Αρκετά πριν φανεί το πρώτο φως στον ουρανό, γύρω στις τρεισήμισι την νύχτα ανάμεσα στην Τετάρτη και την Πέμπτη 18 του Ιούνη ξεκίνησε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς για την έναρξη της νέας σελήνης, το ραμαζάνι για τους πιστούς μουσουλμάνους στα μεσογειακά παράλια της Γαλλίας. Η παρατήρηση του πρώτου φεγγαριού που σηματοδοτεί την αρχή της μεγαλύτερης γιορτής για τους μουσουλμάνους αποτελεί παραδοσιακά σημείο διχογνωμιών για τον ακριβή χρόνο έναρξης της . Η νύχτα της αμφιβολίας είναι το επίκεντρο ξεχωριστών ερμηνειών και αιτία διαχωρισμών για τους θεολόγους και το ιερατείο από τα πρώτα χρόνια των επιγόνων του Προφήτη. Στην Γαλλία πέρυσι ξέσπασε αντιπαράθεση ανάμεσα στα τζαμιά του βορρά και του νότου για τους τρόπους παρατήρησης και υπολογισμού της νέας σελήνης, σε σημείο που ορισμένοι να μιλούν για κίνδυνο νέων διαιρέσεων στην κοινότητα των πιστών. Παρ’ όλα αυτά, για κάθε ευσεβή μουσουλμάνο η πρώτη προσευχή ακόμα και αν δεν δει με τα μάτια του την μικρή φλούδα της σελήνης στον ουρανό είναι ιερό καθήκον όπου και να βρίσκεται. Ακόμη και πάνω σε μια συστάδα γυμνών βράχων μιας αφιλόξενης μεσογειακής ακτής που την δέρνουν τα κύματα.
Οι εικόνες μιας ομάδας νεαρών Αφρικανών από το Σουδάν και την Ερυθραία να προσεύχονται πάνω στην βραχώδη ακτή λίγο έξω από την Βεντιμίλια της βόρειας Ιταλίας έκαναν τον γύρο του κόσμου. Στο μικρό αυτό λιμάνι της Λιγουρίας στην δυτική άκρη του κόλπου της Γένοβας, στις όχθες του ποταμού Ρόγια, τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι πρόσφυγες συνωστίζονται στους δρόμους και στις παρυφές της πόλης. Η Βεντιμίλια απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα από τα γάλλο-ιταλικά σύνορα. Γι’ αυτό και έχει γίνει πέρασμα για όσους επιχειρούν να μπουν στην Γαλλία περπατώντας κρυφά κατά μήκος της ακτής. Όταν οι αριθμοί άρχισαν να αυξάνονται στις γαλλικές αρχές σήμανε συναγερμός . Οι έλεγχοι έγιναν πιο σκληροί, το κυνηγητό αυξήθηκε και εκτοξεύτηκαν επίσημες καταγγελίες για τους Ιταλούς που κάνουν τα στραβά μάτια. Η ιταλική αστυνομία αναγκάστηκε να ξεκινήσει μια βίαιη επιχείρηση απομάκρυνσης από τα σύνορα και την πόλη και οι πρόσφυγες όπως ήταν φυσικό αντέδρασαν. Ογδόντα περίπου, οι πιο τολμηροί από αυτούς σκαρφάλωσαν στα βράχια της ακτής ξεκινώντας διαμαρτυρία και ζητώντας να τους αφήσουν να συνεχίσουν το απελπισμένο ταξίδι τους προς τον βορρά. Έμειναν εκεί τρία μερόνυχτα, εκεί πέρασαν την νύχτα της αμφιβολίας και εκεί τους συνέλαβαν οι λαίμαργες φωτογραφικές μηχανές των δημοσιογράφων να υποδέχονται το Ραμαζάνι. Την τρίτη ημέρα η ιταλική αστυνομία τους έδιωξε από τα βράχια. Τα γεγονότα στην Βεντιμίλια ανέδειξαν την υποβόσκουσα κρίση ανάμεσα στις γαλλικές και ιταλικές αρχές σχετικά με την διαχείριση του μεγάλου προσφυγικού πληθυσμού που αποβιβάζεται τον τελευταίο καιρό στην Ιταλία.
Ύστερα από τα τελευταία μεγάλα κύματα προσφύγων που έφτασαν στις ευρωπαϊκές μεσογειακές ακτές αυξήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πίεση για διελεύσεις στα συνοριακά περάσματα που οδηγούν στην βόρεια Ευρώπη. Από την Ιταλία προς την Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες , από την Γαλλία προς την Αγγλία, από την Ελλάδα διαμέσου των Σκοπίων και της Σερβίας προς την Ουγγαρία και στην συνέχεια για πιο βόρεια κλπ. Όπως και σε άλλες καταστάσεις κρίσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξεχνάνε αμέσως την διακηρυγμένη αλληλεγγύη και προσπαθούν να αποφύγουν όσο μπορούν το πρόβλημα. Αφήνοντας τα κράτη του μεσογειακού νότου να επιχειρούν μάταια να διαχειριστούν την κατάσταση και σφραγίζοντας τα σύνορα για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να περάσουν προς την βόρεια Ευρώπη. Η άρνηση των βόρειων κρατών αλλά και της Γαλλίας να συζητήσουν σοβαρά μια από κοινού κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη είναι αποκαλυπτική της ποιότητας των δήθεν κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Στην σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας οι ηγέτες της Ε.Ε., παρέπεμψαν την πρόταση για ανακατανομή των αιτούντων άσυλο με ποσοστώσεις για το τέλος Ιουλίου, σε μια προφανή κίνηση να αποφύγουν το πρόβλημα.
Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοίνωσε την αναστολή εφαρμογής της συνθήκης Δουβλίνο 2, αρνούμενη να δεχτεί πίσω πρόσφυγες και μετανάστες στα πλαίσια της κακόφημης πολιτικής επαναπροώθησης στην πρώτη χώρα εισόδου. Η ακροδεξιά κυβέρνηση ύστερα από διεθνείς πιέσεις υπαναχώρησε αλλά ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ενός φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Σερβία σε ένα τμήμα εκατόν εβδομήντα πέντε χιλιόμετρων. Τις ίδιες ημέρες ο άγγλος πρωθυπουργός Κάμερον, μιλώντας στο κοινοβούλιο ανακοίνωνε επιπρόσθετα μέτρα ελέγχου στα οχηματαγωγά που πηγαινοέρχονται στο κανάλι της Μάγχης. Συμπλήρωσε ακόμη πως σκέφτεται να περιορίσει την πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε όσους εισέρχονται παράτυπα στην χώρα σαν αντικίνητρο στους μελλοντικούς απρόσκλητους! Στην Αυστρία οι αρχές σταμάτησαν να εξετάζουν αιτήσεις ασύλου και στην Ιταλία διευρύνεται η καθοδηγούμενη υστερία για την παρουσία των προσφύγων στον βορρά της χώρας. Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και -όπως και στα υπόλοιπα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα -επιλέγουν τον δρόμο των ξεχωριστών πρωτοβουλιών και -κυρίως- την κήρυξη ενός άτυπου πολέμου ενάντια στους δύστυχους πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή και Αφρική . Οι οποίοι προσπαθούν να σωθούν από τους πολέμους και την φτώχεια που και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμβάλλει καθοριστικά για να εξαπλωθούν.
ΔΕΙΤΕ μια σειρά φωτογραφιών από την Κοριέρε Ντέλα Σέρα www.corriere.it/foto-gallery/cronache/15_giugno_18/ventimiglia-ramadan-scogli-400-migranti-ef90fff0-15dd-11e5-8c76-9bc6489a309c.shtml
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου