7 Μαρ 2020

Σιουντάδ Χουάρες, βόρειο Μεξικό | Ισαμπέλ Καμπανίγιας ντε λα Τόρρε: Ni una mas!

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου είδαν για τελευταία φορά ζωντανή την Ισαμπέλ Καμπανίγιας ντε λα Τόρρε οι φίλοι της με τους οποίους διασκέδαζε στο μπαρ «Ευγένιο» στο κέντρο της Σιουντάδ Χουάρες. Από το πρωί του Σαββάτου, ξεκίνησαν να την ψάχνουν μόλις έμαθαν πως δεν επέστρεψε σπίτι και λίγο μετά πληροφορήθηκαν πως τα ξημερώματα κοντά στην κεντρική αγορά είχε βρεθεί ένα άψυχο γυναικείο σώμα. Eσπευσαν και αναγνώρισαν την Ισαμπέλ. Είχε δολοφονηθεί με δύο σφαίρες στην συμβολή των οδών Ινοθέντε Οτσόα και Φρανθίσκο Μαδέρο, γυρνώντας στο σπίτι με το ποδήλατο της.


Είκοσι έξι χρόνων, ανύπαντρη μητέρα ενός τετράχρονου παιδιού η Ισα, όπως την φώναζαν οι φίλοι της, ήταν πολύ γνωστή στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων και στους καλλιτεχνικούς κύκλους σε μια πόλη στην οποία τέτοιες δραστηριότητες είναι μεγάλο ρίσκο. Η Σιουντάδ Χουάρες από παλιά είναι από τα επίκεντρα της δράσης μιας από τις πέντε μεγάλες εγκληματικές συμμορίες (τα καρτέλ των ναρκωτικών ) ενώ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει χαρακτηριστεί «πρωτεύουσα» των δολοφονημένων γυναικών στο Μεξικό. Ενεργή ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ιδιαίτερα αυτών που δουλεύουν στις «μακιλαδόρας» η «μακίλας», στα εργοστάσια συναρμολόγησης που έχτισαν οι αμερικάνικες πολυεθνικές με σκοπό την εκμετάλλευση των φθηνών εργατικών χεριών αλλά και των μεταναστριών από τον νότο που απελπισμένα αναζητούν περάσματα στον Ρίο Γκράντε, υπήρξε μέλος της "Hijas de Su Maquilera Madre". Μια φεμινιστική ομάδα η οποία από το 2013 υπερασπίζεται τις γυναίκες από την βία στα εργοστάσια και στους δρόμους, καταγγέλλει και αποκαλύπτει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των κακοποιήσεων και των δολοφονιών και στιγματίζει την εκμετάλλευση που υφίστανται οι ανυπεράσπιστες μετανάστριες. Οι κόρες των μητέρων που δουλεύουν στις μακίλας, όπως είναι το όνομα της ομάδας είναι νέες σαν την Ισαμπέλ που γεννήθηκαν εδώ, δεν έχουν τις αναστολές και τους φόβους που είχαν οι μετανάστριες μητέρες τους που συνέρευσαν από τις φτωχές επαρχίες του Μεξικό αναζητώντας δουλειά και διεκδικούν θαρραλέα ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Η δράση τους πηγαίνει παράλληλα με την αφύπνιση του εργατικού κινήματος στην περιοχή, που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα η Ισαμπέλ ήταν μια ταλαντούχα ζωγράφος, συμμετείχε στην κολεκτίβα Rezizte, σχεδιάζοντας γκράφιτι και τοιχογραφίες στους δρόμους της πόλης και συνεργάζονταν με την ομάδα καλλιτεχνών Πούρο Μπόρντε. Συνδύαζε την καλλιτεχνική δημιουργία με την αντίσταση στην εξουσία, τον ρατσισμό, την βία, τον σεξισμό και την πατριαρχία ενώ το τελευταίο διάστημα είχε ξεκινήσει να ζωγραφίζει επάνω σε ρούχα, παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή συλλογή. Μαζί με αυτά η νεαρή πρόλαβε να πάρει μέρος σε δράσεις ενάντια στα σχέδια μιας καναδικής πολυεθνικής να φτιάξει ένα ορυχείο χαλκού στα νότια της Σιουντάδ Χουάρες, εντός των ορίων ενός καταπράσινου εθνικού δρυμού. Σχεδίαζε μάλιστα μια καλλιτεχνική δράση διαμαρτυρίας στην Σαμαλαγιούκα μια πόλη επίκεντρο της αντίστασης στην εξόρυξη, πενήντα χιλιόμετρα μακριά. Η ειρωνεία είναι πως από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο είχε δουλέψει και για λογαριασμό ενός παρατηρητηρίου που κατέγραψε τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στην πόλη.

"Te observan"! Σε βλέπουν! Είναι ο τίτλος μιας τοιχογραφίας με ζωηρά χρώματα στην όψη ενός παλιού συνεταιριστικού αρτοποιείου κοντά στην λεωφόρο της 16ης Σεπτέμβρη στην Σιουντάδ Χουάρες. Την είχε φτιάξει η Ισαμπέλ ζωγραφίζοντας ανάμεσα σε μια σειρά ανθρώπινων ματιών την μορφή της. Αρκετοί είπαν πως με αυτόν τον τρόπο ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ενάντια στον φόβο σε μια πόλη στην οποία η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ φθηνή. Μόνο την προηγούμενη χρονιά καταγράφτηκαν 1500 ανθρωποκτονίες στην Σιουντάδ Χουάρες! Από τα θύματα τα 180 ήταν γυναίκες. Τον Ιανουάριο του 2020 δολοφονήθηκαν 119 άνθρωποι και άλλοι 46 μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη στον οποίο μόνο σε ένα Σαββατοκύριακο έγιναν 18 φόνοι! Η Ισαμπέλ ήταν η πέμπτη δολοφονημένη γυναίκα από την αρχή του χρόνου. Αν και έχει μειωθεί η συχνότητα των αποτρόπαιων γυναικοκτονιών συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες η πόλη συνεχίζει να είναι αφιλόξενη για τις γυναίκες. Τόσο γι αυτές που είναι ανυπεράσπιστες και αποτελούν εύκολο θήραμα όσο και γι αυτές – όπως η Ισαμπέλ- που σηκώνουν το κεφάλι, κοιτάνε κατάματα τον φόβο και διεκδικούν το δικαίωμα στην ζωή και στην αξιοπρέπεια. Είναι γνωστό άλλωστε πως η λέξη feminicidio ( γυναικοκτονία, η δολοφονία μιας γυναίκας λόγω ή κυρίως λόγου του φύλου της ) συμπεριλήφθηκε επίσημα στο λεξικό της ισπανικής γλώσσας μόλις το 2014. Ένας από τους λόγους ήταν η συχνή χρησιμοποίηση της από συγγραφείς και ερευνητές που ασχολήθηκαν συστηματικά με το κύμα δολοφονιών γυναικών από την δεκαετία του Ενενήντα στην Σιουντάδ Χουάρες.

Στην βόρεια άκρη της πολιτείας Τσιουάουα, στην μεθόριο ΗΠΑ –Μεξικού, στις όχθες του Ρίο Γκράντε, απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας, η Σιουντάδ Χουάρες αποτέλεσε στρατηγικό σημείο στην διάρκεια της Μεξικάνικης επανάστασης και η ταυτότητα της καθορίστηκε από το γεγονός πως υπήρξε εμπορικό πέρασμα προς τον ισχυρό βόρειο γείτονα. Η εγκατάσταση του αμερικανικών πολυεθνικών στα πλαίσια της εμπορικής-οικονομικής συμφωνίας NAFTA το 1992 που προκάλεσε θεαματική αύξηση του πληθυσμού από εσωτερικούς μετανάστες και η δραστηριοποίηση των εγκληματικών συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων σε συνδυασμό με την κρατική διαφθορά μετέτρεψαν την πόλη σε λατινοαμερικάνικο «Σικάγο». Οι ευάλωτες γυναίκες είτε ήταν εργάτριες που έψαχναν δουλειά στα εργοστάσια, είτε μετανάστριες που αναζητούσαν τρόπους να περάσουν στις ΗΠΑ, είτε νέα κορίτσια που έμπλεκαν στα δίκτυα του κοινού εγκλήματος και τις σωματεμπορίας, αποτελούσαν τα αγαπημένα θηράματα των παρακρατικών ομάδων και των διεφθαρμένων κρατικών αξιωματούχων. Για την Σιουντάδ Χουάρες, πριν από πολλά χρόνια είχε ξαναγράψει ο Αθέατος Κόσμος (atheatoskosmosps.blogspot.com/2005/12/ciudad-juarez.html) και από τότε ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Εκτός από το γεγονός πως η νέα γενιά, καταφέρνει να ξεπερνά τον φόβο και τις αδικαιολόγητες ενοχές των γονιών και να βγαίνει μπροστά με επιθετικό και διεκδικητικό πνεύμα.

Από την ημέρα που έγινε γνωστή η δολοφονία της Ισαμπέλ, πλήθος διαμαρτυριών πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πόλη όσο και σε ολόκληρο σχεδόν το Μεξικό. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης του υποτιθεμένου αριστερού προέδρου Ομπραδόρ και των τοπικών αρχών της πολιτείας μαζί και του κυβερνήτη Χαβιέρ Χουράδο, οι δολοφόνοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ενόψει της 8ης Μαρτίου ομάδες και συλλογικότητες στην πόλη οργάνωσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, διαδηλώσεων και άλλων δράσεων προς τιμή της νεαρής αγωνίστριας με βασικό σύνθημα: «Ni una mas!» Ούτε μία πια! Στην μνήμη της είναι αφιερωμένη και η απεργιακή συγκέντρωση την Δευτέρα 9 Μαρτίου στο κέντρο της πόλης. Στο Μεξικό προς μεγάλη δυσαρέσκεια των καπιταλιστών-αφεντικών κηρύχτηκε πανεθνική απεργία για να τιμηθεί η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και για να προβληθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως εργάτρια, αγρότισσα, μάνα, σύζυγος, μετανάστρια και φυσικά ως γυναίκα σε μια κοινωνία με ισχυρό το φαινόμενο της καταπίεσης. Κεντρικό ζήτημα της απεργίας τα καθημερινά περιστατικά βίας ενάντια στις γυναίκες, οι συχνές δολοφονίες και εξαφανίσεις. «Un Dia Sin Nosotras!» Μια ημέρα χωρίς εμάς! Είναι το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης η εξαγγελία της οποίας προκάλεσε την αντίδραση των αφεντικών στα εργοστάσια Σιουντάδ Χουάρες και αλλού. Επικαλέστηκαν τις πιεστικές ανάγκες για να εκτελεστούν οι παραγγελίες και ορισμένοι πρότειναν αντί για την συμμετοχή στην απεργία οι εργάτριες να δουλέψουν φορώντας μωβ ρούχα! Όπως ήταν αναμενόμενο οι νεαρές γυναίκες της πόλης τους έβγαλαν την γλώσσα και συνέχισαν να προπαγανδίζουν την απεργία και την συγκέντρωση. Στις παρεμβάσεις τους στους δημόσιους χώρους η μορφή της Ισαμπέλ Καμπανίγιας ντε λα Τόρρε κυριαρχεί και παρακινεί!

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ τον λογαριασμό της Ισαμπέλ και δείτε τα σχέδια της σε ρούχα www.instagram.com/isabelcabanillas_mx/?utm_source=ig_embed, επίσης την σελίδα της ομάδας «Hijas de su Maquilera Madre»www.facebook.com/HijasdesuMakileraMadre

ΔΕΙΤΕ ένα μικρό βίντεο με αποσπάσματα από μια τηλεοπτική συνέντευξη της Ισαμπέλ

www.youtube.com/watch?time_continue=33&v=YCfFj9EBL9c&feature=emb_logo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο για τις δολοφονίες γυναικών με αφορμή την περίπτωση της Ισαμπέλ από την δημοσιογράφο Chantal Flores https://wearyourvoicemag.com/news-politics/isabel-cabanillas-hijas-de-su-maquilera-madre-justice-femicide



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου