26 Ιουν 2010

Καμπάνιας –Σαλβαδόρ. Ποιός σκότωσε τον Μαρσέλο Ριβέρα ;

H Καμπάνιας, στο κέντρο και λίγο βόρεια στο  Σαλβαδόρ, εξήντα περίπου χιλιόμετρα ανατολικά  από την πρωτεύουσα  είναι μια αγροτική περιοχή, με λόφους ενώ φιλοξενεί και ένα μεγάλο τμήμα της λεκάνης του  Ρίο-Λέμπα. Με πρωτεύουσα το Sensuntepeque, που σημαίνει τετρακόσιοι λόφοι, η Καμπάνιας, έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο μιας σκληρής σύγκρουσης με αντικείμενο το μεγάλο ορυχείο El Dorado, που πρώτο-λειτούργησαν  οι Ισπανοί από το 1525 και μετά. Το ορυχείο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα για λίγα όμως χρόνια και αναβίωσε μόλις το 1940, ενώ στην δεκαετία του Πενήντα σταμάτησε να λειτουργεί. Το 2002  όμως,  η καναδική Pacific Mining Rim, που προήλθε από συγχώνευση δύο παλιότερων εταιριών αγόρασε τα δικαιώματα εξόρυξης και άρχισε τις προετοιμασίες για την ενεργοποίηση του ορυχείου. Έτσι σε μια έκταση που πλησιάζει τα 114 τετραγωνικά χιλιόμετρα οι Καναδοί σκοπεύουν να εξορύξουν σημαντικές ποσότητες χρυσού και αργύρου αφού πρώτα καταστρέψουν την γη και τα νερά της περιοχής εξαιτίας της φοβερά βλαπτικής διαδικασίας καθαρισμού  και συγκέντρωσης του μεταλλεύματος με κυάνιο.

Όπως ήταν φυσικό τα σχέδια για την λειτουργία του ορυχείου ξεσήκωσαν τους αγρότες που κατοικούν και καλλιεργούν στην γύρω περιοχή και τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ένα ισχυρό κίνημα ενάντια στην πολυεθνική. Αποτέλεσμα αυτού του κινήματος ήταν η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του  Elías Antonio Saca González, να επανεξετάσει την επένδυση. Η πολυεθνική  που υπολογίζει πως στο σχέδιο El Dorando   θα επενδύσει ογδόντα εκατομμύρια δολάρια, έσπευσε να προσφύγει στον μηχανισμό της Cafta, δηλαδή στην εμπορική συμφωνία λεηλασίας που επέβαλλαν οι Αμερικάνοι σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου και του Σαλβαδόρ. Ως εδώ θα μπορούσε να πει κανείς τίποτε το πρωτότυπο. Υπάρχουν αμέτρητα σημεία στον πλανήτη που οι πολυεθνικές επιδιώκουν να αρπάξουν, να λεηλατήσουν και να καταστρέψουν  ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. Αλλά ακόμη και για τους συνηθισμένους Σαλβαδοριανούς από την σκληρή βία στην εποχή του εμφύλιου η τα συχνά εγκλήματα των ένοπλων συμμοριών της μετεμφυλιακής περιόδου,  ο βάρβαρος τρόπος  με τον οποίο δολοφονήθηκε ο  Μαρσέλο Ριβέρα  αποτέλεσε ένα  ισχυρό σοκ. Εξαφανισμένος από το βράδυ της 18ης Ιουνίου του 2009,  βρέθηκε, δώδεκα ημέρες μετά,  άγρια παραμορφωμένος σε ένα πηγάδι εικοσιεπτά μέτρα βάθους με βγαλμένα τα μαλλιά  και τα νύχια και με σπασμένο λαιμό.  Ο  τριανταεπτάχρονος Μαρσέλο Ριβέρα, στέλεχος του κυβερνητικού σήμερα πια, Μετώπου Φαραμπουντο Μαρτί, υπήρξε οργανωτής του κινήματος ενάντια στο ορυχείο, γνωστός σε όλη την Καμπάνιας και επικεφαλής του αγώνα στο χωριό του, το San Isidro, και ψυχή του τοπικού πολιτιστικού κέντρου. Είχε επανειλημμένως απειληθεί από τις ένοπλες συμμορίες θανάτου αλλά συνέχιζε  να αγωνίζεται δίχως να πτοείται.
Την τύχη του Ριβέρα, είχαν λίγο καιρό μετά και άλλα στελέχη του κινήματος στην επαρχία. Στις 20 του Δεκέμβρη 2009,  δολοφονήθηκαν  ο Ramiro Rivera Gomez, και ο γείτονάς του Felicita Echeverría, και στις 26 του ίδιου μήνα,  η  Dora "Alicia" Sorto Recinos, οκτώ  μηνών έγκυος,  στην κοινότητα του Τρινιντάντ. Αρκετοί άλλοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά σε άλλα περιστατικά,  στην κυριολεξία  κάτω από την μύτη της αστυνομίας που υποτίθεται έλαβε μέτρα προστασίας των ακτιβιστών όπως ισχυρίστηκε η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Μαουρίσιο Φούνες, δίνοντας δίκαια πλέον στο ορυχείο το προσωνύμιο του θανάτου.

Η πολυεθνική που αμέσως συνδέθηκε στις σκέψεις των ανθρώπων με τις άγριες δολοφονίες ισχυρίστηκε- όπως ήταν φυσικό- πως δεν έχει καμιά σχέση και απέδωσε το κύμα βίας σε οικογενειακές βεντέτες! Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση Φούνες, φάντασμα απλά του Μετώπου που διεξήγαγε τον ένοπλο αγώνα στην χώρα, προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να βρει τρόπους συμβιβασμού με την πολυεθνική στα πλαίσια μιας πολιτικής προσέγγισης με τους  ιμπεριαλιστές και το αρπακτικό ξένο κεφάλαιο.  Σε μια στιγμή που εξαιτίας της αλματώδους αύξησης της τιμής του χρυσού,  την χώρα και ειδικά τους λόφους της Καμπάνιας περιτριγυρίζουν σαν ύαινες οι βορειοαμερικανικές πολυεθνικές και τα τάγματα θανάτου που αποτελούν τις εμπροσθοφυλακές των επενδύσεων τους.

*  Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο για τον θάνατο του Μαρσέλο Ριβέρα στην διεύθυνση  http://www.youtube.com/watch?v=yvXm52BhSHQ. Διαβάστε περισσότερα στην διεύθυνση http://eyeonmining.wordpress.com/2009/08/13/mining-death-in-el-salvador/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου