«Μελετήστε εκτεταμένα, διερευνήστε με ακρίβεια, συλλογιστείτε προσεκτικά, διαχωρίστε ξεκάθαρα, εξασκηθείτε ευλαβικά». Αυτό είναι το επίσημο σύνθημα του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν, που έχει το όνομα του ιδρυτή του Κουόμιτανγκ και πρώτου προσωρινού Προέδρου της ενωμένης Κίνας και μια ιστορία περίπου εκατό χρόνων. Με πέντε κάμπους στις πόλεις Κουανγκτσόου (Καντόνα), Σεντζέν, Ζουχάι στην παράκτια νοτιοδυτική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, θεωρείται από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Στην Γκουανγκντόνγκ και ιδιαίτερα στο Δέλτα του ποταμού Περλ, συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη με εκατομμύρια εργάτες να δουλεύουν στις ξένες άλλα και σε κινέζικες επιχειρήσεις.
Σε αυτό το πανεπιστήμιο η Σεν Μενγί ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές και τον μεταπτυχιακό της κύκλο, στα μαθηματικά και στην επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2015. Επηρεασμένη από όσα αντιμετωπίζουν κάθε ημέρα οι Κινέζοι εργάτες στα μεγάλα εργοστάσια, με τις σκληρές συνθήκες εργασίας, τα συχνά ατυχήματα, την αυθαιρεσία των αφεντικών, την παραβίαση των ωραρίων και την στυγνή εκμετάλλευση, αποφάσισε να δουλέψει σε ένα από αυτά. Αργότερα, έγραψε: «Η επιλογή αυτή δεν είναι ιδιοτροπία. Είναι αποτέλεσμα της βαθιάς πεποίθησής μου, πως πρέπει να μάθουμε για όσα συμβαίνουν και στην ανάγκη αυτή η κατάσταση να αλλάξει... σκέφτομαι τα σαράντα χιλιάδες δάκτυλα που ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο στο Δέλτα του ποταμού Περλ και τα διακόσια ογδόντα εκατομμύρια αγροτών που έχουν θυσιάσει τα νιάτα τους εργαζόμενοι στις πόλεις αλλά δεν τους επιτρέπουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι σε αυτές». Η Σεν Μενγί για τρία χρόνια δούλεψε σε ένα εργοστάσιο κατασκευής ανταλλακτικών για αυτοκίνητα και αναδείχθηκε σε εκπρόσωπο των εργατών σε αυτό. Τον φετινό Μάιο την απέλυσαν, όταν μπήκε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς.
Η Σεν Μενγί όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω αλλά πείσμωσε από την σκληρή συμπεριφορά των αφεντικών. Μαζί με άλλους νέους ξεκίνησαν μια εκστρατεία ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν στα εργοστάσια της περιοχής. Όταν στα μέσα Μάιου ξεκίνησε η κινητοποίηση των εργατών στην εταιρία Shenzhen Jacic Technology Co. Ltd, η Σεν Μενγί βρέθηκε δίπλα τους. Οι εργάτες απαιτούσαν να καλυτερέψουν οι συνθήκες εργασίας και να γίνουν ανθρώπινα τα ωράρια. Προσπάθησαν να στήσουν ανεξάρτητο σωματείο και τότε συνάντησαν την αντίδραση των αφεντικών. Τον Ιούλιο η εταιρία προχώρησε σε απολύσεις των πιο δραστήριων εργατών ενώ η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς από αυτούς όταν διαμαρτυρήθηκαν. Στο μεταξύ, η Σεν Μενγί και άλλοι αλληλέγγυοι κάλεσαν φοιτητές και πτυχιούχους από όλη την χώρα να ταξιδέψουν στη Σεντζέν και να υποστηρίξουν τους αγωνιζόμενους εργάτες. Στην περιοχή ήρθαν και γνωστοί αγωνιστές του υπόγειου μαοϊκού κομμουνιστικού κινήματος από το Πεκίνο και αλλού.
Τα γεγονότα εξελίχθηκαν γρήγορα. Στις 29 Ιουλίου, φοιτητές από είκοσι από τα γνωστότερα πανεπιστήμια έβγαλαν ανακοίνωση αλληλεγγύης. Τους ακολούθησαν ορισμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Οι ειδήσεις ταξίδεψαν στο γειτονικό Χονγκ -Κονγκ και από εκεί στα διεθνή ΜΜΕ. Όταν αρκετοί από αυτούς που συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία έξω από το εργοστάσιο συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν, ξεκίνησε η προσπάθεια να απελευθερωθούν, με επισκέψεις και διαβήματα στα αστυνομικά τμήματα. Για τις κρατικές αρχές ήταν πλέον ολοφάνερο πως με επίκεντρο τον αγώνα στην Jacic Technology, αναπτύσσεται ένα κίνημα που μπορεί να γίνει παράδειγμα.
Η απόφαση για να εξαπολυθεί ένα κύμα μαζικών συλλήψεων των ηγετών του κινήματος αλληλεγγύης δεν καθυστέρησε. Στις 9 και 11 Αυγούστου έγιναν συλλήψεις σε σπίτια στην πόλη Χουιτζόου. Ανάμεσα σε αυτούς που σταμάτησαν να δίνουν σημεία ζωής και να απαντούν στο κινητό τηλέφωνο ήταν και η Σεν Μενγί. Η αστυνομία αρνείται πως τη συνέλαβε και η τύχη της νεαρής έκτοτε αγνοείται. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πατρικό σπίτι της, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Τα γεγονότα ανέδειξαν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες πλευρές σχετικά με την διεξαγόμενη πάλη των τάξεων στην Κίνα και τις ενδεχόμενες προοπτικές της. Πρώτον, αυξάνεται σταδιακά η αυτοπεποίθηση και δυναμική των εργατικών αγώνων. Δεύτερον, σε αυτούς τους αγώνες προσπαθούν να παίξουν ρόλο, να τους υποκινήσουν ή να τους επηρεάσουν αγωνιστές και ομάδες με κομμουνιστικές ιδέες και αναφορές στην επαναστατική περίοδο και με αντικαπιταλιστικά, σοσιαλιστικά συνθήματα. Τρίτον, δίπλα στην παλιά γενιά των κομμουνιστών που συνεχίζουν να υπερασπίζουν τις κόκκινες ιδέες, στέκονται νέοι άνθρωποι, αρκετές φορές με ανώτερη μόρφωση και αυξημένες δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης. Τέταρτον και σε άμεση σχέση με τα προηγούμενα, παρά τις συστηματικές προσπάθειες εξωτερικών παραγόντων, σε συνεργασία με εσωτερικούς φιλοδυτικούς παράγοντες, να χειραγωγηθεί το κινέζικο εργατικό κίνημα σε φιλο-καπιταλιστική κατεύθυνση για πολιτικούς λόγους, αυτές συναντούν ενεργή αντίθεση από δυνάμεις που αντιπαλεύουν γνήσια και χρόνια το καθεστώς της νέας αστικής τάξης.
Και μόνο κάποιος να διάβαζε τις τελευταίες εβδομάδες τις αναλύσεις και τα ρεπορτάζ για αυτά τα γεγονότα, σε πολλά δυτικά ΜΜΕ, θα ένιωθε μια μεγάλη ικανοποίηση. Διαπιστώνοντας την απογοήτευση και την προσποιητή απορία, πώς γίνεται στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, στην Κίνα, να υπάρχουν νέοι, εργάτες και φοιτητές που νοσταλγούν την επαναστατική περίοδο και αγωνίζονται με μαοϊκά συνθήματα! Η νεαρή Σεν Μενγί, μαζί με τους συντρόφους της, ακολουθώντας πιστά το μότο του Πανεπιστημίου της, έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, με διεθνή σημασία!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα κείμενο της Σεν Μενγί, www.redspark.nu/en/political-prisoners/mengyu-a-cs-graduate-strikes-on-the-assembly-line-with-no-regression/
H προλεταριακή σημαία καλό θα ήταν να μην μεταφράζει κείμενα εντυπωσιασμού που χρηματοδοτούνται απευθείας από το NED, το Radio Free Asia και άλλες οργανώσεις σχετιζόμενες με τη CIA και μιλάνε για οργανώσεις όπως το 打工者 中心 που χρηματοδοτείται - καλά το μαντέψατε - από τις ίδιες πηγές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Κινέζοι εργάτες και απεργίες κάνουν (με χιλιάδες συμμετέχοντες και όχι 6 άτομα πληρωμένα από αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες) και δεν έχουν ανάγκη το πατρονάρισμα από 白左。
Βρείτε πρώτα τη μαγκιά να κάνετε σοσιαλιστική επανάσταση στη χώρα σας και μετά κουνήστε το δάχτυλο στο πως ένας λαός 1,5 δισεκατομμυρίων που από τον πάτο της υπανάπτυξης βρέθηκε στην κορυφή της ανάπτυξης σε 70 μόνο χρόνια, υπό την καθοδήγηση του κόμματος της εργατικής του τάξης - με τα λάθη και τις αδυναμίες του - ένα κόμμα που έβγαλε πάνω από 900 εκατομμύρια από τη φτώχεια. Βάλτε στοπ σε ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο με τον αγώνα σας και μετά βγάλτε και γλώσσα για τους Κινέζους συντρόφους. Άιντε, με την αμερικανιά!
Η στήλη θα απαντήσει αναλυτικά με την άμεσα επόμενη δημοσίευση της στην Προλεταριακή Σημαία στο παραπάνω ανώνυμο σχόλιο το ύφος και το ήθος του οποίου αφήνουμε τους αναγνώστες μας να κρίνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔ.Παυλίδης
Η απάντηση δημοσιεύεται στον Αθέατο της 25/05/2024 https://atheatoskosmosps.blogspot.com/2024/05/jacic.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΔ.Π.