Η εικοσάχρονη Κλαούντια Πατρίσια Γκόμες Γκονσάλες πριν ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Μαΐου για το μεγάλο σκληρό ταξίδι, κυνηγώντας την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, ρίχτηκε στην αγκαλιά της γιαγιά της . “Μην ανησυχείς αμπουέλα! Θα γυρίσω σύντομα. Στο υπόσχομαι!”, ήταν τα τελευταία λόγια της.
Η νεαρή είχε αποφασίσει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της, ο οποίος για χρόνια δούλεψε παράνομος μετανάστης στις ΗΠΑ και μόλις πέρυσι απελάθηκε και γύρισε πίσω. Αποχαιρέτησε την οικογένειά της και έφυγε από το Σαν Χουάν Οστουντσάλκο, μια περιοχή με μικρές κοινότητες αυτοχθόνων Maya Mam στην δυτική Γουατεμάλα, κοντά στην πόλη Κετσαλτενάνγκο. Η Κλαούντια που μεγάλωσε ανάμεσα στις γυναίκες της οικογένειας, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν άνδρες μετανάστες, σε συνθήκες σκληρής φτώχειας αλλά και ανεμελιάς, κατάφερε να προχωρήσει στο σχολείο και να τελειώσει το λύκειο αποκτώντας πιστοποιητικό λογιστικής. Έδωσε εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο Σαν Κάρλος για να συνεχίσει τα λογιστικά, αλλά απέτυχε στο εισαγωγικό μάθημα. Το Σαν Κάρλος είναι το μοναδικό δημόσιο πανεπιστήμιο και η οικογένεια της ούτε κατά διάνοια θα μπορούσε να την στείλει σε ιδιωτικό. Η νεαρή βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο όταν άρχισε να ψάχνει δουλειά σε τράπεζες και επιχειρήσεις και να μην βρίσκει, έχοντας σκοπό να συνεχίσει παράλληλα τις σπουδές της. Ο δρόμος της παράνομης μετανάστευσης προς το βορρά που ακολουθούν δεκαετίες τώρα χιλιάδες και χιλιάδες απεγνωσμένοι άνεργοι και φτωχοί Γουατεμαλτέκοι άρχισε να γίνεται η μοναδική επιλογή και γι’ αυτήν. Ύστερα από έναν χρόνο αναζήτησης και προβληματισμού, πήρε την απόφαση. Θα πήγαινε για να δουλέψει και να μαζέψει χρήματα για τα δίδακτρά της. Την βοήθησαν σε αυτό και τα μηνύματα ενός φίλου και συμμαθητή της που είχε καταφέρει να φτάσει στην πολιτεία της Βιρτζίνια.
Στις 23 Μαΐου η Κλαούντια προσπαθώντας να διασχίσει την συνοριακή γραμμή, πολύ κοντά στο Λαρέντο του Τέξας στις όχθες του Ρίο Γκράντε πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι από έναν συνοριακό φρουρό. Η υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) ισχυρίστηκε πως ο υπάλληλός της δέχθηκε επίθεση με ξύλα από ομάδα παράνομων μεταναστών, δήλωση που αργότερα αναγκάστηκε να αλλάξει, όταν αποδείχθηκε πως η υποτιθέμενη σκληρή ομάδα αποτελούνταν από τέσσερις άοπλους και κατάκοπους νεαρούς, ανάμεσα τους και η Κλαούντια. Το ταξίδι της ελπίδας σταμάτησε απότομα για την νεαρή Γουατεμαλτέκα. Λίγες ημέρες μετά η σορός της επέστρεψε στο Σαν Χουάν Οστουντσάλκο. Ήταν μια βροχερή ημέρα! Μέσα σε βαρύ πένθος, στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, το σώμα της Κλαούντια οδηγήθηκε στο νεκροταφείο του χωριού. Η Τομάσα Βισέντε, η γιαγιά της νεαρής, δεν μπορούσε να πιστέψει πως η υπόσχεση της μικρής για γρήγορη επιστροφή όταν την αποχαιρετούσε, θα εκπληρώνονταν με αυτόν τον απαίσιο και τραγικό τρόπο.
Από το 2003 που γίνεται μια συστηματική καταγραφή από ανεξάρτητους παρατηρητές των όσων συμβαίνουν νυχθημερόν στην αμερικανό-μεξικανή μεθόριο, οι πράκτορες της CBP ευθύνονται επίσημα για ενενήντα επτά θανάτους μεταναστών. Από αυτούς τουλάχιστον οι έξι ήταν παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν πως οι θάνατοι προήλθαν από σφαίρες, πολλές φορές στην πλάτη! Δηλαδή κανονικές εν ψυχρώ δολοφονίες κυνηγημένων ανθρώπων! Σχεδόν σε όλες αυτές τις καταγραφές, οι κρατικές αρχές καταφέρνουν να δικαιολογούν τους φόνους ως αυτοάμυνα, σκηνοθετώντας ιστορίες για δήθεν βίαιη συμπεριφορά των θυμάτων.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις για την απάνθρωπη πρακτική της αμερικανικής κυβέρνησης να χωρίζει τα παιδιά μετανάστες από τους γονείς τους κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ, να τα φυλακίζει και να τα κρατά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ξεσήκωσε ένα μεγάλο κύμα αγανάκτησης στη χώρα αλλά και διεθνώς. Φωτογραφίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για συστηματικές κακοποιήσεις και βασανισμούς στην μεθόριο, είδαν το φως της δημοσιότητας και φιλοξενήθηκαν στα μεγάλα καθεστωτικά ΜΜΕ. Γράφτηκαν άρθρα καταγγελίας για το ολοφάνερο πλέον. Οι αθλιότητες που συνέβαιναν χρόνια τώρα στα νότια χερσαία σύνορα των ΗΠΑ, με την προεδρία Τραμπ έχουν γίνει καθημερινή κατάσταση και μάλιστα θεωρούνται αποδεκτά μέσα της κρατικής πολιτικής για την αποτροπή του μεταναστευτικού κύματος. Σύμφωνα με μια έρευνα της αμερικάνικης Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες σε ομοσπονδιακά αρχεία έκτασης τριάντα χιλιάδων σελίδων, βρέθηκαν στοιχεία για απίστευτη βία ενάντια σε ασυνόδευτους ανήλικους, απειλές βιασμού, κυνηγητά με αυτοκίνητα, βασανισμούς και άλλες σκληρές πράξεις βίας, ως συνηθισμένες πρακτικές της CBP. Από την ημέρα που ανέλαβε ο Τραμπ, δεν σταμάτησε να ζητά αύξηση των δαπανών και των προσλήψεων στην συγκεκριμένη υπηρεσία, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο την εγκληματική δράση της. Η δολοφονία της νεαρής Κλαούντια ήταν μόνο ένας κρίκος αυτής της δολοφονικής βάρβαρης πολιτικής που μεταχειρίζονται οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την αναγκαστική μετανάστευση των φτωχών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής και όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη σκληρότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο στο αμερικάνικο Nation, www.thenation.com/article/claudia-gomez-gonzalez-wasnt-killed-by-a-rogue-border-agent-she-was-killed-by-a-rogue-agency/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου