18 Οκτ 2019

Όουκλαντ, Καλιφόρνια | Πώς θα κρυφτούν οι άστεγοι;


Οι άστεγοι αγαπούν τις γέφυρες! Στο Όουκλαντ συνηθίζουν να διαλέγουν αυτές που χρησιμοποιεί ο γρήγορος σιδηρόδρομος BART. Από κάτω στήνουν τα πρόχειρα καταλύματά τους από ξύλο και πλαστικό, μέχρις ότου οι δημοτικές αρχές έρθουν να τους διώξουν, συνήθως με το πρόσχημα της καθαριότητας. Τότε μετακινούνται με όλα τα υπάρχοντά τους σε κάποιο άλλο σημείο, κάτω από μια άλλη γέφυρα, άλλοτε στις άκρες μιας λεωφόρου ή σε μια μεριά ενός ελεύθερου πάρκινγκ. Μια συνεχής μετακίνηση σε μια πόλη που δεν θέλει να τους «βλέπει», αλλά όλο και περισσότερο τους συναντά μπροστά της. Έτσι έγινε και στις 11 Σεπτεμβρίου στη γέφυρα δίπλα στην οδό Σαν Λεάντρο, στη στάση Κολοσσαίο, μεταξύ της 81ης και της 85ης λεωφόρου, πολύ κοντά στο μεγάλο στάδιο, στο ύψος περίπου του διεθνούς αεροδρομίου, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Οι τοπικές εφημερίδες, την επόμενη ημέρα, με ρεπορτάζ, προσωπικές ιστορίες και φωτογραφίες περιέγραψαν με λεπτομέρειες την υπομονετική προσπάθεια των αστέγων να μαζέψουν τα πράγματά τους και να μετακινήσουν τις κατοικίες τους. Το πού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι δεν απασχόλησε κανένα από τα ρεπορτάζ. Όλοι γνωρίζουν πως δεν θα είναι μακριά.


Η αστική περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την ομώνυμη μεγαλούπολη, το Όουκλαντ, το Σαν Χοσέ και άλλες μικρότερες πόλεις, έχει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό αστέγων σε όλες τις Ενωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της McKinsey, ο αριθμός τους πλησιάζει τις τριάντα χιλιάδες. Επτά στους δέκα ζούνε στους δρόμους, μέσα σε αυτοκίνητα, σε σκηνές και παράγκες. Ο πληθυσμός των αστέγων γνώρισε έκρηξη τα τελευταία χρόνια στην Καλιφόρνια, ιδιαίτερα όμως στην περιοχή του Κόλπου. H θεωρούμενη ως πλουσιότερη πολιτεία των ΗΠΑ το 2018 είχε διακόσιες χιλιάδες άστεγους, τον μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων στον δρόμο από οποιαδήποτε αμερικάνικη πολιτεία, και το 24% του συνόλου των επίσημα καταγραμμένων σε όλη τη χώρα. Επίσης, μπορεί η Νέα Υόρκη, λόγου χάρη, να έχει διπλάσιους άστεγους από το Σαν Φρανσίσκο και την περιοχή του Κόλπου, αλλά διαθέτει πολύ περισσότερα καταφύγια και δομές στέγασης, έτσι ώστε το φαινόμενο των άστεγων στον δρόμο να είναι λιγότερο έντονο. Εδώ ούτε αυτές οι δομές είναι επαρκείς για να κρύψουν το φαινόμενο. Με την εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς να έχει απογειωθεί στις τελευταίες δεκαετίες, η περιοχή του Κόλπου έχει τα υψηλότερα ενοίκια και τις πιο ακριβές τιμές στα ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Ο αριθμός των άστεγων του Όουκλαντ αυξήθηκε κατά 47% μεταξύ 2017 και 2019, μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε όλη την δυτική ακτή. Οι άστεγοι στην κομητεία της Αλαμήντα το 2019 ξεπέρασαν επίσημα τις οκτώ χιλιάδες και από αυτούς οι μισοί βρίσκονται στους δρόμους του Όουκλαντ. Το 50% είναι Αφροαμερικανοί, παρά το γεγονός πως στο συνολικό πληθυσμό δεν ξεπερνούν το 11%. Το 34% ζούνε σε σκηνές και παραπήγματα και το 23% σε αυτοκίνητα. Το Όουκλαντ και η Αλαμήντα, στην οποία ανήκει, πρωταγωνιστούν επίσης και στους δείκτες της ακραίας φτώχειας. Από τις 306 χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή του Κόλπου που βρίσκονται στην κατηγορία του εξαιρετικά χαμηλού εισοδήματος, τα περισσότερα βρίσκονται εδώ. Όταν το μέσο ενοίκιο μιας κατοικίας με ένα υπνοδωμάτιο ξεπερνά τα δυόμιση χιλιάδες δολάρια, οι οικογένειες αυτές είναι αναγκασμένες να δαπανούν σχεδόν ολόκληρο το εισόδημα τους για να έχουν μια στέγη και συχνά τους απομένουν ελάχιστα για τα υπόλοιπα έξοδα, αντιμετωπίζοντας διαρκώς τον κίνδυνο να βρεθούν στον δρόμο. Στο ανατολικό Όουκλαντ, αλλά και αλλού, θεωρούνται τυχεροί αυτοί που, αν και έχασαν το σπίτι τους, διαθέτουν ένα τροχόσπιτο. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι οργανωμένοι ιδιωτικοί χώροι που νοικιάζουν μια θέση γι’ αυτά, μετατρέποντας τα πάρκινγκ σε πυκνοκατοικημένους οικισμούς... με ρόδες!

Οι άστεγοι στο Όουκλαντ και τριγύρω στην περιοχή του Κόλπου βγήκαν από τα αζήτητα των μεγάλων καθεστωτικών ΜΜΕ έστω για λίγες ημέρες, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί τους ο Αμερικανός Πρόεδρος. Πηγαίνοντας για διήμερη επίσκεψη στην Καλιφόρνια, με σκοπό να συγκεντρώσει λεφτά για την επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία, επιτέθηκε στην πολιτική των Δημοκρατικών, χρεώνοντάς της το πρόβλημα των άστεγων. Για τους τελευταίους αναφέρθηκε απαξιωτικά μόνο και μόνο για να στιγματίσει το πρόβλημα που δημιουργούν στην εικόνα των πόλεων, των δρόμων και των πολυτελών κτιρίων για τα οποία επένδυσαν εκατομμύρια οι συνάδελφοί του, ισχυροί ιδιοκτήτες ακινήτων! “...Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν κατά μήκος των καλύτερων αυτοκινητοδρόμων μας, στους καλύτερους μας δρόμους, στις καλύτερες αίθουσες εισόδους των κτιρίων, κτιρίων για τα οποία άνθρωποι πληρώνουν τεράστιους φόρους, όπου πήγαν εξαιτίας της αίγλης... Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις να αυτοκαταστρέφονται αφήνοντας αυτό να συμβαίνει...” δήλωσε μεταξύ άλλων με τον γνωστό κυνικό στυλ. Συμπέρασμα: Σε μια από τις προβαλλόμενες ως πρωτεύουσες του σύγχρονου και αναπτυγμένου καπιταλισμού το πρόβλημα δεν είναι οι αληθινές αιτίες που πολλαπλασιάζουν τους ανθρώπους των δρόμων, αλλά η αναζήτηση τρόπων αυτοί να κρυφτούν στη σκιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ένα άρθρο με στοιχεία της έκθεσης McKinsey & Company
www.mckinsey.com/industries/public-sector/our-insights/homelessness-in-the-san-francisco-bay-area-the-crisis-and-a-path-forward

και ένα κείμενο για τους αγώνες στους καταυλισμούς αστέγων στο περιοδικό της κομμουνιστικής οργάνωσης RUF
www.bannedthought.net/USA/RevUF/RedStar/RedStar-04-OCR.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου