21 Ιαν 2022

Κάρλτον, Μελβούρνη | Οι ανεπιθύμητοι συγκάτοικοι... ενός διάσημου πρωταθλητή

Το ξενοδοχείο Παρκ, στην οδό Σουάνστον, στο ιστορικό επιχειρηματικό κέντρο στο Κάρλτον της Μελβούρνης, δίπλα στην πανεπιστημιούπολη διαφημίζεται στο διαδίκτυο σαν μια ιδανική λύση για όσους τουρίστες θέλουν είναι κοντά στη «μικρή Ιταλία» της αυστραλιανής μεγαλούπολης. Με τα φοιτητικά καφέ και μπαρ, τις πιτσαρίες, τα ιταλικά ρεστοράν και τη νεανική ζωντάνια και χαλαρή διάθεση, τίποτε δεν γεννά υποψίες στον μακρινό υποψήφιο πελάτη για τη σημερινή κατάσταση και χρήση του. Η υπόθεση του Σέρβου παγκόσμιου πρωταθλητή τένις Νόβακ Τζόκοβιτς, η οποία μονοπώλησε αφόρητα τα διεθνή ΜΜΕ, έφερε απρόσμενη δημοσιότητα στο ξενοδοχείο και τους ενοίκους του. Αποκάλυψε ένα από τα πολλά ανθρώπινα δράματα, τα οποία διαδραματίζονται σε ορισμένες αθέατες μεριές των αυστραλιανών πόλεων.

Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος ταξίδεψε στη Μελβούρνη για να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open, αφού κρατήθηκε αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο, μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Παρκ, μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή του κατά της απόφασης απαγόρευσης εισόδου στην χώρα ως ανεμβολίαστου κατά του κορωνοϊού. Αμέσως, μια στρατιά δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων εγκαταστάθηκαν απ' έξω. Όμως, στο ίδιο ξενοδοχείο για περισσότερο από έναν χρόνο, από τον Δεκέμβρη του 2020, είναι εξωδικαστικά φυλακισμένοι περίπου εξήντα παράτυποι μετανάστες. Οι ίδιοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στο φόντο των τηλεοπτικών πλάνων και μιας δημοσιότητας που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν στα πιο τρελά όνειρά τους. Στο διάστημα της κράτησης του Τζόκοβιτς, εκτυλίχθηκαν σουρεαλιστικές σκηνές γύρω από το ξενοδοχείο. Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, ημέρα των Χριστουγέννων με το παλιό ημερολόγιο, έξω από το ξενοδοχείο υπήρχαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Σέρβο-αυστραλοί για να υποστηρίξουν τον ομοεθνή τους και αλληλέγγυοι στους μετανάστες για να ζητήσουν να ελευθερωθούν και να τους δοθεί η δυνατότητα να ζήσουν νόμιμα στη χώρα. Άλλοι φανατίζονταν για την περιπέτεια του διάσημου τενίστα και άλλοι συγκινούνταν από τις εικόνες των κρατούμενων μεταναστών. Οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν προσωρινά στην Αυστραλία από στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά Μανούς στη Νέα Γουινέα και στο Ναουρού, όταν ασθένησαν από Covid-19. Σύμφωνα με μια νομοθετική διάταξη, γνωστή ως Medevac Bill, η οποία ψηφίστηκε οριακά από την αντιπολίτευση την άνοιξη του 2019, επιτράπηκε η μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Αυστραλία για ιατρική περίθαλψη. Η κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια ακύρωσης αυτής της πρόβλεψης, αλλά μέχρι να το πετύχει αρκετές δεκάδες άρρωστων μεταναστών επωφελήθηκαν. Αφότου καταργήθηκε η διάταξη και σε όλο το διάστημα της πανδημίας, οι μετανάστες που έπρεπε να μεταφερθούν για ιατρική περίθαλψη κρατούνται σε απομονωμένους χώρους και κλειστά ξενοδοχεία, με σκοπό την επιστροφή τους στα στρατόπεδα, με την πρώτη ευκαιρία.

Την ημέρα που έγινε ακούσιος ένοικος του ξενοδοχείου Παρκ ο Τζόκοβιτς, τριάντα δυο μετανάστες βρίσκονταν κλεισμένοι σε αυτό, χωρίς καν το δικαίωμα να ανοίξουν τα παράθυρα για να πάρουν φρέσκο αέρα. Κέντρο βασανισμού, φέρετρο και ενυδρείο ανθρώπων είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν δοθεί στο σφραγισμένο από τον έξω κόσμο κτίριο. Οι συνθήκες διατροφής και υγιεινής είναι άθλιες και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγκλειστοι ανυπόφορα. Η πανδημία και η ανακύκλωση των κρουσμάτων ανάμεσά τους επιδείνωσαν την κατάσταση. Για αυτό, όταν κατάλαβαν πως βρέθηκαν ανέλπιστα στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας, προσπάθησαν να υψώσουν κραυγή απελπισίας, διεκδικώντας την ελευθερία τους.

Συντηρητικές και εργατικές (σοσιαλδημοκρατικές) κυβερνήσεις, παρά τις επιφανειακές διαφορές, έχουν κοινή ατζέντα από το 1992 με τον σκληρό αντί-μεταναστευτικό νόμο, για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν απέναντι στους απρόσκλητους ικέτες από περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Πρόκειται για ένα σκληρό σύστημα αποτροπής της μετανάστευσης, που περιλαμβάνει υπεράκτια στρατόπεδα κράτησης στα νησιά Μάνους, Ναουρού, νησί των Χριστουγέννων και νησιά Κόκος, αλλά και στην ίδια την ήπειρο, στον βορρά ή άλλα αφιλόξενα σημεία. Στο τέλος του 2021 έκλεισε το Μάνους, αλλά υπάρχει πρόθεση για επαναλειτουργία του κέντρου στο νησί των Χριστουγέννων. Οι συνθήκες στα κέντρα αυτά είναι άθλιες, ενώ η κράτηση είναι πολύχρονη, μιας και οι άμοιροι μετανάστες δεν έχουν τρόπο να γυρίσουν ούτε στην πατρίδα τους. Μια σκληρή πτυχή είναι η περίπτωση των παιδιών που έχουν γεννηθεί εκεί και τα οποία είναι απάτριδες, δίχως κανένα δικαίωμα!

Χώρα μεταναστών η Αυστραλία έχει πολλούς πολίτες οι οποίοι στέκονται μαχητικά αλληλέγγυοι, καταγγέλλοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική. Οι κυβερνήσεις, όμως, δεν συγκινούνται και επιμένουν στα σκληρά μέτρα αποτροπής. Παιδί Ελλήνων μεταναστών είναι και ο σημερινός υπουργός Μετανάστευσης και Προστασίας Συνόρων. Ο Αλεξ Χοκ, όπως είναι το όνομα του, έγινε διεθνώς γνωστός με αφορμή τις αποφάσεις του σε βάρος του Τζόκοβιτς. Ανήκει στην υπερσυντηρητική πτέρυγα του κυβερνητικού κόμματος και δηλώνει οπαδός του μίγματος -όπως λέει- χριστιανισμού και καπιταλισμού. Ο ισχυρισμός του πως από τη μεριά της μητέρας του κατάγεται από τον Χορτιάτη και πως ο παππούς του ήταν Ελασίτης, εφόσον είναι αληθινοί, προσθέτουν μια ακόμη σουρεαλιστική πινελιά στη γενική εικόνα και μελαγχολικές σκέψεις για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο ανθρώπινος πολιτισμός στην εποχή… του ώριμου χριστιανισμού και καπιταλισμού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο της ιστορικού Eleanor Davey για τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας, www.bostonreview.net/articles/the-humanitarian-disgrace-of-australias-immigration-regime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου