15 Μαΐ 2021

Ινδία | Κηδείες WhatsApp, σώματα στον Γάγγη!


Η Τσάγκαν Μπάι Κίσαν έπασχε από χρόνια αρθρίτιδα. Κατοικούσε μαζί με την κόρη της Λαξμί, στην περιοχή Ίντιρα Ναγκάρ, στην Πούνε της Μαχαράστρα. Όταν αρρώστησε βαριά αποφάσισαν να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αναζητώντας κρεβάτι δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να την διακομίσουν στο προβληματικό «τζάμπο-νοσοκομείο» στο κολέγιο Σιβάτζι Ναγκάρ. Ήταν όμως αργά. Πέθανε πριν φτάσει, οι γιατροί απλά επιβεβαίωσαν τον θάνατο της. Είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό. Η ηλικιωμένη είχε προλάβει να πει στην κόρη της την τελευταία επιθυμία. Αν πέθαινε τις ημέρες του Ραμαζανιού, παρότι ινδουίστρια, να την κήδευαν με το μουσουλμανικό τυπικό. Αντί αποτέφρωσης να την θάβανε. Η Λαξμί Μπάι φρόντισε να εκτελέσει την επιθυμία της. Την έθαψαν στο ισλαμικό νεκροταφείο του Jai Jawan στην συνοικία Yerwada. Η είδηση προκάλεσε εντύπωση στην Ινδία. Αρκετοί μίλησαν για τα αισθήματα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού που διατηρούν οι απλοί άνθρωποι μεταξύ τους, παρά τις θρησκευτικές διαφορές, σε πείσμα του φανατισμού που καλλιεργεί η εθνικιστική κυβέρνηση και οι ινδουιστικοί αντιδραστικοί κύκλοι. Στο πρώτο πανδημικό κύμα αυτοί προσπάθησαν να χρεώσουν την νέα ασθένεια στους μουσουλμάνους!

Το δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας στην Ινδία ξεσκέπασε τις απίστευτες ελλείψεις και ανεπάρκειες του συστήματος υγείας της χώρας και αποκάλυψε την ανεύθυνη, εγκληματική πολιτική της ινδικής κυβέρνησης. Ενώ πέρσι τον Μάρτιο, την πρώτη μέρα του γενικού κλεισίματος, ο Μόντι στο Βαρανάσι υπόσχονταν σκληρή μάχη, ανάλογη της τιτάνιας σύγκρουσης που εξιστορεί με εκατό χιλιάδες στίχους το έπος της Μαχαμπαράτα, τα πράγματα πήγαν εντελώς ανάποδα. Οι συνέπειες της μεταφοράς της υγειονομικής περίθαλψης σε ιδιώτες και οι ελάχιστες κρατικές επενδύσεις στον τομέα σε συνδυασμό με την εκτεταμένη φτώχεια και τις κακές συνθήκες διαβίωσης στα αστικά κέντρα δημιούργησαν εκρηκτική κατάσταση. Το σύστημα υγείας κατέρρευσε ομολογούσε ο αγγλικός Γκάρντιαν στο τέλος Απριλίου. Με το ελάχιστο 3,5% του ΑΕΠ να δίνεται για την υγεία η χώρα έχει κατά κεφαλήν δαπάνη ανάλογη με αυτήν της Μιανμάρ και της Σιέρα Λεόνε! Διαθέτει μόνο 1,7 νοσοκόμες ανά χίλιους κατοίκους, 5 κρεβάτια νοσοκομείου ανά δέκα χιλιάδες, 2,3 θέσεις ΜΕΘ για εκατό χιλιάδες και μόνο 48 χιλιάδες ιατρικές θέσεις με παροχή οξυγόνου. Η κατάσταση στην απομακρυσμένη ύπαιθρο είναι πολύ χειρότερη. Η Ινδία επαίρεται πως είναι το φαρμακείο του πλανήτη. Μιλά για την δυνατότητα να σχεδιάσει μια ολόκληρη σειρά γενόσημων φαρμάκων και να διατηρεί γραμμές μαζικής παραγωγής για την παγκόσμια αγορά. Αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και είναι ο κύριος προμηθευτής χαπιών στην αγορά των ΗΠΑ. Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν βοήθησαν τους Ινδούς. Τα εμβόλια Covid-19 δεν είναι διαθέσιμα στις απαιτούμενες ποσότητες και οι εμβολιασμοί, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δεν θα ολοκληρωθούν πριν τον Νοέμβριο του 2022. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 2,5% του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές συνεχίζονταν απρόσκοπτα ακόμη και όταν οι φιάλες οξυγόνου και οι ενέσεις ρεμδεσιβίρης είχαν εξαφανιστεί από τα νοσοκομεία. Οι απαγορεύσεις και οι έλεγχοι στις εξαγωγές στα μέσα Απριλίου, ήρθαν πολύ αργά. Οι ελλείψεις σκότωσαν χιλιάδες. Σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πολιτικές βιαστικού ανοίγματος που ακολούθησε η κυβέρνηση Μόντι και οι περιφερειακοί σύμμαχοι της, ιδιαίτερα στις πολυπληθείς πολιτείες. Άλλοτε για οικονομικούς λόγους και άλλοτε για πολιτικούς και θρησκευτικούς. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ιδιαίτερα στην Δυτική Βεγγάλη και η ινδουιστική θρησκευτική γιορτή Κουμπ Μελά στο Ουτάρ Πραντές θεωρούνται υπεύθυνες για την έξαρση σε αυτές τις περιοχές.

Η κυβέρνηση της Μαχαράστρα έχοντας επίγνωση των ανεπαρκειών των δομών υγείας έσπευσε να κατασκευάσει άρον-άρον λυόμενα νοσοκομεία που αποκαλούνται «τζάμπο». Ένα από αυτά ήταν στο Σιβάτζι Ναγκάρ που φτιάχτηκε στο τέλος του καλοκαιριού του 2020. Παραχώρησε την διαχείριση του σε ιδιωτική εταιρία. Από τις πρώτες ημέρες αντιμετώπισε προβλήματα στην λειτουργία του. Αποκαλύφθηκε πως οι ασθενείς ήταν νηστικοί για ημέρες, άλλοι το εγκατέλειπαν χωρίς να καταγράφονται και το προσωπικό ήταν απλήρωτο. Στις διαμαρτυρίες η εταιρία πλήρωσε μπράβους για να κτυπήσουν τις απεργούς νοσοκόμες! Το Δεκέμβρη το νοσοκομείο έκλεισε, για να ξανανοίξει βιαστικά όταν ξέσπασε το δεύτερο κύμα. Στην Ινδία το 62% των δαπανών των νοικοκυριών για ιατρική περίθαλψη πληρώνεται από τα ίδια, με το 86 % του αγροτικού πληθυσμού και το 81 % του αστικού να μην έχει ελάχιστη ασφάλιση υγείας. Με τα διπλάσια νοσοκομεία να είναι ιδιωτικά με ακριβά νοσήλεια, τα εκατομμύρια των φτωχών ανασφάλιστων δεν έχουν καμιά τύχη. Αποτέλεσμα το 60% των αγροτικών νοικοκυριών και το 40% στις πόλεις όταν χρειαστούν νοσοκομειακές υπηρεσίες να καταφεύγουν στον δανεισμό. Η απόγνωση μεγάλωσε όταν έγινε συνείδηση πως τα νοσοκομεία αδυνατούν να διαχειριστούν τους εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. Η τελευταία τραγωδία εκτυλίχθηκε πριν λίγες ημέρες στην Γκόα, όπου τουλάχιστον 47 ασθενείς πέθαναν από έλλειψη συσκευών οξυγόνου. Η Ινδία ξεπέρασε τους 250 χιλιάδες θανάτους και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χώρα αντιπροσωπεύει τα μισά κρούσματα παγκοσμίως και το 30% των θανάτων.
Μετά  την ταφή της Τσάγκαν Μπάι Κίσαν

«Κηδεία –WhatsApp»! Έτσι ονομάζει τις κηδείες στις οποίες οι συγγενείς συμμετέχουν μέσω βιντεοκλήσης, ένας νεαρός βοηθός στο νεκροτομείο ιδιωτικού νοσοκομείου στο Δελχί. Ο Μπίκι, που απέφυγε να πει το πλήρες όνομα του, μίλησε σε δημοσιογράφο των Νιου Γιορκ Τάιμς και περιέγραψε τις γρήγορες διαδικασίες από την στιγμή που διαπιστώνεται ο θάνατος μέχρι την μεταφορά στον χώρο της αποτέφρωσης. Εργάτες δουλεύουν νυχθημερόν για να κατασκευάσουν νέα πρόχειρα αποτεφρωτήρια, τα ξύλα για τις πυρές είναι δυσεύρετα και ακριβά και τα αποτεφρωτήρια έχουν φρακάρει. Για την ινδουιστική παράδοση το σώμα πρέπει να καεί το συντομότερο δυνατό για να απελευθερωθεί η ψυχή και να ταξιδέψει στον Κόσμο των Πατέρων. Η πανδημία ανάγκασε τους φτωχούς Ινδούς να αλλάξουν προαιώνιες συνήθειες, να ματαιώσουν τις αναγκαίες τελετές, να χρειαστεί να παραστούν γυναίκες και μερικοί να οδηγηθούν να πετάξουν τα σώματα των συγγενών τους στα ποτάμια. Τα πτώματα που ανακαλύφθηκαν να ταξιδεύουν στον Γάγγη, προέρχονταν από περιοχές στις οποίες τα ξύλα για τις πυρές έχουν τελειώσει. Όσα υπάρχουν πουλιούνται στην μαύρη αγορά και οι φτωχοί δεν μπορούν να βρουν λύση. Οι αρχές γνωρίζοντας πως το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις ανακοίνωσαν πως θα βάλουν δίχτυα στην κοίτη του ποταμού!

Δεν είναι σαφές γιατί η Τσάγκαν Μπάι Κισάν ζήτησε να την θάψουν σε μουσουλμανικό νεκροταφείο. Είτε το έκανε από σεβασμό στην διαφορετική θρησκεία των συμπολιτών της είτε γιατί δεν ήθελε να βάλει σε περιπέτειες την οικογένεια της, η επιλογή της έστειλε ένα μήνυμα. Μπροστά στην καταλυτική δύναμη του θανάτου οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν συνήθειες και παραδόσεις με εκπληκτικό και απρόσμενο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο της Natasha Mikles, καθηγήτριας στο τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, theconversation.com/indians-are-forced-to-change-rituals-for-their-dead-as-covid-19-rages-through-cities-and-villages-160076

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου