25 Νοε 2011

Κιμ Ζιν Σουκ
309 μερόνυχτα αντίστασης στο γερανό 85

Η Κιμ Ζιν Σουκ ήταν εικοσιένα ετών το 1981 όταν προσλήφθηκε για να δουλέψει οξυγονοκολλήτρια στην ναυπηγική εταιρία Hanjin Heave Industries στο Μπουσάν (παλιά Πουσάν). Ήταν η πρώτη γυναίκα που έπιανε δουλειά σε αυτό το δύσκολο πόστο, στο μεγάλο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο που βρίσκεται κοντά τετρακόσια είκοσι χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, στην δεύτερη σε πληθυσμό πόλη και στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της χώρας. Για την έντονη συνδικαλιστική δράση της η Κιμ απολύθηκε το 1987, αλλά είχε προλάβει ήδη να αναδειχθεί σε ηγετικό στέλεχος του τοπικού παραρτήματος της KCTU στην πόλη, δηλαδή της μαχητικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων. Δράση που συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια και γι αυτό όσοι γνώριζαν καλά την Κιμ, δεν ένιωσαν καμία έκπληξη όταν στις 6 του περασμένου Γενάρη, η πενηνταενός χρόνων συνδικαλίστρια, ανέβηκε στο πιλοτήριο του γερανού 85, στο ναυπηγείο. Ανακοίνωσε πως ξεκινά μια διαμαρτυρία που δεν θα σταματήσει αν δεν ξαναπροσληφθούν οι τετρακόσιοι περίπου εργάτες που η εταιρία απέλυσε, προφασιζόμενη την μείωση των παραγγελιών. Η διοίκηση με αυτήν την κίνηση είχε παραβιάσει την συμφωνία που υπόγραψε με το σωματείο σε μια περίοδο που συνέχιζε να μοιράζει κέρδη στους μετόχους και να αναλαμβάνει το κτίσιμο τουλάχιστον οκτώ πλοίων για την αυστραλιανή Ρίο Τίντο.

Ο γερανός 85 για τους εργάτες στο ναυπηγείο είχε από παλιά «βαριά» ιστορία και αποτελούσε ήδη σύμβολο αντίστασης. Από εκεί το 200, ρίχτηκε στο κενό ένας συνδικαλιστής σε μια παλιότερη εργατική αναταραχή και γι αυτό επιλέχτηκε συμβολικά να ανέβει σε αυτόν η Κιμ. Ο σκληρός αγώνας της κράτησε 309 ημέρες, μέχρι την Πέμπτη 10 του Νοέμβρη όταν η Κιμ κατέβηκε από το ύψος των τριανταπέντε μέτρων μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, αφού η εταιρία αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επαναπροσλάβει σταδιακά τους τελευταίους 94 εργάτες που είχαν απομείνει και συνέχισαν να μην δέχονται τις συμβιβαστικές προτάσεις για εθελούσια αποχώρηση. Σε αυτές τις 309 ημέρες που η Κιμ βρίσκονταν ψηλά, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες που δεν κατάφεραν να την λυγίσουν. Απειλές για βίαιο κατέβασμα και προσφυγές στα δικαστήρια. Σκληρές καιρικές συνθήκες, βροχές, ανέμους και κρύο. Δυσκολία στην επικοινωνία μιας και η διοίκηση έκοψε την παροχή ρεύματος και τηλεφώνου με αποτέλεσμα να επικοινωνεί με εμπόδια μέσω ενός ηλιακού κινητού. Στην μικρή αίθουσα ελέγχου του γερανού η Κιμ δεν μπορούσε να κάνει μπάνιο, για τουαλέτα είχε ένα κάδο που κάθε τόσο τον κατέβαζε στο έδαφος με σχοινί ενώ έτρωγε λιτά συνήθως χυλό ρυζιού και πατάτες που έπαιρνε μαζί με το νερό από τους εργάτες που την συμπαραστέκονταν και την φύλαγαν όλο αυτόν τον καιρό.

Γιατί γύρω από τον γερανό και αλλά και το ναυπηγείο εκτυλίχθηκαν επανειλημμένα σκηνές συγκινητικής αλληλεγγύης αλλά και σκληρής σύγκρουσης και καταστολής. Δεκάδες εργάτες πέρασαν πολύ καιρό αλυσοδεμένοι, χιλιάδες ήρθαν από όλη την χώρα με τα «λεωφορεία της ελπίδας» για να διαδηλώσουν αντιμετωπίζοντας την αστυνομική βία και το λοκ-αουτ και τους μπράβους της εργοδοσίας. Όλο το διάστημα που η Κιμ βρίσκονταν επάνω, το ναυπηγείο έγινε κέντρο αναφοράς για όλο το νότιο-κορεατικό εργατικό κίνημα ενώ υπήρξε και μια μεγάλη διεθνής κινητοποίηση από συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα.

Η παγκόσμια κρίση έχει κτυπήσει και την νότιο-κορεατική οικονομία και η κατάσταση στην χώρα χειροτερεύει ραγδαία για τα εκατομμύρια των εργατών. Υπολογίζονται σε έξι εκατομμύρια οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με ελαστικές και άτυπες μορφές εργασίας με πολύ χαμηλούς μισθούς την ίδια στιγμή που ακόμη και στα χρόνια της ανάπτυξης οι ανισότητες αυξάνονταν θεαματικά. Στο διάστημα 2000-2008 ο συντελεστής ανισότητας Gini έσπασε όλα τα μεταπολεμικά ρεκόρ ενώ η παραδοσιακά χαμηλή ανεργία έχει αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα. Γι αυτό και η κυβέρνηση μαζί με τα μεγάλα αφεντικά των Τσάεμπολς όχι άδικα θορυβήθηκαν από το παράδειγμα αντίστασης που μετέφερε η Κιμ σε αυτές τις 309 ημέρες του σκληρού αγώνα της.

* ΔΕΙΤΕ ένα από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με εικόνες από την πολυήμερη μάχη της Κιμ στην διεύθυνση

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ την ιστοσελίδα της KCTU http://kctu.org/ και της αριστερής εφημερίδας στα αγγλικά http://english.hani.co.kr για περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα της Κιμ.

1 σχόλιο: