Η Manshiyet Nasr βρίσκεται στην νοτιοανατολική άκρη του Καΐρου, στις παρυφές των μεγάλων όγκων από βράχια, τους γνωστούς στους τουριστικούς οδηγούς λόφους Muqattam. Από ψηλά, οι τουρίστες που επισκέπτονται τους εντυπωσιακούς χώρους των κοπτικών εκκλησιών, μπορούν εύκολα να δούνε να απλώνεται μπροστά τους μια τεράστια παραγκούπολη χτισμένη με λαμαρίνες η πλιθιά, πνιγμένη στην κυριολεξία στα σκουπίδια. Στα στενά σοκάκια της συνοικίας, στις ταράτσες, στις αυλές, μέσα στα σπίτια και σε κάθε ελεύθερο χώρο, ξεχωρίζουν μεγάλοι όγκοι διαλεγμένων απορριμμάτων και υλικών για ανακύκλωση ενώ χιλιάδες άνθρωποι ολημερίς κινούνται κουβαλώντας με κάρα η με τα χέρια τους την πολύτιμη γι αυτούς πραμάτεια. Η Manshiyet Nasr, είναι το βασίλειο των Zabbaleen, των ανθρώπων που για δεκαετίες τώρα είναι το συνώνυμο των σκουπιδιών που παράγει η πόλη- τέρας της Αιγύπτου.
Έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια από τότε που οι πρώτοι Κόπτες άκληροι αγρότες από την Άνω Αίγυπτο μετακινήθηκαν στο Κάιρο για να αναλάβουν την δουλειά της αποκομιδής των σκουπιδιών. Από την δεκαετία του Πενήντα η κοινότητα των Zabbaleen, μεγάλωσε σημαντικά παράλληλα με την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της πόλης και την εντυπωσιακή επέκταση της. Οι άνθρωποι των σκουπιδιών ανέλαβαν να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια και να επιβιώνουνε από την ανακύκλωση και την μεταπώληση τους, οργανώνοντας μια κλειστή κοινωνία που αναγκαστικά ήταν συσπειρωμένη εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς με την πλειοψηφία αλλά και της μεγάλης φτώχειας που κληρονομικά περνάει στις νέες γενιές. Υπολογίζονται σε πάνω από εβδομήντα χιλιάδες οι κόπτες Zabbaleen που ζούνε σε διάφορα σημεία του Καΐρου και μόνο τα τελευταία χρόνια λιγοστοί μουσουλμάνοι άρχισαν να κάνουν την ίδια δουλειά μαζί τους. Στην Manshiyet Nasr, η συμβίωση των δύο κοινοτήτων είναι ειρηνική δίπλα στους όγκους των σκουπιδιών, όπως και η κοινή μοίρα που τους ένωσε.
Με οκτώ περίπου εκατομμύρια κατοίκους στα στενά όρια και άλλα δέκα εκατομμύρια στο μεγάλο Κάιρο με τις δορυφορικές περιοχές του, η πρωτεύουσα της χώρας είναι μια από τις ταχύτερες σε πληθυσμιακή ανάπτυξη πόλεις του κόσμου, η μεγαλύτερη στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς κάθε χρόνο στην μέγα-πόλη προστίθενται πάνω από εξακόσιες χιλιάδες εσωτερικοί μετανάστες, οι οποίοι συρρέουν από τις αγροτικές περιοχές ποσοστό υπερδιπλάσιο της μέσης αύξησης του πληθυσμού. Στα τριάντα τελευταία χρόνια στο Κάιρο προστέθηκαν δέκα εκατομμύρια ψυχές, μια τάση που συνεχίζεται εξαιτίας της μεγάλης φτώχειας στην ύπαιθρο και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικοί πληθυσμοί. Στην τερατούπολη το 15% των κατοίκων δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ζούνε σε σπίτια δίχως αποχέτευση, ενώ πλήθος αναλύσεων συμφωνούν στην εκτίμηση πως η φτώχεια και οι μεγάλες ανισότητες μετατρέπουν σταδιακά την πόλη σε μια ανθρώπινη κοινωνική βόμβα.
Αυτή η πόλη καθημερινά παράγει χιλιάδες τόνους ανόργανων και οργανικών σκουπιδιών το 80% από τα οποία συλλέγουν κάθε ημέρα και κάθε νύχτα οι Zabbaleen. Προσπάθειες της τοπικής διοίκησης της πόλης τα τελευταία χρόνια να μεταφέρει την ευθύνη της αποκομιδής σε ιδιωτικές εταιρίες απέτυχαν ενώ το 2009 με αφορμή τον πανικό που προκλήθηκε από την γρίπη των χοίρων οι αρχές διέταξαν την μαζική σφαγή των γουρουνιών που οι κόπτες-άνθρωποι των σκουπιδιών εξέτρεφαν με τα οργανικά σκουπίδια που μάζευαν. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια όμως , οι Zabbaleen, συνεχίζουν να καθαρίζουν τους δρόμους του Καΐρου, να αναζητούν τρόπους επιβίωσης και να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους.
* Δείτε το δεκαπεντάλεπτο βραβευμένο φιλμ « Zabbaleen: The Rubbish Collectors Of Cairo»,παραγωγής 2006, της Louise Palmer στην διεύθυνση http://video.google.com/videoplay?docid=-4429068319073655150#. Αναζητείστε την πολυβραβευμένη ταινία μεγάλου μήκους «Marina of the Zabbaleen» του Engi Wassef (2008) που η προβολή της απαγορεύτηκε στην Αίγυπτο. Στην διεύθυνση http://www.facebook.com/video/video.php?v=575710170049, το επίσημο τρέιλερ της ταινίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου