25 Μαΐ 2024

Κίνημα Jacic, Σεντζέν, Κίνα | Ποιοι και που είναι οι Κινέζοι σύντροφοι;


Οι εργατικές αντιστάσεις και διεκδικήσεις στην Κίνα, αυξήθηκαν σημαντικά το 2023. Ένας απολογισμός που δημοσιεύτηκε από σχετικό παρατηρητήριο που εδρεύει στο Χονγκ-Κόνγκ κατέγραψε 1794 περιπτώσεις απεργιών, ύστερα από την σημαντική υποχώρηση τους στα χρόνια της πανδημίας. Το 2022 στην ίδια καταγραφή ο αριθμός ήταν 822, δηλαδή ένας υπερδιπλασιασμός. Από αυτές οι περισσότερες έγιναν στον κατασκευαστικό κλάδο (945) και στην μεταποίηση(438). Η συντριπτική πλειοψηφία τους συνέβη όπως πάντα στην παραλιακή ζώνη αν και υπάρχουν αναφορές και για την ενδοχώρα. Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις οι εργάτες κινητοποιήθηκαν γιατί ήταν απλήρωτοι ενώ η δεύτερη συνηθέστερη αιτία ήταν οι μαζικές απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων. Η έκθεση του China Labour Bulletin επιχειρεί να συνδέσει την γεωγραφική και κλαδική απεργιακή μορφολογία με τις μεταβολές και τα προβλήματα στην κινέζικη οικονομία καθώς και με τις νέες πολιτικές των κινέζικων και δυτικών πολυεθνικών, μετά το σοκ στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκάλεσε η πανδημία αλλά και οι νέοι εμπορικοί πόλεμοι. Αλλαγές όπως η μεγάλη υποχώρηση του κατασκευαστικού τομέα, η φυγή μεταποιητικών μονάδων σε γειτονικές χώρες χαμηλότερου εργατικού κόστους, η σταδιακή διόγκωση του τομέα των υπηρεσιών, η μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων στις τοπικές διοικήσεις, οι αλλαγές στο λιανεμπόριο που είχαν αποτέλεσμα πτωχεύσεις και κλείσιμο αλυσίδων κλπ. Η ανοδική τάση στις εργατικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκε και στο πρώτο πεντάμηνο του 2024, παρά τις προσπάθειες καταστολής και υπονόμευσης που διεξάγουν τα αφεντικά και οι κρατικές αρχές.

 

Το νέο εργατικό κίνημα στην Κίνα πέρασε από διάφορες φάσεις από τότε που άρχισε η βίαια καπιταλιστικοποίηση. Η μεγάλη βάση του υπήρξαν και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό, τα εκατομμύρια των εσωτερικών μεταναστών που μετακινήθηκαν από την αγροτική ενδοχώρα στην παράλια ζώνη, τον καιρό της μαζικής εισόδου των δυτικών πολυεθνικών που αναζητούσαν φτηνά εργατικά χέρια. Ένα άλλο τμήμα του νωρίτερα, ήταν οι εργάτες στα κρατικά εργοστάσια, που αντιστάθηκαν στις καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Στη πορεία του αντιμετώπισε ποικίλες προκλήσεις, διλλήματα και βέβαια άγρια καταστολή. Υπήρξαν κατακτήσεις αλλά και διαψεύσεις, αποκτήθηκε πείρα και αυτοπεποίθηση, οι νέες γενιές ξεμάκραιναν από τις επαναστατικές παραδόσεις αλλά η βασική αντίθεση, έγινε πιο βαθιά, αγκαλιάζοντας όλη την κινέζικη κοινωνία. Δηλαδή η άγρια εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και η συγκέντρωση του πλούτου που αυτή παράγει σε λιγοστά χέρια με το κόμμα –καθεστώς να επιτηρεί, να ρυθμίζει και να εγγυάται την αναπαραγωγή αυτής της νέας κατάστασης πραγμάτων. Ένα κόμμα που ούτε στα λόγια είναι κομμουνιστικό.

Η στήλη από τότε που εμφανίστηκε στη «Προλεταριακή Σημαία» (2004) προσπάθησε να μάθει και να γράψει, όσο βέβαια επέτρεπε ο χώρος και ο χρόνος, για τις αθέατες πλευρές και στιγμές της ταξικής πάλης στο εσωτερικό της μεγάλης ασιατικής χώρας. Τα κείμενα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο για να διαβαστούν και να κριθούν. Έχοντας επίγνωση αλλά και διαπιστώνοντας ξανά και ξανά τις δυσκολίες και τους συνακόλουθους κινδύνους στη συγκέντρωση πληροφοριών, προσπαθώντας να τις διασταυρώνει όσο μπορούσε από ανεξάρτητες πηγές και από Μέσα της επαναστατικής αριστεράς σε Δύση και Ανατολή. Ούτε την κινέζικη γλώσσα γνωρίζει, ούτε πολύ περισσότερο διαθέτει ανταποκριτές στη Σαγκάη ή το Πεκίνο. Έγραψε ακόμη για ατομικές και συλλογικές περιπτώσεις οι οποίες μαρτυρούσαν πως στο εσωτερικό της κινέζικης κοινωνίας και μέσα από δύσκολες και υπόγειες διαδρομές ξεφυτρώνουν εγχειρήματα με σκοπό την ανασύσταση του κομμουνιστικού κινήματος και την υπεράσπιση των επαναστατικών αρχών. Απόπειρες που προσπαθούν να συνδεθούν και να επιδράσουν στα νέα δεδομένα της ταξικής πάλης. Μια από αυτές, η οποία θεωρείται από πολλούς κομβικής σημασίας, ήταν η περίπτωση του εργατικού αγώνα στην εταιρία Shenzhen Jacic Technology Co. Ltd το 2018. Η Jacic ιδρύθηκε το 2005 σε άμεση σχέση με τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, ειδικεύεται στην παραγωγή μηχανημάτων κοπής και συγκόλλησης και εκείνο τον καιρό είχε περισσότερους από 1000 εργαζόμενους. Το καλοκαίρι του 2018 μια ομάδα 89 εργατών παρακινημένη από τους χαμηλούς μισθούς και τις σκληρές συνθήκες εργασίας προσπάθησε να ιδρύσει εργοστασιακό συνδικάτο ερήμην της επίσημης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας. Ακολούθησαν απολύσεις και αντίδραση των εργατών σε αλληλεγγύη των οποίων έτρεξε και μια ομάδα φοιτητών κυρίως από το πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Αυτοί είχαν σχέσεις με μαοϊκές ομάδες, αντικαπιταλιστικές θέσεις και αναφορές στις επαναστατικές παραδόσεις. Δίπλα τους και μερικοί ηλικιωμένοι παλιοί κομμουνιστές. Αντιμετώπισαν κυνηγητό από τις αστυνομικές αρχές, έγιναν συλλήψεις και φυλακίσεις και η προσπάθεια σύνδεσης με τους απεργούς εργάτες σταμάτησε βίαια. Το τολμηρό εγχείρημα στο εργοστάσιο Jacic υπήρξε η γνωστότερη μέχρι τώρα προσπάθεια επικοινωνίας του υπόγειου κομμουνιστικού-μαοϊκού ρεύματος με ένα εργατικό αγώνα. Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Μαοϊκό κομμουνιστικό κόμμα θεωρεί ως ιδρυτικό γεγονός αυτήν την μάχη αν και από άλλες πλευρές διατυπώθηκαν κριτικές για βιασύνη και αποτυχία της πολιτικής παρέμβασης από τα έξω μέσα στα εργοστάσια.

Το κινέζικο καθεστώς μαζί με την καταστολή η οποία πήρε διαστάσεις με συλλήψεις και σε άλλες πόλεις, επέλεξε αντί για την αποσιώπηση να προχωρήσει σε μια εκστρατεία συκοφάντησης. Μια πολιτική που συνηθίζει να ακολουθεί για να κλονίσει την εμπιστοσύνη των εργατικών και λαϊκών μαζών στη δύναμη και την αξιοπιστία των νέων κινημάτων που αναπτύσσονται με ανεξάρτητο και ριζοσπαστικό χαρακτήρα. Με εκτενές ρεπορτάζ το Σινχουά, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ισχυρίστηκε πως ορισμένοι από τους αλληλέγγυους είχαν σχέσεις με δυτικές ΜΚΟ οι οποίες υποστηρίζονται από αμερικάνικες και άλλες δυτικές υπηρεσίες. Η απόδειξη που παρουσιάστηκε ήταν οι επικοινωνίες μέσω κινητών και οι σχέσεις ορισμένων με ένα Κέντρο Εργαζομένων Μεταναστών στην Σεντζέν. Σύμφωνα με το Σινχουά, το συγκεκριμένο κέντρο που δημιουργήθηκε το 2004 με προκάλυμμα την αναζήτηση εργασίας χρηματοδοτούνταν από δυτικές ΜΚΟ με σκοπό την υποκίνηση εργατικών αναταραχών. Όταν η στήλη είχε αναφερθεί στα γεγονότα και στην περιπέτεια της νεαρής Σεν Μενγί ( Χουιτζόου -Κίνα - Το ισχυρό μήνυμα της νεαρής Σεν Μενγί, 5 Οκτωβρίου 2018 ) είχε γνώση των κατηγοριών του κινέζικου καθεστώτος. Γι αυτό (αλλά όχι μόνο γι αυτό ) στο κείμενο υπάρχει η αναφορά πως «…παρά τις συστηματικές προσπάθειες εξωτερικών παραγόντων, σε συνεργασία με εσωτερικούς φιλοδυτικούς παράγοντες, να χειραγωγηθεί το κινέζικο εργατικό κίνημα σε φιλο-καπιταλιστική κατεύθυνση για πολιτικούς λόγους, αυτές συναντούν ενεργή αντίθεση από δυνάμεις που αντιπαλεύουν γνήσια και χρόνια το καθεστώς της νέας αστικής τάξης».

Βέβαια δεν περιμέναμε το Σινχουά να μας ανοίξει τα μάτια! Θα ήταν αφελής κανείς να πιστεύει πως οι αμερικάνικες και άλλες δυτικές κρατικές υπηρεσίες δεν διεξάγουν, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις με σκοπό τον επηρεασμό του εργατικού κινήματος στην Κίνα. Μέσα από το γνωστό και σε άλλες περιπτώσεις πολυδαίδαλο δίκτυο διάφορων δυτικών συνδικάτων και ΜΚΟ. Οργανώσεις με έδρα τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Αυστραλία, την Ταιβάν κ.α. με ειδίκευση στα προβλήματα των Κινέζων εργαζόμενων υπάρχουν αρκετές και οπωσδήποτε το αληθινό κίνητρο μερικών δεν είναι η διεθνής ταξική αλληλεγγύη. Αλλά και στο εσωτερικό της Κίνας διεξάγεται μια συνεχής διαπάλη επηρεασμού της αφυπνισμένης εργατικής τάξης. Εκτός από το καθεστώς και τα κρατικά συνδικάτα, επιρροή προσπαθούν να αποκτήσουν αντιπολιτευόμενες μερίδες, άλλες που βρίσκονται εντός του κόμματος και άλλες έξω από αυτό, επιδιώκοντας αστικού χαρακτήρα πολιτικές αλλαγές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ακόμη και σε εκείνους τους αγώνες που κερδίζουν την ηγεμονία τέτοιες δυνάμεις, αυτοί μπορούν να χαρακτηριστούν γενικά υποκινούμενοι. Πολύ περισσότερο σε αγώνες, όπως αυτός στην Jacic, που τα αντι-καπιταλιστικά συνθήματα ήταν κυρίαρχα. Από την πλούσια συζήτηση και αντιπαράθεση που συνεχίζει να γίνεται για το κίνημα αλληλεγγύης στους εργάτες της Jacic, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τις επαναστατικές προσπάθειες στο εσωτερικό της Κίνας, να βγουν συμπεράσματα, σίγουρα όμως όχι να δεχθούμε πως όσοι αγωνιστήκαν εκεί και αντιμετώπισαν την καταστολή, ήταν απεσταλμένοι της Δύσης.

• Η στήλη πήρε αφορμή για το θέμα από ένα ανώνυμο σχόλιο που δέχθηκε στο ιστολόγιο της. Το σχόλιο υπάρχει και μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει το ήθος και τη σύγχυση του συντάκτη. atheatoskosmosps.blogspot.com/2018/10/blog-post.html?showComment=1713906089489#c8486522964091337152. Επειδή όμως φαίνεται πως γνωρίζει μερικά …κινέζικα, ένα πράγμα έχουμε να τον ρωτήσουμε. Ποιοι και που είναι σήμερα οι Κινέζοι σύντροφοι;



Πηγές και προτάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ μερικά κείμενα για τα γεγονότα και την αντιπαράθεση γύρω από το κίνημα αλληλεγγύης στους εργάτες της Jasic, μεταξύ αυτών και ένα κείμενο στα αγγλικά του Μαοϊκού Κ.Κ.Κίνας

www.bannedthought.net/China/Magazines/ChinaProletarianStruggle/2023/PrefacetoMLMbookList.pdf

chuangcn.org/2019/06/jasic-strikes-unions/

chuangcn.org/2019/07/jasic-2-reignite-interview/

wolfsmoke.wordpress.com/2019/02/27/salt/

field-journal.com/editorial/the-interwining-of-knowledge-affect-life-and-mentality-chinese-youths-turn-to-marxist-leninist-maoist-in-contemporary-china



Στο atheatoskosmosps.blogspot.com τα κείμενα συνήθως είναι εκτενέστερα εκείνων που δημοσιεύονται στην έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου