους, για να μπορούν να αγοράσουν οικιακή βοήθεια ενώ πολλοί άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διατροφής και θέρμανσης.
Ο τραγικός θάνατος της Γκλόρια Φόστερ αναζωπύρωσε την διαμάχη στην χώρα σχετικά με τις πολιτικές στον συγκεκριμένο τομέα. Αντιμετωπίζοντας μια ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της, η Βρετανία έχει οδηγηθεί στην ουσία στην σπαρτιατική λύση του Καιάδα. Και η κομητεία του Σάρευ, που περηφανεύεται πως είναι μια από τις πλούσιες στην χώρα, έδρα περιώνυμων πολυεθνικών εταιριών και χρηματοπιστωτικών οίκων, σοκαρίστηκε, όταν ανακάλυψε πως ο Καιάδας μπορεί να βρίσκεται στα σπλάχνα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα για το τραγικό γεγονός σε τοπική ιστοσελίδα www.getsurrey.co.uk/news/s/2128441_brotherinlaws_tribute_to_woman_left_to_starve και την έκθεση της Demos για λογαριασμό της WRVS για την γήρανση στην Ευρώπη, στην οποία αποτυπώνεται η ευάλωτη και εν πολλοίς τραγική κατάσταση των ηλικιωμένων στην Βρετανία. www.wrvs.org.uk/Uploads/Documents/Reports%20and%20Reviews/ageing_across_europe_may24_2012.pdf

1 σχόλιο:

  1. TWILIGHT ZONE!

    Μου θύμισε την παλιά σειρά "Ζώνη του Λυκόφωτος" με το πάντα απρόσμενο φινάλε...
    Εδώ πρωταγωνίστρια, η πρώην γραμματέας στην πολυεθνική Shell. Αν οι αδήλωτοι μετανάστες ήταν Νιγηριανοί, τότε εισβάλει και το γκροτέσκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή