4 Νοε 2018

Τάραντας -Ιταλία | Αλληλεγγύη στην...Μαργαρίτα της αντίστασης!

Ήταν άνοιξη του 2010, μια ημέρα του Απρίλη, όταν στο κέντρο του Τάραντα, έξω από το Παλάτσο Λαταλιάτα, το δημαρχείο της πόλης, μια μεγάλη ομάδα ανέργων, κορυφώνοντας τις διεκδικήσεις τους για το δικαίωμα στην εργασία, έστησαν μια σκηνή, μετατρέποντάς τη σε κέντρο του αγώνα τους. Με την επωνυμία “Οργανωμένοι Άνεργοι”, η ομάδα υποστηρίχθηκε από τις τοπικές επιτροπές βάσης Slai Cobas, επικεφαλής συντονίστρια των οποίων ήταν η Μαργαρίτα Καλντεράτσι. Από εκείνη την ημέρα και για αρκετές εβδομάδες, το σημείο έγινε τόπος συνάντησης, αυτοοργάνωσης, ενότητας και κινητοποίησης όλων των ανέργων της πόλης. Αυτό δεν άρεσε στον δήμαρχο και άρχισε να στέλνει την δημοτική αστυνομία, η οποία με την βία, προσπάθησε πολλές φορές να διώξει τους διαμαρτυρόμενους και να καταστρέψει την σκηνή.


Ο δήμαρχος Ιπάτσιο Στέφανο, εκλεγμένος το 2007 με την στήριξη μιας συμμαχίας αριστερών ρεφορμιστικών κομμάτων, με την φήμη του ανθρωπιστή γιατρού και τίμιου πολιτικού, δυσαρεστήθηκε όταν οι άνεργοι του ζήτησαν να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του και να μην περιορίζεται μόνο σε καλά λόγια. Όταν οι νουθεσίες, οι απειλές και οι αστυνομικές επιθέσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα επιστρατεύτηκαν τα δικαστικά μέσα. Σε μια από τις καθημερινές αντιπαραθέσεις, ένας από τους επικεφαλής αστυνομικούς ισχυρίστηκε πως η Καλντεράτσι τον είπε φασίστα. Επικαλέστηκε προσβολή της προσωπικότητάς του και υπέβαλλε μήνυση για εξύβριση κρατικού υπαλλήλου. Στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε λίγο μετά η Μαργαρίτα αθωώθηκε αλλά η υπόθεση δεν έκλεισε. Παραπέμφθηκε στο εφετείο και αυτό ύστερα από επτά χρόνια!, τον Φεβρουάριο του 2017 ανακοίνωσε την απόφασή του. Την καταδίκασε στην καταβολή προστίμου 2500,00 ευρώ. Στην περίπτωση μη καταβολής η ποινή μετατρέπονταν σε κατ’ οίκο περιορισμό για ένα μήνα. Ύστερα από την άρνηση πληρωμής, την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, καραμπινιέροι εμφανίστηκαν στο σπίτι της για να εφαρμόσουν την απόφαση. Από εκείνη την ημέρα η Μαργαρίτα είναι υπό περιορισμό και ένα κύμα συμπαράστασης σε όλη την Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό ξεσηκώθηκε απαιτώντας την απελευθέρωσή της.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η πρώτη δικαστική περιπέτεια για την Καλντεράτσι. Εμβληματικό πρόσωπο των κινημάτων αντίστασης στον Τάραντα, η Μαργαρίτα ως συντονίστρια των Slai Cobas, βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων στην περιοχή. To 2006 κατηγορήθηκε για προσβολή του παλιού αφεντικού της χαλυβουργίας Ιλβα, Εμίλιο Ρίβα, όταν σε ένα τοίχο του εργοστασίου γράφτηκε το σύνθημα “Ρίβα δολοφόνε”. Εκείνες τις ημέρες, ανάμεσα στους εργαζόμενους χαλυβουργούς αλλά και στους κατοίκους του Τάραντα, υπήρχε μεγάλη αγανάκτηση εξαιτίας ενός ακόμη θανατηφόρου εργατικού “ατυχήματος” στο εργοστάσιο. To 2016 μαζί με άλλους δεκατέσσερις διαδηλωτές κατηγορήθηκε ως ταραχοποιός εξαιτίας της συμμετοχής της σε μια διαμαρτυρία ενάντια στον πρωθυπουργό Ρέντσι, που είχε έρθει στον Τάραντα για τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η Καλντεράτσι εκτός από εργατικό συνδικαλιστικό στέλεχος είναι δραστήρια αγωνίστρια και σε άλλα τοπικά κινήματα. Πήρε μέρος στις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που είχαν στόχο την Νατοϊκή ναυτική βάση του Chiapparo, σε δράσεις αλληλεγγύης σε αγωνιζόμενους λαούς και επαναστατικά κινήματα του Τρίτου Κόσμου, ιδιαίτερα των αντάρτικων στο Νεπάλ και στην Ινδία και συμμετέχει στο Επαναστατικό Φεμινιστικό Προλεταριακό Κίνημα, μια οργάνωση γυναικών που έχει σχέσεις με το διεθνές μαοϊκό ρεύμα.

Αρκετοί στην Ιταλία δεν θεωρούν άσχετη την χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να εκτελεστεί η εκκρεμούσα ποινή σε βάρος της αγωνίστριας. Στην πόλη υπάρχει αναβρασμός ύστερα από την πρόσφατη ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς της χαλυβουργίας Ιλβα από την ινδική πολυεθνική Arcelor Mittal. Η συμφωνία υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση και προβλέπει χιλιάδες οικειοθελείς αποχωρήσεις. Στον Τάραντα την Ιλβα την αντιμετωπίζουν άλλοι σαν ευχή και άλλοι σαν κατάρα. Σε αυτήν δουλεύουν χιλιάδες εργάτες ενώ αποτελεί μια βαριά ρυπογόνα βιομηχανία. Όλοι όμως ξέρουν καλά πως για τα αφεντικά ο μόνος σκοπός είναι το κέρδος στο όνομα του οποίου θυσιάζουν ανθρώπους και περιβάλλον. Την ίδια στιγμή στην χώρα αναπτύσσεται γοργά ένα αντικυβερνητικό κίνημα τόσο ενάντια στις ρατσιστικές - φασιστικές εξαγγελίες του Σαλβίνι όσο και εναντίον στις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές που και αυτή η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, ακολουθεί. Έτσι είναι αναγκαίο να σκληρύνει η καταστολή και οι διώξεις ηγετικών μορφών των κοινωνικών κινημάτων ως μέσο εκφοβισμού πλατύτερου κόσμου. Η περίπτωση της Μαργαρίτας Καλντεράτσι είναι μια από αυτές και ως τέτοια πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή και την αλληλεγγύη των προοδευτικών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ το ιστολόγιο tarantocontro.blogspot.com και διαβάστε μια παλιά ( 2005) αλλά επίκαιρη, συνέντευξη της Καλντεράτσι στην Αντονέλλα Ριτσάρντι win.antonellaricciardi.it/interviste.asp?id=33

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου