14 Οκτ 2016

Σέονγκτζου, Νότια Κορέα
Ανεπιθύμητοι πύραυλοι!

 Υπάρχουν δύο φρούτα που αντιπροσωπεύουν το καλοκαίρι στην Κορέα. Το ένα είναι το καρπούζι και το άλλο το τσάμουι, το κίτρινο πεπόνι. Όταν γεμίζουν οι πάγκοι των υπαίθριων αγορών από τα κίτρινα μικρά πεπόνια σημαίνει, πως στην κορεάτικη ύπαιθρο το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά. Η περιοχή γύρω από την Σέονγκτζου στη Βόρεια Γκεονγκσάνγκ, στα ανατολικά της Νότιας Κορέας, τριακόσια χιλιόμετρα από τη Σεούλ, είναι η πατρίδα του κορεάτικου πεπονιού και παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα που καταναλώνεται ετήσια. Συντηρητικοί αγρότες, δεμένοι με τη γη και τις παραδόσεις, οι κάτοικοι της Σέονγκτζου ακολουθούσαν για δεκαετίες πιστά το κόμμα του αιματοβαμμένου δικτάτορα Παρκ Τζονγκ-χούι, ο οποίος κατάγονταν από αυτήν την επαρχία. Στις τελευταίες προεδρικές μάλιστα υποστήριξαν με ποσοστό που ξεπέρασε το 85%, τη νυν πρόεδρο Παρκ Γκουν-χιε, κόρη του δικτάτορα. Όλα λοιπόν κυλούσαν αργά και ήσυχα, μέχρι να μαθευτεί πως η αγαπημένη τους πρόεδρος και η κυβέρνηση της αποφάσισαν να εγκαταστήσουν, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σέονγκτζου, το αμερικάνικο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD. Ένα πανάκριβο και αμφιλεγόμενο υπερόπλο - καταστροφέα εχθρικών πυραύλων με η χωρίς πυρηνικές κεφαλές, το οποίο, όπως ισχυρίζεται η κατασκευάστρια Λόκχηντ Μάρτιν, θα τους εξουδετερώνει στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας.


Όπως ήταν αναμενόμενο, η αναγγελία της συμφωνίας με τις ΗΠΑ προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις και διαβήματα από τη μεριά της Κίνας, την οργισμένη αντίδραση της Βόρειας Κορέας και τον έντονο σκεπτικισμό άλλων γειτονικών κρατών. Όλοι καταλαβαίνουν, πως η παρουσία αυτού του αντιπυραυλικού συστήματος αποτελεί, παρά τις διαβεβαιώσεις, πολεμικό κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ασίας. Οι Αμερικάνοι, ως συνήθως, απαίτησαν από τους Νοτιοκορεάτες να παρέχουν τις υποδομές, να επωμιστούν σημαντικό μέρος από το οικονομικό βάρος προμήθειας και συντήρησης του συστήματος, διατηρώντας όμως τον επιχειρησιακό έλεγχό του. Η Νότια Κορέα ήδη πληρώνει σχεδόν ένα δις δολάρια τον χρόνο για τα έξοδα των Αμερικάνων στρατιωτών που βρίσκονται στο έδαφος της εκτός από τις εισαγωγές εξοπλισμού. Υπολογισμοί δείχνουν, πως το Πεντάγωνο είναι πιο φθηνό να συντηρεί έναν Αμερικάνο πεζοναύτη στη Νότια Κορέα, παρά σε αμερικάνικο έδαφος! Τα σχέδια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια αντιπυραυλική ασπίδα στο έδαφος της Νότιας Κορέας, με σκοπό αυτή να επιτηρεί καλύτερα τις κινέζικες στρατιωτικές δραστηριότητες στο εσωτερικό της αχανούς χώρας δεν είναι καινούρια. Απλώς τώρα θεωρήθηκε, πως θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή αυτή η απόφαση από τον νοτιοκορέατικο λαό, με πρόσχημα τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Καλλιεργώντας ένα κλίμα υστερίας εδώ και καιρό για επικείμενη επίθεση του βορρά, το καθεστώς της Σεούλ μαζί με όλα τα αμερικάνικα και διεθνή ΜΜΕ θεώρησαν, πως είχαν πετύχει την αποδοχή της κοινής γνώμης. Λογάριασαν όμως, ως συνήθως λάθος ... και χωρίς τον ξενοδόχο!

Ήταν 9 Ιουλίου, όταν έφτασε η είδηση για την κυβερνητική απόφαση να εγκαταστήσει το THAAD στη Σέονγκτζου στα τέλη του 2017 και, παρά τις έντονες γεωργικές ασχολίες, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν αμέσως. Μέσα σε λίγες ημέρες φτιάχτηκαν επιτροπές, άρχισαν να μαζεύονται υπογραφές και ξεκίνησε ένα μαζικό κύμα αποχωρήσεων από το κυβερνητικό κόμμα Σαινούρι. Στις 10 Αυγούστου, σε λιγότερο από ένα μήνα, είχαν συγκεντρωθεί εκατό χιλιάδες υπογραφές, ενώ άρχισαν στο κέντρο της πόλης οι νυκτερινές διαμαρτυρίες - αγρυπνίες που συνεχίστηκαν κάθε βράδυ όλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Το κίνημα αντίστασης άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και οι πρώτες οργισμένες συγκεντρώσεις άρχισαν να καταγράφονται και στην πρωτεύουσα. Όταν στις 14 Αυγούστου εννιακόσιοι οκτώ κάτοικοι της Σέονγκτζου, σε μια δημόσια συγκέντρωση ξύρισαν τελετουργικά τα κεφάλια τους, όλοι κατάλαβαν, πως η αποφασιστικότητα για την επικείμενη αναμέτρηση ήταν δεδομένη. Σύμφωνα με τον Κομφούκιο τα μαλλιά είναι πολύτιμα, όσο και η ζωή του ανθρώπου και στην Κορέα το ξύρισμα του κεφαλιού δείχνει την ισχυρή βούληση, για να πετύχει κανείς τους στόχους του.

Μπροστά στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, η κυβέρνηση της προέδρου Παρκ προσπάθησε να ελιχθεί παίζοντας με την ημερομηνία λειτουργίας δίχως επιτυχία. Έτσι, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και στα τέλη του Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την αλλαγή του τόπου τοποθέτησης του πολεμικού συστήματος. Αυτήν τη φορά επελέγη ένα σημείο μακριά από κατοικίες στην περιοχή της πόλης Γκιμτσεόν. Μια πόλη επίσης στην επαρχία της Βόρειας Γκεονγκσάνγκ, της οποίας οι κάτοικοι ήδη είχαν ξεσηκωθεί, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα της Σέονγκτζου. Από εκείνη την ημέρα και στην Γκιμτσεόν το αντιπολεμικό κύμα μεγαλώνει, οι διαδηλώσεις γίνονται όλο και πιο οργισμένες και το τελετουργικό ξύρισμα των κεφαλιών πολλαπλασιάζεται. Σε πείσμα των εκτιμήσεων σχετικά με την υποχώρηση του αντιαμερικανισμού στη Νότια Κορέα, τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν, πως οι ιδέες της ανεξαρτησίας και της ειρήνης έχουν βαθιές ρίζες.

ΔΕΙΤΕ το μαζικό ξύρισμα-διαμαρτυρία στην Σέονγκτζου, www.youtube.com/watch?v=dS_NhJuzVec
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ την ιστοσελίδα του αντιπυραυλικού κινήματος, www.stopthaad.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου