Η Ντάο με την βοήθεια αλληλέγγυων Κυπρίων επισκεύασε και ξανάνοιξε σύντομα το υποστατικό της στον Μόλο της Λεμεσού. Το μικρό παντοπωλείο, μια λυόμενη κατασκευή σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης έγινε στόχος, μεταξύ άλλων, ομάδας ακροδεξιών φασιστών το βράδυ της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου. Η εικόνα της συντετριμμένης Βιετναμέζας, μητέρας τεσσάρων παιδιών, συγκίνησε. Αυτή και άλλες έκαναν τον γύρο του κόσμου, ύστερα από το ρατσιστικό πογκρόμ που εκτυλίχτηκε σε βάρος ανθρώπων και μαγαζιών με ιδιοκτήτες μετανάστες κυρίως αραβικής καταγωγής στην περιοχή. Ήταν η κορύφωση σειράς επιθέσεων οι οποίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο στη Χλώρακα της Πάφου. Εκεί οι δημοτικές αρχές έκοψαν το ηλεκτρικό και το νερό στο συγκρότημα κατοικιών Αι-Νικόλας στο οποίο στεγάζονται εγκαταλειμμένοι Σύριοι πρόσφυγες για να τους αναγκάσουν να φύγουν. Οι Σύριοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ολόκληρες οικογένειες και εργάζονται στην τριγύρω περιοχή, αντέδρασαν. Οργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο του χωριού και απείλησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. Ως απάντηση ομάδες κατοίκων με επικεφαλής ακροδεξιούς και την υποστήριξη των τοπικών αρχών έκαναν αντί-συγκέντρωση. Την Κυριακή 27 Αυγούστου, ύστερα από την δημοσίευση ψεύτικων γεγονότων, αυτή η αντιπαράθεση εξελίχθηκε σε ένα κανονικό πογκρόμ με επιθέσεις σε σπίτια και καταστήματα προσφύγων στα οποία έγιναν σημαντικές καταστροφές.
Αν και όλοι έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από τα γεγονότα και να καταδικάσουν τις ρατσιστικές επιθέσεις (μέχρι και η ηγεσία του ακροδεξιού ΕΛΑΜ!) η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Δεξιά, κεντρώα κόμματα, μέχρι και η ΕΔΕΚ σε πλήρη συντονισμό με την Εκκλησία και τα καθεστωτικά ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό έχουν κλιμακώσει την αντιμεταναστευτική ρητορική τους και συναινούν σε μέτρα σκληρής αποτροπής, άρνησης νομιμοποίησης και απελάσεων. Επιχείρημα η αύξηση των αφίξεων προσφύγων και οικονομικών μεταναστών που απειλεί με πληθυσμιακή αλλοίωση τις ελεύθερες περιοχές του νησιού. Όχι μόνο στην Χλώρακα αλλά και σε άλλες περιπτώσεις οι δυνάμεις αυτές συντάχθηκαν με τις πιο ακραίες φωνές και επικρότησαν τα σκληρά μέτρα των τοπικών αρχών σε βάρος των μεταναστών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην Κύπρο εδώ και πολύ καιρό οι Συναγερμικές κυβερνήσεις Αναστασιάδη αλλά και του διαδόχου του, σημερινού προέδρου Χριστοδουλίδη, χαϊδεύουν συστηματικά τα αυτιά των αφυπνισμένων ακροδεξιών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό πως δίπλα στις 16 μόνιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές στην νέα βουλή προστέθηκε και μία ad hoc, όπως ονομάστηκε, επιτροπή για το δημογραφικό πρόβλημα, την προεδρία της οποίας η πλειοψηφία έδωσε στο ΕΛΑΜ, το οποίο υπήρξε εξ΄αρχής παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο! Η ηγεσία του φρόντισε αμέσως να διακηρύξει πως η επιτροπή θα επιδιώξει την ψήφιση και εφαρμογή μέτρων σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Σε αυτό το ολοένα και πιο αντιδραστικό κλίμα, στο οποίο η καθεστωτική - κατ΄ όνομα -αριστερά και δεν μπορεί και δεν θέλει να κοντράρει, πήραν θάρρος και σήκωσαν κεφάλι τα φασιστικά καθάρματα. Φώλιασαν στους συνδέσμους των ποδοσφαιρικών ομάδων, στρατολογούν νέους, οργανώθηκαν, αντιλήφτηκαν ως παρακίνηση το κτύπημα στην πλάτη από τις αστικές καθεστωτικές δυνάμεις και εκτελούν πλέον πογκρόμ και μαζικές επιθέσεις.
Από την δεκαετία του 1990 εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού η χώρα μετατράπηκε από εξαγωγέα μεταναστών, προορισμός μετανάστευσης. Περισσότεροι από 180 χιλιάδες είναι οι καταγραμμένοι ξένοι υπήκοοι στην Κύπρο σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Από αυτούς το 42% προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικό τμήμα των οποίων είναι εργαζόμενοι στις πιο δύσκολες δουλειές στον τομέα του τουρισμού, των κατασκευών αλλά και στην βιομηχανία. Μεγάλο ποσοστό γυναικών δουλεύει στις οικιακές υπηρεσίες. Αυτές οι χιλιάδες χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι σε σκληρές συνθήκες από χώρες της Ασίας, της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν συμβάλλει σημαντικά στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Σε αντίθεση με τις αυτές τις ροές η Κύπρος άργησε να δεχθεί μαζικές αφίξεις προσφύγων. Στην κορύφωση της συριακής προσφυγικής κρίσης το 2015 είχε μόνο 1730 αιτήσεις ασύλου παρά το γεγονός πως απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από τις ακτές της Συρίας. Μόνο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια αυξητική τάση εξαιτίας των εμποδίων στους γνωστούς προσφυγικούς διαδρόμους προς την Ευρώπη αλλά και πάλι οι αριθμοί παραμένουν συγκριτικά χαμηλοί. Οι κινδυνολογίες για αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων και εθνική κρίση δεν δικαιολογούνται από τους αριθμούς και είναι βέβαιο πως χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πολιτικούς προπαγανδιστικούς σκοπούς από τις ακροδεξιές δυνάμεις. Οι οποίες όπως και σε άλλες περιπτώσεις τα βάζουν με τους πρόσφυγες αντί να τα βάλουν με τους αληθινούς υπεύθυνους για τους πολέμους και την προσφυγιά. «Ξέρετε τίνος πράγματος και ποιου έργο είναι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες; Της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καυχιέστε ότι είστε μέλη της και της Αμερικής. Έβγαλαν από τον κώλο τους ένα σχέδιο «Μεγάλης Μέσης Ανατολής». Και μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη αίματος» έγραψε ο Σενέρ Λεβέντ στον «Πολίτη» συμπληρώνοντας «Με αυτούς να θυμώσουν εκείνοι που έχασαν την ησυχία τους από τους μετανάστες, αν πρέπει να θυμώσουν με κάποιους. Στη δική τους πόρτα να διαμαρτυρηθούν, αν πρέπει να διαμαρτυρηθούν. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή δύναμη να τα βάλουν με αυτούς, από τους καημένους μετανάστες που προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή και από τα καταστήματά τους θα βγάλουν τον πόνο τους;»
Οι μαζικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες, μέχρι και σε ντελιβεράδες και τουρίστες αραβικής καταγωγής, η μολότοφ στο τζαμί της πόλης και άλλες προκλήσεις αντιμετώπισαν ευτυχώς ένα κύμα καταδίκης εκ μέρους σημαντικού τμήματος της κυπριακής κοινωνίας. Η συγκέντρωση –απάντηση στην Λεμεσό που οργανώθηκε από το ΑΚΕΛ, συνδικάτα αλλά και μικρές αριστερές και ριζοσπαστικές συλλογικότητες, αν και δεν φτάνει, αποτελεί μια καλή αρχή. Όπως σωστά έγραφε το κεντρικό πανό στην κινητοποίηση, όταν ο φασισμός σηκώνει κεφάλι ο μαζικός αγώνας είναι η απάντηση και σε αυτήν την κατεύθυνση οι προοδευτικοί και αριστεροί στην Κύπρο χρειάζεται να κάνουν πολλά ….
Πηγές και προτάσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ μια ανάλυση του Ν. Τριμικλινιώτη για την προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο, library.fes.de/pdf-files/bueros/zypern/16002.pdf και ολόκληρο το άρθρο του Σενέρ Λεβεντ, politis.com.cy/apopseis/stiles/677507/deite-toys-pragmatikoys-enochoys
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου