23 Δεκ 2023

Σουτζάγια, Γάζα | Το μυστικό της γενναίας αντίστασης

Οι αξιωματικοί της ταξιαρχίας Γκολάνι εισέβαλλαν στην Σουτζάγια για να πάρουν διπλή εκδίκηση. Για την ταπεινωτική ήττα τον Ιούλιο του 2014, όταν αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, αφού πρώτα έχασαν στις μάχες επτά στρατιώτες εγκαταλείποντας ατιμωτικά πίσω τους την σωρό του ενός στο πεδίο της μάχης. Και για τις μεγάλες απώλειες τμημάτων της ταξιαρχίας κατά την επίθεση-επιστροφή των Παλαιστίνιων μαχητών το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου 2023 στα κατεχόμενα εδάφη γύρω από την Γάζα. Σύμφωνα με ένα απολογισμό η ταξιαρχία έχασε εκείνη την ημέρα 72 στρατιώτες στις μάχες που έγιναν στα κιμπούτς Κφαρ Άζα, Κισουφίμ και Ναχάλ Οζ και αλλού. Από αυτούς 41 ήταν από το 13ο τάγμα της ταξιαρχίας. Ένας από αυτούς τους αξιωματικούς ο αντισυνταγματάρχης Τομέρ Γκρίνμπεργκ, επικεφαλής του 13ου τάγματος του άρεσε πολύ να μιλά στις κάμερες απειλώντας και κομπάζοντας για τις ικανότητες του Τσαχάλ, όπως ονομάζεται ο ισραηλινός στρατός. Ξεκινώντας για την χερσαία εισβολή στην Γάζα είχε απευθυνθεί στους στρατιώτες του. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε ο Γκρίνμπεργκ κάνοντας παραλληλισμό με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τους καλούσε να πάρουν εκδίκηση για όλους τους σκοτωμένους στρατιώτες της ταξιαρχίας Γκολάνι, ιδιαίτερα για αυτούς του 2014. Συμπλήρωνε πως αυτήν την φορά το τάγμα του ήρθε πολύ πιο προετοιμασμένο έτσι ώστε να σκοτώσει περισσότερους Παλαιστίνιους. Λίγες ημέρες μετά πανηγύριζε γιατί οι σημαίες του Ισραήλ και της ταξιαρχίας Γκολάνι, κυματίζουν με μεγάλη περηφάνια στο κέντρο της Γάζας!

 

Άποψη της Γάζας στο βάθος από τον λόφο Τελ  αλ-Μουντάρ την περίοδο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου

Ανατολικά της παλιάς πόλης της Γάζας η Σουτζάγια είναι μια από τις μεγαλύτερες γειτονιές. Χωρίζεται σε δύο περιοχές, τη νότια που ονομάζεται Τουρκμάν, και τη βόρεια, την Τζειντά. Η τελευταία κατοικείται από την εποχή των Αγιουβιδών, τον 12ο αιώνα. Από το όνομα ενός Κούρδου πολεμιστή που σκοτώθηκε σε μάχη ενάντια στους Σταυροφόρους το 1239, λέγεται πως πήρε το όνομα της. Την στρατηγική θέση της ως μία από τις επτά πύλες της Γάζας την οφείλει στον Τελ αλ-Μουντάρ, ένα λόφο ύψους 82 μέτρων από τον οποίο μπορεί να δει κανείς μακριά, σε όλη την πόλη της Γάζας. Όταν ο Ναπολέων το 1799 θέλησε να καταλάβει την Γάζα, επιχείρησε πρώτα να πάρει τον λόφο. Υπάρχουν ακόμη σήμερα εκεί, παλιοί μουσουλμανικοί τάφοι, ένα συμμαχικό νεκροταφείο από τα χρόνια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και πολλά ιστορικά μνημεία. Από μια πολυεθνική γειτονιά στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην οποία συμβίωναν Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί, εξελίχθηκε ως τα σήμερα, μετά την ισραηλινή κατοχή, σε μια προσφυγούπολη εκατό χιλιάδων κατοίκων. Από τις νέες γενιές των Παλαιστινίων προσφύγων προήλθαν οι αγωνιστές που πήραν μέρος στην πρώτη και την δεύτερη Ιντιφάντα και αργότερα μαζικοποίησαν τις τάξεις της ένοπλης αντίστασης. Στην Σουτζάγια έχει ισχυρή επιρροή η Χαμάς και σχεδόν όλοι οι μαχητές είναι ντόπιοι που υπερασπίζονται με αυταπάρνηση τα σπίτια και την ιστορία τους και γνωρίζουν από μικρά παιδιά τα κατατόπια. Σε όλες τις ισραηλινές εισβολές και στους βομβαρδισμούς η γειτονιά ήταν στους πρώτους στόχους. Αυτή είναι η εξήγηση γιατί η συνοικία έγινε ένα από τα ισχυρότερα προπύργια της αντίστασης στην διάρκεια της εισβολής το καλοκαίρι του 2014. Η μάχη της Σουτζάγια θεωρείται ως η πιο αποφασιστική μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων εισβολής και της Παλαιστινιακής αντίστασης στη λεγόμενη “επιχείρηση Προστατευτική Αιχμή” των σιωνιστών. Στην διάρκεια της μάχης 16 στρατιώτες των κατακτητών σκοτώθηκαν. Για την θύμηση αυτής της ηρωικής αντίστασης σε κεντρικό σημείο της Σουτζάγια, στην πλατεία της Παλαιστίνης, κατασκευάστηκε ένα μνημείο. Μια μεγάλη γροθιά που υψώνεται μέσα από ένα κατεστραμμένο τεθωρακισμένο και η οποία κρατά τρεις στρατιωτικές ταυτότητες κατακτητών. Αυτό το μνημείο μετέτρεψαν σε ερείπια με εκσκαφείς πριν μερικές ημέρες στρατιώτες του 13ου τάγματος μαζί με δυνάμεις της 188ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, δείχνοντας πόσο τους έχει πονέσει η γενναία αντίσταση της Σουτζάγια. Πριν το καταστρέψουν φρόντισαν να φωτογραφηθούν εμπρός του με τον επικεφαλής αντισυνταγματάρχη Γιουβάλ Μαζούζ. Ξέρουν όμως πολύ καλά πως την Σουτζάγια θα κάνουν πολλές θυσίες για να την υποτάξουν. “ Θα χρειαστεί περίπου μισός χρόνος για να εκκαθαριστεί πλήρως η Σουτζάγια από τρομοκράτες και όπλα,"! δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος σε ισραηλινά ΜΜΕ. 

Ο εκδικητής αντισυνταγματάρχης Τομέρ Γκρίνμπεργκ

Ο Μαζούζ είναι ο νέος διοικητής του 13ου τάγματος. Πήρε την θέση του 35χρονου Τομέρ Γκρίνμπεργκ που είχε γίνει διοικητής τον περασμένο Ιούνιο. Ψάχνοντας για εκδίκηση και κρυμμένους “τρομοκράτες” έπεσε σε μια καλοστημένη ενέδρα της αντίστασης το απόβραδο της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου. Στην Κάσμπα, μια γειτονιά της Σουτζάγια δέκα τουλάχιστον αξιωματικοί και στρατιώτες παρέα με τον Γκρίνμπεργκ, εξοντώθηκαν μέσα σε δυο γειτονικά κτίρια παγιδευμένα με εκρηκτικά. Ανάμεσα τους και ο συνταγματάρχης Γιτσάκ Μπεν Μπασάτ, γνωστός ως ΜπενΜπα, διοικητής του πεζικού της ταξιαρχίας Γκολάνι. Νόμιζαν πως ήταν μόνοι και ασφαλείς όπως λίγες ημέρες νωρίτερα στο εγκαταλειμμένο κτίριο του κοινοβουλίου της Γάζας, στο αρχηγείο της αστυνομίας και στην πλατεία του σταθμού Κατίμπα. Εκεί φωτογραφίζονταν προκλητικά γεμάτοι αυτοπεποίθηση, απειλούσαν και ζωγράφισαν στο έδαφος με τις ερπύστριες των τανκς το άστρο του Δαβίδ. Ήταν τέτοιος ο πανικός που επικράτησε τις επόμενες ημέρες στις τάξεις των κατακτητών, που έφτασαν στο σημείο να πυροβολούν στα τυφλά οτιδήποτε κινείται σκοτώνοντας εν ψυχρώ τρεις ισραηλινούς ομήρους οι οποίοι προσπαθούσαν να πλησιάσουν τις γραμμές τους. 

Από την ημέρα που ο ισραηλινός στρατός πέρασε από το στάδιο της περικύκλωσης και των βομβαρδισμών στην φάση της εισόδου στον πυκνό αστικό ιστό των πόλεων της Γάζας, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για βαριές απώλειες των εισβολέων. Σύμφωνα με πολλούς προσεκτικούς παρατηρητές των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι ολοφάνερο πως ο ισραηλινός στρατός έχει πολύ περισσότερες απώλειες από όσες ανακοινώνει καθημερινά. Μια έρευνα που έκαναν δημοσιογράφοι της ισραηλινής «Χααρέτζ» σε νοσοκομεία έδειξε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους αριθμούς των τραυματιών που έχει ανακοινώσει ο στρατός και στους νοσηλευόμενους σε αυτά. Για παράδειγμα, μόνο το Ιατρικό Κέντρο Μπαρτζιλάι στην Ασκελόν έχει αναφέρει πως περιέθαλψε 1949 στρατιώτες ενώ ο στρατός μιλά για 1593. Τα στοιχεία των νοσοκομείων δείχνουν ότι ο αριθμός των τραυματισμένων στρατιωτών είναι διπλάσιος από τον αριθμό που δίνει επίσημα ο στρατός. Ακόμη και αυτές οι επίσημες ανακοινώσεις για τους θανάτους αξιωματικών είναι ενδεικτικές για την έκταση των απωλειών. Από το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, πέντε διοικητές ταξιαρχιών και οκτώ διοικητές ταγμάτων συνταγματάρχες και αντισυνταγματάρχες έχουν σκοτωθεί μαζί με 34 ταγματάρχες, 39 λοχαγούς και 41 ανθυπολοχαγούς! Ο πολύς αντισυνταγματάρχης Τομέρ Γκρίνμπεργκ είναι ανάμεσα τους!

Ισραηλινοί στη Σουτζάγια

Η ταξιαρχία Γκολάνι θεωρείται από τις πιο επίλεκτες μονάδες του Ισραηλινού στρατού. Αποτελείται από οκτώ τάγματα. Τέσσερα τάγματα τεθωρακισμένων, δύο τάγματα πεζικού, ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών, ένα τάγμα πυροβολικού και μονάδες συντήρησης και εφοδιασμού. Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1948 κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εθνοκάθαρσης στην Παλαιστίνη από τους σιωνιστές. Έχει συμμετάσχει σε όλους τους μεγάλους πολέμους του Ισραήλ εναντίον των αραβικών χωρών. Από τις 7η Οκτωβρίου έχει 88 σκοτωμένους στρατιώτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο ενός τάγματος. Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως η ταξιαρχία αποχωρεί από το έδαφος της Γάζας. Είχε προηγηθεί μια ανακοίνωση του στρατού πως έχει πετύχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της Σουτζάγια, εικόνα εντελώς αντίθετη με όσα λέγονταν λίγες ημέρες νωρίτερα για μακροχρόνιο αγώνα. Ορισμένα παλαιστινιακά Μέσα και στρατιωτικοί αναλυτές μίλησαν για αναγκαστική αποχώρηση με σκοπό την ανασύνταξη, ύστερα από τις βαριές απώλειες.

Ισραηλινοί στρατιώτες  τραυματίες

Στο γνωστό βιβλίο του Ζαν-Πιερ Φιλιού για την ιστορία της Γάζας που κυκλοφόρησε το 2014 και θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα μελέτη για την πορεία της περιοχής μέσα στους αιώνες, σημειώνεται η πρώτη ιστορική αναφορά στο μαλακό υπέδαφος της Λωρίδας. Ήταν το 332 π.χ. όταν ο Αλέξανδρος πολιόρκησε την ελεγχόμενη από τους Πέρσες οχυρωμένη πόλη. Ο Φιλιού γράφει πως ο Αλέξανδρος ανέμενε μια γρήγορη νίκη. Αντί γι αυτό η πολιορκία της Γάζας βάστηξε 100 ημέρες άκαρπων επιθέσεων πολλές από τις οποίες επιχειρήθηκε να γίνουν μέσα από υπόγειες σήραγγες για να προσπεραστεί το καλοκτισμένο τείχος της. Όταν τελικά έπεσε, ο Αλέξανδρος εξοργισμένος προχώρησε σε μια εκδικητική μαζική σφαγή περισσότερων από δέκα χιλιάδων νέων. Στα παλιά χρόνια, οι πόλεις χρειάζονταν ισχυρά τείχη για να αμυνθούν. Εδώ και ένα αιώνα με τις τεχνολογικές αλλαγές στην χρήση των όπλων η πετυχημένη αντίσταση δεν εξαρτάται πλέον από σταθερούς προμαχώνες. Ισχυρά φορητά όπλα που κρατάνε αποφασισμένοι μαχητές μπορούν να μετατρέψουν κάθε σπίτι και κάθε δρόμο σε ισχυρή αμυντική θέση. Από τη δεκαετία του 1940 μέχρι σήμερα, σχεδόν όλες οι προσπάθειες για κατάκτηση πόλεων που υπεράσπιζαν αποφασισμένοι έχουν καταλήξει σε αποτυχία. Οι λίγες νίκες που πέτυχαν οι επιτιθέμενοι έγιναν με δυσανάλογο κόστος για αυτούς. Με διαφορετικό τρόπο, το Στάλινγκραντ, η Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Ντιεν Μπιεν Φου, το Βούκοβαρ, το Σεράγεβο, το Γκρόζνι και η Φαλούτζα, όσες πόλεις αντιστάθηκαν πετυχημένα και όσες υπέκυψαν, επιβεβαίωσαν το συμπέρασμα πως ο πόλεμος μέσα στα αστικά κέντρα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Αντίθετα με τα ιστορικά στρατιωτικά διδάγματα οι σιωνιστές αποφάσισαν να δοκιμάσουν να εμπλακούν σε ένα τέτοιο πόλεμο. Βέβαια ο συσχετισμός είναι εντελώς άνισος και σε βάρος των Παλαιστινιακής αντίστασης, αλλά μέχρι σήμερα όλα δείχνουν πως επιβεβαιώνονται όσοι πρόβλεπαν πως οι κατακτητές δεν πρόκειται να κάνουν περίπατο. Και η γενναία Σουτζάγια με την αντίσταση που προβάλλει το απέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο.

Πηγές και προτάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ δύο άρθρα για την αντίσταση και τις σφαγές στην Σουτζάγια το 2014 και το 2023. Του Σαρίφ Αμπτελ Κουντούς,

www.thenation.com/article/archive/massacre-shejaiya/ και του Ραμζί Μπαρούντ, www.palestinechronicle.com/secret-of-shejaiya-the-brave-gaza-neighborhood-that-israel-cannot-break/

ΔΕΙΤΕ τον Τομέρ Γκρίνμπεργκ να μιλά στους στρατιώτες του twitter.com/MiddleEastEye/status/1735143749431517229


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου