26 Απρ 2014

Ιτακεράου -Σάο Πάουλο
Γήπεδα βαμμένα στο αίμα

 
Την Πέμπτη 12 του Ιούνη, στις πέντε το απόγευμα τοπική ώρα, στο στάδιο της Κορίνθιας γνωστό σαν Ιτακεράου, στο ανατολικό Σάο Πάουλο, θα ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Στον εναρκτήριο αγώνα η Βραζιλία θα αναμετρηθεί με την Κροατία. Ο εικοσιτριάχρονος Φάμπιο Χάμιλτον ντα Κρουζ, που ονειρεύονταν πως θα είχε με ένα δωρεάν εισιτήριο μια καλή θέση, για να πανηγυρίσει την πρώτη νίκη των καριόκας, δεν θα είναι στις κερκίδες. Δουλεύοντας πυρετωδώς μαζί με μια μεγάλη ομάδα εργατών, για να συναρμολογήσουν ένα τμήμα των κινητών κερκίδων, έπεσε από ύψος δεκαπέντε μέτρων και σκοτώθηκε. Στο νοσοκομείο Σαντα Μαρσελίνα όπου διακομίστηκε, οι γιατροί δεν πρόλαβαν να τον χειρουργήσουν. Αρκέστηκαν να βεβαιώσουν τον θάνατό του εξαιτίας ενός σοβαρού τραύματος στο κεφάλι. Το τραγικό γεγονός συνέβη το πρωί του Σαββάτου, 29 του Μάρτη.

Ο Φάμπιο ήταν ο όγδοος νεκρός εργάτης, σύμφωνα με την επίσημη λίστα, στα έργα κατασκευής των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Η εταιρία για την οποία δούλευε ήταν η «WDS Κατασκευές», υπεργολάβος της τεχνικής Fast Engenharia, η οποία έχει αναλάβει την ανακαίνιση του σταδίου. Το Αρένα Κορίνθιας είναι ένα από τα δώδεκα γήπεδα στα οποία θα διεξαχθεί η διοργάνωση, έχει θέσεις για εξήντα εννέα χιλιάδες θεατές και το κόστος ανακατασκευής υπολογίστηκε στα τριακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια.

Ο Φάμπιο δεν ήταν ο πρώτος νεκρός εργάτης στο Ιτακεράου. Στις 27 Νοεμβρίου του 2013 είχαν σκοτωθεί δυο εργάτες, ο Φάμπιο Λουίζ Περέιρα και ο Ρονάλντο Ολιβέιρα ντος Σάντος, όταν κατέρρευσε ένας γερανός. Οι εργασίες, ύστερα από το τραγικό γεγονός, σταμάτησαν για λίγο και οι εταιρίες εκφράσανε την βαθιά οδύνη τους. Παρότι η επιθεώρηση που έγινε έδειξε σοβαρά κενά στα μέτρα ασφάλειας, εργάτες και γερανοί ξεκίνησαν ξανά να δουλεύουν πυρετωδώς για να προλάβουν την προθεσμία της 15ης του Απρίλη, ημέρα που θα έπρεπε να παραδοθεί έτοιμο το στάδιο.

Με εξοντωτικά ωράρια που φτάνουν μερικές φορές και τις δεκαοκτώ ώρες συνεχούς εργασίας, με λειψά μέτρα προφύλαξης των εργατών που δουλεύουν σε μεγάλα ύψη και ριψοκίνδυνες τεχνικές λύσεις, οι κατασκευαστικές εταιρίες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρώσουν τα δώδεκα γήπεδα. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των συμβολαίων, να αποφύγουν ποινές και ρήτρες και να καλύψουν και τα «μαύρα» που πήγαν για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων όλα αυτά τα χρόνια. Παρ’ ότι ο Πελέ, ένας ποδοσφαιρικός λαϊκός θρύλος που έχει εξελιχτεί σε έναν καθεστωτικό «μπάρπα -Θωμά» και προπαγανδιστή της κακόφημης Φίφα, δήλωσε πως είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα, το βραζιλιάνικο Μουντιάλ έχει ήδη αποσπάσει έναν υπερβολικό εργατικό φόρο αίματος. Στις εγκαταστάσεις που δουλεύουν Βραζιλιάνοι αλλά και φτηνοί μετανάστες από χώρες της νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, η οργή όχι λίγες φορές ξέσπασε με απεργίες και άλλες μορφές αντίστασης. Οι εργοδότες τις περισσότερες φορές απάντησαν με απολύσεις και μαζικές αντικαταστάσεις προσωπικού ενώ οι δυνάμεις καταστολής έσπευδαν να τους συνδράμουν κάθε φορά που η εργατική κινητοποίηση έδειχνε επιμονή. Στις αρχές του Απρίλη, μια μεγάλη απεργία στο Ρίο, στην οποία συμμετείχαν τριάντα χιλιάδες εργαζόμενοι στις κατασκευές για το Μουντιάλ αλλά και κυρίως για τους ερχόμενους Ολυμπιακούς του 2016, διεκδίκησε αυξήσεις μισθών 10%, κουπόνια τριακοσίων ρεάλ για τρόφιμα, πληρωμή των υπερωριών στο διπλάσιο της κανονικής εργατοώρας και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι εργοδότες αντιπρότειναν μικρότερες αυξήσεις αλλά ήταν φανερό πως δέχτηκαν μεγάλη πίεση. Πιο νότια και δυτικά, στην Κουριτίμπα, τις ίδιες ημέρες, πενήντα εργάτες ηλεκτρολόγοι, εργαζόμενοι στις εργασίες του σταδίου, αν και μικρή μειοψηφία ανάμεσα στους υπόλοιπους εργάτες, κατάφεραν να νικήσουν σε μια απεργία που παρέλυσε για καιρό τις εργασίες.

Αν και κανείς θα περίμενε να υπάρχει σχεδόν ομοθυμία για την διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου, σε μια χώρα που το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία και τμήμα της καθημερινής ζωής, οι αντιδράσεις πήραν από την αρχή μαζικές διαστάσεις. Εκατομμύρια φτωχοί βραζιλιάνοι παρακινημένοι από την φτώχεια είδαν στις τεράστιες δαπάνες για την διοργάνωση μια ακόμη απόδειξη των κοινωνικών ανισοτήτων και της προσπάθειας να χρησιμοποιηθεί η φιέστα προς όφελος της ολιγαρχίας και των μεγάλο-εργολάβων. Αυτά, σε συνδυασμό με τις εξώσεις, το κυνηγητό στις φαβέλες και την εκτεταμένη αστυνομική καταστολή σε όποιον αντιδρά, δημιούργησαν την πεποίθηση πως η διοργάνωση είναι εχθρική στην λαϊκή πλειοψηφία που συνεχίζει να αγαπά το αληθινό ποδόσφαιρο και τους ποδοσφαιριστές -λαϊκούς ήρωες. Και μπορεί η ομάδα της Βραζιλίας να προσδοκά να προχωρήσει νικηφόρα ως τον μεγάλο τελικό αλλά οι διεθνείς διοργανωτές και η κυβέρνηση έχουν ηττηθεί ήδη στην συνείδηση των εκατομμυρίων βραζιλιάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα παλιότερο κείμενο του Π. Λινάρδου στο Βήμα www.tovima.gr/opinions/article/?aid=525860 και ρεπορτάζ για το τραγικό γεγονός από βραζιλιάνικες ιστοσελίδες g1.globo.com/sao-paulo/noticia/2014/04/familia-de-operario-quer-r-1-milhao-de-indenizacao-por-morte-em-itaquera.html και www1.folha.uol.com.br/esporte/folhanacopa/2014/04/1434425-operario-morto-planejava-assistir-a-jogos-no-itaquerao.shtml

ΔΕΙΤΕ φωτογραφίες του εργάτη Φάμπιο Χάμιλτον ντα Κρουζ
m.miseria.com.br/?page=noticia&cod_not=117913

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου