Το Beiliu ξεχωρίζει από μακριά από τις μαύρες στέγες του. Είναι μια πόλη ανθρακωρύχων στην κεντρική κινεζική επαρχία Shanxi. Η επαρχία με τους 30 εκατομμύρια κατοίκους της, είναι από τις φτωχότερες της χώρας. Σε αυτήν βγαίνει το ένα τρίτο περίπου, της ετήσιας παραγωγής κάρβουνου στην Κίνα, τριακόσια είκοσι εκατομμύρια τόνοι το χρόνο. Το ορυχείο Χiaqiao, κοντά στην πόλη, είναι ένα από τα εκατοντάδες ανθρακωρυχεία της επαρχίας, στο οποίο οι ανθρακωρύχοι δουλεύουν για εννιά ώρες την ημέρα με μέσο ημερομίσθιο 2 δολάρια.
Το ορυχείο είναι ένα τυπικό δείγμα των χιλιάδων ανθρακωρυχείων που λειτουργούν στη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι πλέον ιδιωτικά, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις μετά από κάθε ατύχημα, ελάχιστα έχουν γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Για ένα ανθρακωρυχείο που κλείνουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες έλεγχου, δεκάδες ξεφυτρώνουν, για να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες σε ενέργεια της κινεζικής οικονομίας. Οι ανθρακωρύχοι και διάφορες εργατικές ενώσεις έχουν καταγγείλει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την ατιμωρησία των υπεύθυνων, την ανυπαρξία ελέγχων και την ανοχή της κεντρικής κυβέρνησης.
Η Κίνα είναι πρωταθλητής στα ατυχήματα στα ορυχεία. Ο μέσος όρος θανάτων ανά εκατομμύριο μετρικούς τόνους, ο κυνικός δείκτης που χρησιμοποιούν οι συντάκτες των μελετών για την ασφάλεια των ορυχείων στον κόσμο, είναι θεαματικά ο ψηλότερος παγκόσμια. Κάθε χρόνο έξι με επτά χιλιάδες, κύρια ανθρακωρύχοι, θάβονται στις στοές, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές. Ο αριθμός όμως είναι μεγαλύτερος, μιας και οι κυβερνητικές υπηρεσίες και τα αφεντικά των ορυχείων πάντα προσπαθούν να κρύψουν όσα ατυχήματα μπορούν. Στο ορυχείο Fanshi, στα βόρεια της επαρχίας πριν δυο χρόνια ο στρατός κατάφερε να θάψει στα γρήγορα σε ένα γειτονικό λατομείο 46 πτώματα ανθρακωρύχων, αφού πρώτα επέβαλλε κατ' οίκον περιορισμό στους κάτοικους της περιοχής. Για αποζημίωση οι οικογένειες των νεκρών πήρανε 300 δολάρια!!
Η νέα καπιταλιστική κινεζική ελίτ, που οδηγεί το λεγόμενο οικονομικό θαύμα έχει ανάγκη από μεγάλα αποθέματα ενέργειας και ανθρώπων για να το υποστηρίξει. Οι ανθρακωρύχοι, είναι ένα από τα τμήματα του εργατικού δυναμικού που πρέπει να θυσιαστεί στην κυριολεξία. Οι συνθήκες που δουλεύουν έχουν γυρίσει στα προεπαναστατικά χρόνια, τότε που τα μεγάλα ατυχήματα ήταν πάλι ρουτίνα. Και η άγρια εκμετάλλευση ήταν κάτι το φυσικό. Αλλωστε τι σημασία έχουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι μπροστά στους τόνους του κάρβουνου και στην συγκέντρωση του πλούτου;
Υ.Γ. Ο "Αθέατος κόσμος" δε σκοπεύει την επικαιρότητα. Δυστυχώς όμως ορισμένες φορές τη συναντά. Η επιλογή του θέματος έγινε πριν τη νέα εκατόμβη στο ορυχείο στο βόρειο Shaanxi (γειτονική επαρχία) στα τέλη του Νοέμβρη. Αυτή τη φορά, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των παγιδευμένων, τα διεθνή ΜΜΕ παραχώρησαν μερικά λεπτά παραπάνω…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου