23 Μαΐ 2020

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία | Ο κορωνοϊός αγαπά τις φαβέλες και τους φτωχούς!

H κυρία της Κλεονίσι Γκονσάλβες, όταν γύρισε από το ταξίδι αναψυχής στην Ιταλία, είχε ήδη ασθενήσει. Τα αφεντικά όχι μόνο δεν την ενημέρωσαν, αλλά σαν μην έτρεχε τίποτε την κράτησαν στην καθημερινή εργασία της στο πολυτελές διαμέρισμά τους. Στις 16 Μαρτίου, η 63χρονη υπηρέτρια ανέβασε πυρετό και είχε ισχυρούς πόνους. Η κατάσταση χειροτέρεψε τις επόμενες ώρες και όταν έφτασε με δυσκολία στο δημοτικό νοσοκομείο Λουίς Γκονζάγκα με δυσκολία ανέπνεε. Με ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη και χρόνιας υπέρτασης, δεν άντεξε στην δοκιμασία. Το απόγευμα της επόμενης ημέρας πέθανε. Οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε προσβληθεί από Covid-19. Ήταν ο πρώτος επίσημος θάνατος από τον κορωνοϊό που καταγράφτηκε στην πολιτεία του Ρίο και ο πέμπτος σε όλη την Βραζιλία.
Η Ντόνα Κλεό, όπως ήταν γνωστή στη φτωχογειτονιά στην κωμόπολη Μιγκέλ Περέιρα, ήταν στην δούλεψη της συγκριμένης οικογένειας στη νότια αριστοκρατική παραλιακή συνοικία Λεμπλόν για είκοσι χρόνια περίπου. Η Μιγκέλ Περέιρα, αντίθετα βρίσκεται στα βόρεια του Ρίο, περίπου εκατό χιλιόμετρα μακριά, σκαρφαλωμένη σε μια όμορφη ορεινή περιοχή που για να φτάσεις πρέπει να ακολουθήσεις ένα δρόμο με πολλές στροφές. Η διαφορά με την Λεμπλόν δεν είναι μόνο υψομετρική. Τις χωρίζει τεράστια εισοδηματική διαφορά. Όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου στην Μιγκέλ Περέιρα, τη θλίψη ακολούθησε ο πανικός. Σαν την Γκονσάλβες, πολλοί δουλεύουν στο Ρίο σαν οικιακοί βοηθοί, κηπουροί ή σε άλλες εργασίες στον λεγόμενο άτυπο οικονομικό τομέα της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης. Ταξιδεύουν πολλές φορές καθημερινά για τρεις ώρες στοιβαγμένοι σε τρένα και λεωφορεία για να φτάσουν στις δουλειές τους. Η Ντόνα Κλεό δεν χρειάστηκε να φύγει μακριά από την γειτονιά της για την τελευταία κατοικία. Θάφτηκε στο διπλανό δημοτικό νεκροταφείο μέσα σε λευκό φέρετρο.

Η τραγική κατάληξη της Κλεονίσι Γκονσάλβες προκάλεσε αίσθηση, όχι μόνο γιατί ήταν στην αρχή της επιδημίας και οι ειδήσεις για τους θανάτους προκαλούσαν ακόμη εντύπωση, αλλά και γιατί πολλοί Βραζιλιάνοι σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να ήταν στην θέση της. Με 6,3 εκατομμύρια οικιακούς βοηθούς, στην πλειοψηφία τους γυναίκες μαύρες και μιγάδες, η Βραζιλία θεωρείται η χώρα με τους περισσότερους εργαζόμενους-υπηρέτες σε σπίτια πλουσίων. Από αυτούς, μόνο το 1,5 εκατομμύριο δουλεύει με σύμβαση. Οι υπόλοιποι είτε εργάζονται “μαύρα” είτε προσλαμβάνονται για μια ημέρα. Άλλα και στις υπόλοιπες μορφές άτυπης εργασίας, η Βραζιλία θεωρείται πως διαθέτει το πολυπληθέστερο εργατικό δυναμικό. Υπολογισμοί ανεβάζουν σε 41 εκατομμύρια τους εργαζόμενους που βγάζουν το μεροκάματό τους δίχως σύμβαση και επίσημη καταγραφή. Για όλους αυτούς, η εξάπλωση του κορωνοϊού και τα ελλιπή περιοριστικά μέτρα λειτούργησαν με εντελώς καταστροφικό τρόπο. Τόσο από υγειονομικής όσο και από οικονομικής πλευράς. Άλλοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν κινδυνεύοντας να ασθενήσουν και άλλοι βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο, δίχως καμιά κρατική βοήθεια. Ο άδικος θάνατος της Κλεονίσι ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών για τις συνθήκες δουλειάς και τους κινδύνους αυτών των εργαζόμενων εν μέσω της πανδημίας. Pela Vida de Nossas Mães! «Για την ζωή των μητέρων μας» είναι μια από τις πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν διεκδικώντας υγειονομική προστασία, διακοπή της εργασίας, συνέχιση της καταβολής των μισθών από τους εργοδότες ή άμεση κυβερνητική οικονομική στήριξη.

Σε αρκετές χώρες μακριά από την Κίνα, όπως και στην Βραζιλία, ο κορωνοϊός ταξίδεψε παρέα με πλούσιους, αλλά οι θανατηφόρες συνέπειές του χτύπησαν τα εκατομμύρια των φτωχών. Εκείνους που εξαιτίας των κοινωνικών συνθηκών είναι πολλαπλά ευάλωτοι, τόσο γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, όσο και γιατί κατοικούν και δουλεύουν σε συνθήκες ευνοϊκές στην γρήγορη μετάδοση. Στις πυκνοκατοικημένες φαβέλες του Ρίο και των υπόλοιπων αστικών κέντρων, δεν είναι καθόλου περίεργο γιατί η επιδημία καλπάζει. Ακαρί, Καζού, Σιντάντι ντι Ντέους (Πόλη του Θεού), Κομπλέξου ντου Αλεμάο (Συγκρότημα του Γερμανού), Ζακαρέ, Ζακαρεζίνιου, Μανγκέιρα, Μανγκίνιος, Μαρέ, Μόρρο ντα Προβιντένσια (Λόφος της Πρόνοιας), Παράντα ντι Λούκας (Σταθμός Λούκας), Παβαοζίνιου και Κανταγκάλου, Ροσίνια, Βιντιγκάλ, Βιγκάριο Ζεράλ, Βίλα Κέννεντυ, συναγωνίζονται σε κρούσματα και θανάτους με τη Ροσίνια και τη Μαρέ να βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της φοβερής λίστας. Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Και τα περιστατικά της φυματίωσης είναι έξι φορές περισσότερα στη Ροσίνια σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.

Η Βραζιλία τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται σε ένα από τα πιο θανατηφόρα επίκεντρα της πανδημίας Covid-19 στον κόσμο. Οι ειδήσεις που έρχονται αναφέρουν πως τα κρούσματα έφτασαν τις τριακόσιες χιλιάδες και οι νεκροί πλησιάζουν τις είκοσι χιλιάδες. Οι Βραζιλιάνοι αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα μιας τέλειας καταιγίδας. Από την μια, η φτώχεια, οι απίστευτες ανισότητες και η κατάρρευση του ελάχιστου συστήματος υγείας και από την άλλη η ολιγαρχική κυβέρνηση του ακροδεξιού Ζαϊχ Μπολσονάρου που αρνείται από την πρώτη ημέρα να αποδεχθεί την αλήθεια και να πάρει μέτρα για να εμποδιστεί η πανδημία. Η αγανάκτηση των εκατομμυρίων φτωχών Βραζιλιάνων ολοένα και μεγαλώνει, δημιουργώντας τα υλικά για τις μελλοντικές κοινωνικές εξεγέρσεις.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ τη σελίδα «Για την ζωή των μητέρων μας» www.facebook.com/cartamanifesto

ΔΕΙΤΕ τις καθημερινές καταγραφές για τον Covid-19 στις φαβέλες, datastudio.google.com/u/0/reporting/ceb26582-afc7-4357-b65f-3727c18b3d5a/page/rYxKB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου