8 Απρ 2016

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Η πεταλούδα ...του αίματος

Η Κυμοθόη Σάγγαρις, ή αλλιώς κόκκινο αίμα, ανήκει στην οικογένεια Νεμφαλίδαι, την μεγαλύτερη από τις πέντε ομάδες στις οποίες έχουν ταξινομηθεί τα περισσότερα από εκατό χιλιάδες γνωστά είδη πεταλούδων στον κόσμο. Είναι μια εντυπωσιακή πεταλούδα περιζήτητη στους συλλέκτες, που ενδημεί στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, στα δάση της Γουινέας, της Νιγηρίας, του Κονγκό και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Όταν η γαλλική κυβέρνηση του Ολάντ, αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2013 να επέμβει στρατιωτικά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι στρατηγοί έδωσαν στην επιχείρηση το όνομα αυτής της πεταλούδας. Με αυτόν τον τρόπο οι εμπνευστές της Επιχείρησης Σάγγαρις, ήθελαν να δείξουν πως η εκστρατεία τους στην καρδιά της Αφρικής έχει μερικά από τα χαρίσματα της σπάνιας πεταλούδας. Δεν είναι ποτέ κακιά, ζει για μικρό χρονικό διάστημα, είναι όμορφη και η συμπεριφορά της είναι πάντα προβλέψιμη και λογική! Όπως ήταν αναμενόμενο όμως, από το 2013 στην δύστυχη αυτή χώρα της κεντρικής Αφρικής, η γαλλική επέμβαση με την έγκριση του ΟΗΕ και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ακριβώς το αντίθετα χαρακτηριστικά από αυτά που συμβολίζει το πέταγμα και η συμπεριφορά της Κυμοθόης Σάγγαρις. Η μόνη σχέση που είχε με αυτήν ήταν το χρώμα! Το βαθύ κόκκινο του αίματος!
Από τους πρώτους μήνες του 2014 έγιναν γνωστές οι καταγγελίες πολλών παιδιών ηλικίας από επτά έως δεκαέξι χρόνων, ότι βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από κυανόκρανους του ΟΗΕ, στρατιωτικό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφρικάνικων κρατών. Από τότε οι έρευνες και οι καταγγελίες σέρνονταν για καιρό στους διαδρόμους του διεθνούς οργανισμού, και τα στοιχεία πηγαινοέρχονταν στις χώρες προέλευσης των στρατιωτών χωρίς κανένα αποτέλεσμα και τιμωρία. Αργότερα ένας Σενεγαλέζος διπλωμάτης επικεφαλής της δύναμης του ΟΗΕ παραιτήθηκε για να σωθούν τα προσχήματα και μερικοί εκπρόσωποι στην έδρα του Οργανισμού κατά καιρούς ανακοίνωναν με συντριβή νέα στοιχεία και υπόσχονταν εντατικοποίηση των ερευνών. Αν και από την αρχή υπήρχαν μαρτυρίες και για Γάλλους στρατιώτες, έγινε συστηματική προσπάθεια οι έρευνες να περιοριστούν μόνο σε Γεωργιανούς, Πακιστανούς, Μαροκινούς και Γκαμπονέζους «βαστάζους» της γαλλικής εκστρατείας. Οι καταγγελίες όμως τελευταία πολλαπλασιάστηκαν, τα όσα έχουν συμβεί εκεί πρέπει να έχουν ξεπεράσει κάθε νοσηρή φαντασία και γι αυτό πρόσφατα το ζήτημα ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Ο Ολάντ αναγκάστηκε να κάνει μια υποκριτική δήλωση για τυχόν ευθύνες Γάλλων στρατιωτικών και ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι-μουν συμπλήρωσε πως οι υπαίτιοι θα πάνε στα στρατοδικεία. Τέλος ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ντριάν έσπευσε να αναγγείλει το τέλος της επιχείρησης μέσα στο 2016, για την οποία ο προκάτοχος του Φαμπιούς είχε πει στην πως θα διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Γούνισεφ έχουν καταγραφεί καταγγελίες ότι Γάλλοι αξιωματικοί και στρατιώτες ευθύνονται για βιασμούς και δολοφονίες, εκμετάλλευση παιδιών, αλλά και για τις πιο απίστευτες σεξουαλικές κακοποιήσεις ιδιαίτερα μικρών κοριτσιών. Πρόσφατα εκπρόσωπος μιας διεθνούς οργάνωσης για το Aids, αποκάλυψε πως τρία μικρά κορίτσια και μια γυναίκα κατήγγειλαν πως Γάλλος αξιωματικός τις εξανάγκασε να έρθουν σε σεξουαλική επαφή με σκυλιά! Η έκθεση της AIDS-Free World, αναφέρει πως έχουν συγκεντρωθεί ενενήντα οκτώ καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης. Η οργάνωση υποστηρίζει μια καμπάνια για την δράση των κυανόκρανων του ΟΗΕ με το τίτλο “Μπλε Κωδικός”, η οποία συγκεντρώνει καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και άλλα εγκλήματα. Σχεδόν παντού αυτές οι υποτιθέμενες ειρηνευτικές αποστολές έχουν κατηγορηθεί για την δράση των μισθοφόρων τους οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν κανονικός στρατός κατοχής, σίγουροι πως θα μείνουν ατιμώρητοι. Σύμφωνα με τις συμβάσεις άλλωστε βρίσκονται στην δικαστική δικαιοδοσία του κράτους που ανήκουν.

Παλιά γαλλική αποικία η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, από το 1960 που απέκτησε την τυπική ανεξαρτησία της, βρίσκεται στην απόλυτη γαλλικής επιρροή. Από τις φτωχότερες χώρες ακόμη και με τα αφρικανικά δεδομένα παρά τον ορυκτό πλούτο της, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις δυνάμεις της νέο-αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού οι οποίες με πραξικοπήματα, υποκινούμενες εμφύλιες διαμάχες και δικτάτορες ελέγχουν τις τύχες του λαού της. Κορυφαία περίπτωση η πολύχρονη δικτατορία Μποκάσα που υποστηρίχτηκε από την Γαλλία μέχρι που αποφάσισε να τον ξεφορτωθεί το 1979 με στρατιωτική επέμβαση. Μαζί με την Επιχείρηση Σάγγαρις το Παρίσι πραγματοποίησε επτά (!) επεμβάσεις σε διάστημα μισού αιώνα. Αυτήν την φορά πρόσχημα ήταν η εμφύλια διαμάχη ανάμεσα στους μουσουλμάνους του βορρά και την χριστιανική-ανιμιστική πλειοψηφία του νότου. Αληθινός σκοπός όμως να εμποδιστεί η κινέζικη διείσδυση για την οποία υπεύθυνος θεωρήθηκε ο ανατραπείς πρόεδρος Μποζιζέ. Γι’ αυτό η Γαλλία στην αρχή υποστήριξε τους αντάρτες Σελεκά και ύστερα για να τους διώξει έστειλε το εκστρατευτικό σώμα σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και αργότερα τον ΟΗΕ. (Για την ιστορία η διοίκηση της δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με επικεφαλής Γάλλο στρατηγό ήταν στην Λάρισα, στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ε.Ε.)

ΔΕΙΤΕ μια συλλογή φωτογραφιών από τις πρώτες ημέρες της γαλλικής επέμβασης
www.flickr.com/photos/theatrum-belli/albums/72157638607784633

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο του Werner Ruf στην Junge Welt στις 28/5/2014 orizondas.blogspot.gr/2014/06/blog-post_8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου