Η ανακοίνωση της στρατιωτικής αστυνομίας ήταν συνοπτική και δεν περιείχε καμιά πρωτοτυπία περιγράφοντας όσα συνέβησαν το βραδινό της Πέμπτης 30 Ιουνίου, στην Μπορέλ, μια φαβέλα στην Τιζούκα στη βόρεια ζώνη του Ρίο. Μια ομάδα αστυνομικών επιχείρησε να ελέγξει δύο άνδρες επάνω σε μια μοτοσυκλέτα, ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών. Εκείνοι ήταν οπλισμένοι και μπροστά στον κίνδυνο οι αστυνομικοί -όπως ισχυρίζονται- πυροβόλησαν για αυτοάμυνα. Όταν σταμάτησε ο καταιγισμός από σφαίρες στη διασταύρωση Κούρβα ντο Οράσιο, ο δεκαεξάχρονος Ζονατά Νταλμπέρ Μάτος Αλβες βρέθηκε καταγής με μια σφαίρα στο κεφάλι. Όσοι έτρεξαν να δουν τι συνέβη, τα έβαλαν με τους αστυνομικούς οι οποίοι κακήν-κακώς φόρτωσαν σαν σακί τον νεαρό στο πίσω μέρος ενός περιπολικού, φεύγοντας γρήγορα για να γλυτώσουν από την οργή της γειτονιάς. Στο ομοσπονδιακό νοσοκομείο Ανταράι, οι γιατροί βεβαίωσαν τον θάνατο του νεαρού ενώ ήδη πολλοί δρόμοι στην φαβέλα πήραν στην κυριολεξία φωτιά. Εκατοντάδες νέοι άρχισαν να πετροβολούν τους αστυνομικούς, να βάζουν φωτιές σε σωρούς σκουπιδιών και να σπάνε λεωφορεία. Το Σάββατο, που έγινε η κηδεία του Ζονατά, όλα ήταν ξεκάθαρα. Ο έφηβος δεν είχε καμιά σχέση με τα ναρκωτικά και την υποτιθέμενη ένοπλη συμπλοκή. Στα χέρια του κουβαλούσε ένα πακέτο ποπ κορν, το οποίο οι αστυνομικοί το πέρασαν για συσκευασία ναρκωτικών! Οι επικεφαλής της αστυνομίας ψέλλισαν κάτι για αδέσποτες σφαίρες και με σκοπό να ηρεμήσουν τα πνεύματα, διέταξαν έρευνα αναθέτοντας την υπόθεση στο τμήμα ανθρωποκτονιών. Δεν παρέλειψαν φυσικά να διαβεβαιώσουν πως τα αστυνομικά μέτρα θα ενταθούν στην γειτονιά!
Λιγότερο από δυο εβδομάδες από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων, η κατάσταση στους δρόμους και στις παραγκουπόλεις στο Ρίο θυμίζει συνθήκες πολιορκίας εξαιτίας της έντονης αστυνομοκρατίας που έχει απλωθεί. Κορύφωση μιας μακράς περιόδου σκληρής βίας από την μεριά των κρατικών αρχών με σκοπό την υποτιθέμενη ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Η αστυνομική βία στην πόλη έχει παρελθόν. Σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2015, στο διάστημα ανάμεσα στο 2005 και στο 2014 η αστυνομία σκότωσε οκτώμισι χιλιάδες ανθρώπους στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη. Ύστερα από μια περίοδο σχετικής μείωσης του αριθμού των φονικών, στις χρονιές 2011 έως 2013, τα περιστατικά άρχισαν και πάλι να αυξάνονται ανησυχητικά από το 2014 μέχρι σήμερα. Και όσο πλησίαζαν οι αγώνες, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να πυροβολούν για το παραμικρό. Από την αρχή του φετινού χρόνου διπλασιάστηκαν τα περιστατικά ανά μήνα, με κορύφωση τον Μάιο, στον οποίο, κατά μέσο όρο, η αστυνομία σκότωνε έναν άνθρωπο κάθε εννέα ώρες! Είναι λες και ξεκίνησε ανάμεσα στις αστυνομικές μονάδες ένας αγώνας για το ποια θα πυροβολήσει τους περισσότερους. Στους πέντε πρώτους μήνες του 2016, το τάγμα της Παβούνα ευθύνεται για 23 νεκρούς, του Μπελφόρ Ρόσο για 19, της Αλκάνταρα για 18, του Σνόου και της Φονσέκα για 17, του Μπονσουσέσο για 14. Πρωταθλητής βγήκε το έβδομο τάγμα στην γειτονιά Νέβες του Σάο Γκονσάλο, που έχει το ρεκόρ ενός νεκρού ανά 276 κατοίκους, κατά μέσο όρο! Είναι τέτοια η μανία και η πλήρης ασυδοσία των μπάτσων που ανάγκασαν μια δικαστίνα να αναστείλει από τις 30 Ιουνίου τις έρευνες στα σπίτια και την εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης τη νύχτα, από τον φόβο της ανεξέλεγκτης δράσης των αστυνομικών και των αντιδράσεων που γεννούν.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωσή της ακόμη, και η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί πως η αύξηση των λεγόμενων εξωδικαστικών εκτελέσεων από αστυνομικούς σχετίζεται με την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων. Θυμίζει μάλιστα πως ανάλογη θεαματική αύξηση καταγράφτηκε στο Ρίο και το 2014. Τη χρονιά που η Βραζιλία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, έγιναν 580 δολοφονίες εν μέσω αστυνομικών επιχειρήσεων, μία αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όπως και τώρα έτσι και τότε, πολλοί Βραζιλιάνοι αντέδρασαν στη δαπανηρή φιέστα και στην αστυνομοκρατία, οργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις και ακόμη ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές εκείνων των διαμαρτυριών βρίσκονται στις φυλακές. Σε αντίθεση με τους δολοφόνους αστυνομικούς που έμειναν ατιμώρητοι. Η Human Rights Watch, σε δική της έκθεση πριν λίγο καιρό, επισήμανε πως για όλες αυτές τις χιλιάδες δολοφονίες στην τελευταία πενταετία, η Εισαγγελία έστειλε στα δικαστήρια μόνο δεκαπέντε δράστες αστυνομικούς!
Πριν μερικές ημέρες, το συνδικάτο των αστυνομικών και των πυροσβεστών διαμαρτυρόμενο για τους απλήρωτους μισθούς των μελών του, οργάνωσε μια διαμαρτυρία στους χώρους υποδοχής του διεθνούς αεροδρομίου. Η φωτογραφία με το σύνθημα στο πανό «Καλώς ήρθατε στην κόλαση» έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι διαμαρτυρόμενοι αναφέρονταν στην ανασφάλεια που δημιουργεί το γεγονός πως οι αστυνομικοί είναι απλήρωτοι και στους εξήντα σκοτωμένους συναδέλφους τους εν ώρα υπηρεσίας μέσα στο 2016. Όσοι είδαν την φωτογραφία δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τον συνειρμό. Στις φαβέλες και στους δρόμους της πόλης πράγματι εκτυλίσσονται σκηνές κόλασης που κυρίως προέρχονται από την δράση της αστυνομίας. Βουτηγμένες στην διαφθορά και επιπλέοντας σε μια θάλασσα βαθιών κοινωνικών ανισοτήτων, η βραζιλιάνικη ελίτ και οι κυβερνήσεις της έχουν καταφέρει, πριν καν ξεκινήσουν οι αγώνες, να κερδίσουν το πρώτο χρυσό μετάλλιο. Το πήραν για λογαριασμό τους τα αστυνομικά τάγματα του θανάτου στην σκοποβολή… κατά ανθρώπινου κινητού στόχου.
ΔΕΙΤΕ το συγκλονιστικό ερασιτεχνικό βίντεο από τις πρώτες στιγμές μετά την δολοφονία του Ζονατά, www.youtube.com/watch?v=aKwpq3205SQ, και ένα άλλο από τις πρώτες αντιδράσεις, www.facebook.com/BoletimFavela/videos/1559066771062543/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου