16 Ιουν 2018

Ραζάν Αλ -Νατζάρ Η πριγκίπισσα της επιστροφής


Χιλιάδες οργισμένοι Παλαιστίνιοι συνόδεψαν την σορό της δολοφονημένης εθελόντριας νοσοκόμας Ραζάν Αλ-Νατζάρ, το Σάββατο 2 Ιουνίου. Είκοσι ένα χρόνων η Ραζάν, έτρεχε από την αρχή στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων για την Επιστροφή που ξεκίνησαν τον προηγούμενο Μάρτιο στα σύνορα κατοχής στην ανατολική Γάζα, για να φροντίζει τους τραυματισμένους. Όχι λίγες φορές η λευκή ιατρική της μπλούζα είχε βαφτεί με το αίμα των νεαρών Παλαιστίνιων διαδηλωτών που πυροβολούν εν ψυχρώ οι ισραηλινοί στρατιώτες με αληθινές ή πλαστικές σφαίρες, βομβίδες αερίων και άλλα δολοφονικά μέσα. Αυτή τη φορά οι σφαίρες προορίζονταν γι’ αυτήν, παρά το γεγονός πως οι κινήσεις της μαζί με την υπόλοιπη ομάδα τραυματιοφορέων και νοσοκόμων ήταν από μακριά ευδιάκριτες και οι ίδιοι επιδεικτικά και συνεχώς σήκωναν τα χέρια. Η Ραζάν αλ Νατζάρ τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στο στήθος σε περιοχή ανατολικά της Χαν Γιουνές, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την Παρασκευή 1 Ιουνίου.


Το όμορφο πρόσωπο της Ραζάν αλ Νατζάρ, που ξεπρόβαλε κάθε φορά από μια διαφορετικού χρώματος μαντήλα που κάλυπτε το κεφάλι της, δεμένη πάντα με επιμέλεια και νεανική φιλαρέσκεια ήταν από νωρίτερα γνωστό, μέσω του διαδικτύου. Ήταν από τις λιγοστές τολμηρές γυναίκες που πλησίαζαν κοντά στον φράκτη για να φροντίσουν τους χτυπημένους. Αρκετοί φωτογράφοι είχαν καταγράψει τις αγωνιώδεις προσπάθειές της να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους και είχε προλάβει να δώσει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους. Μια εξ αυτών ήταν στον ανταποκριτή των Νιου Γιορκ Τάιμς, στην οποία περιέγραφε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνίζονται οι γυναίκες στην Γάζα καθώς και όσα φοβερά συμβαίνουν στις ματωμένες Παρασκευές των διαδηλώσεων εμπρός στον κατοχικό φράκτη.


Γεννημένη στην Χουζάα, μια μικρή κωμόπολη σχεδόν πάνω στην λεγόμενη “πράσινη γραμμή” στην Χαν Γιουνές στην νότια Γάζα, η Ραζάν αλ Νατζάρ, μεγάλωσε με τις εικόνες της κατοχής και τις σκηνές βίας και καθημερινών εξευτελισμών σε βάρος των Παλαιστίνιων από τους στρατιώτες του Ισραήλ. Ιδιαίτερα γνώρισε την καταστροφή κατά την διάρκεια της ισραηλινής εισβολής και τους βομβαρδισμούς το 2014. Από φτωχή οικογένεια με πατέρα άνεργο, δεν μπόρεσε να πάει στο πανεπιστήμιο και αρκέστηκε σε μια δίχρονη εκπαίδευση στην καλλιγραφία και στη νοσηλευτική. Αμέσως μετά μπήκε εθελόντρια στην Παλαιστινιακή Ιατρική Εταιρία Αρωγής και με αυτή την ιδιότητα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των γεγονότων.

Για να αντιμετωπίσει την διεθνή κατακραυγή γι αυτό το νέο έγκλημα, η ισραηλινή προπαγάνδα για μια ακόμη φορά επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο. Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αβιχάι Εντράι δήλωσε πως η Ραζάν δεν είναι ο άγγελος του ελέους όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η προπαγάνδα της Χαμάς αλλά διαδηλώτρια που έκανε επιθέσεις στις ισραηλινές θέσεις! Έδωσε μάλιστα στην δημοσιότητα βίντεο όπου μια φιγούρα με λευκά ρούχα εμφανίζεται να επιστρέφει στον ισραηλινό στρατό ένα από τα καπνογόνα που της πέταξαν! Γι αυτό -υπονόησε ο εκπρόσωπος- άξιζε μια σφαίρα στο στήθος!

Σε άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα “Χααρέτζ” ο Γιδεόν Λεβί αναφερόμενος στην Ραζάν έγραψε λίγες ημέρες μετά: “Το Ισραήλ θα έπρεπε να έχει σοκαριστεί από τη δολοφονία της νοσοκόμας. Το αθώο πρόσωπο της Νατζάρ θα έπρεπε να έχει αγγίξει την καρδιά κάθε Ισραηλινού. Οι ιατρικές οργανώσεις θα έπρεπε να έχουν υψώσει τη φωνή τους. Οι Ισραηλινοί θα έπρεπε να κρύβουν το πρόσωπό τους από ντροπή. Αλλά όλα αυτά θα γίνονταν μόνο αν το Ισραήλ πίστευε στην ορθότητα του σκοπού του. Όταν το δίκιο χάνεται, το μόνο που μένει είναι η προπαγάνδα”. Και τα συνεχή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπληρώνουμε, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, οι επικεφαλής του οποίου, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί κλείνουν συστηματικά τα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου