Η αναγγελία στις 31 Μαΐου στην ηλεκτρονική σελίδα της τοπικής εφημερίδας «Γιακίμα Χέραλντ» αν και ολιγόλογη δεν πέρασε απαρατήρητη. «Ο Ντέιβιντ Κρουζ Σεράνο, 60 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο Βιρτζίνια Μέισον Μεμόριαλ. Η κηδεία του θα γίνει από το γραφείο τελετών Shaw & Sons». Ώρες πριν την δημοσίευση, η είδηση του θανάτου είχε προξενήσει μεγάλες αντιδράσεις οι οποίες συνεχίζονται ακόμη.
Ο Ντέιβιντ Κρουζ δούλευε για δώδεκα χρόνια στην εταιρεία φρούτων «Αδέλφια Άλαν» στο Νάτσις στην κοιλάδα Γιακίμα της βορειοδυτικής αμερικάνικης πολιτείας Ουάσινγκτον. Εργάτης στο τμήμα συσκευασίας, για πολλά χρόνια συναρμολογούσε τα χαρτόκουτα στο τελευταίο τμήμα της αλυσίδας. Ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν όταν τα αφεντικά αρνήθηκαν να σταματήσουν την παραγωγή, να πάρουν μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωναϊού και συνέχισαν να κρατάνε στοιβαγμένους τους εργαζόμενους μέσα στα κτίρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρνήθηκαν να χορηγήσουν ακόμη και απλές προστατευτικές μάσκες. Ύστερα από τα πρώτα δεκατέσσερα κρούσματα οι εργάτες ξεσηκώθηκαν. Εξέλεξαν μια επιτροπή και στις 7 Μαΐου ξεκίνησαν απεργία, προσπαθώντας να συντονιστούν με τα άλλα συσκευαστήρια φρούτων. Ο Ντέιβιντ ήθελε να προστατεύσει την οικογένεια του και είχε απομονωθεί, αλλά συνέχιζε παρά τους φόβους να πηγαίνει στην δουλειά. Οι λογαριασμοί του σπιτιού «έτρεχαν» μαζί με την επιδημία! Λίγες ημέρες αργότερα ένιωσε τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας. Για να μην ανησυχήσει την γυναίκα του Ρέινα και τις τέσσερις κόρες του πήγε μόνος του στο νοσοκομείο. Εκεί πάλεψε για 22 ημέρες αλλά δεν τα κατάφερε. Ο πρώτος θάνατος στην κοιλάδα της Γιακίμα μεγάλωσε την αγανάκτηση ανάμεσα στους εργάτες που δουλεύουν εκεί. Η απεργία επεκτάθηκε και σε άλλες μονάδες, συνδικαλιστές από ομοσπονδιακές ενώσεις έσπευσαν για υποστήριξη και οργανώθηκαν διαμαρτυρίες έξω από κυβερνητικά κτίρια και υπηρεσίες υγείας.
Το πλούσιο ηφαιστειώδες έδαφος μαζί με το ξηρό κλίμα και τα άφθονα νερά χαρίζουν στην περιοχή μεγάλες συγκομιδές αγροτικών προϊόντων. Οι ποικιλίες των σταφυλιών παράγουν ονομαστά κρασιά ενώ από τους οπωρώνες των δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων συγκεντρώνεται μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες μήλων στην χώρα. Μαζί με τον λυκίσκο τα κεράσια και τα αχλάδια αποτελούν τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα. Για την αμερικάνικη βιομηχανία μπύρας ο λυκίσκος της Γιακίμα είναι η βασική πηγή πρώτης ύλης. Οι ανάγκες της αγροτικής παραγωγής σε ανθρώπινα χέρια έχουν προσελκύσει, εδώ και δεκαετίες, ένα σταθερό μεταναστευτικό ρεύμα κυρίως λατινοαμερικάνων εργατών το οποίο έχει μεταβάλλει σημαντικά τα παλιά δημογραφικά δεδομένα. Οι πιο πολλοί έχουν μεξικάνικη καταγωγή από την περιοχή Μιτσοακάν. Κάθε χρόνο για τις ανάγκες της συγκομιδής έρχονται και εποχιακοί εργάτες που κοιμούνται σε κοιτώνες στα αγροκτήματα ή δίπλα στα εργοστάσια. Η κομητεία έχει τον νεότερο, τον φτωχότερο και λιγότερο μορφωμένο πληθυσμό σε όλη την πολιτεία και το ψηλότερο ποσοστό Λατίνων. Ενώ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον το ποσοστό στον συνολικό πληθυσμό είναι 10% στην Γιακίμα φτάνει το 50%! Όταν οι συγκομιδές σταματούν οι δείκτες ανεργίας απογειώνονται κρατώντας έτσι σχεδόν το 20% του πληθυσμού της κοιλάδας κάτω από τα εθνικά όρια φτώχειας.
Όπως και αλλού σε συνθήκες συνωστισμού και έλλειψης προστατευτικών μέτρων ο κορωναϊός βρήκε ευκαιρία να εξαπλωθεί μέσα στις αποθήκες και τα κτίρια των εργοστασίων. Η υγειονομική περιφέρεια της Γιακίμα στις 30 Ιουνίου είχε ξεπεράσει τα επτά χιλιάδες κρούσματα, φτάνοντας τους 138 θανάτους. Μαζί με την κομητεία Κινγκ πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σιάτλ, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της πολιτείας, είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα. Σε συνάρτηση με τον πληθυσμό συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στην επιδημία Covid-19. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη η κομητεία έχει 28 φορές συχνότερο ποσοστό εμφάνισης της ασθένειας από ότι στην περιφέρεια του Σιάτλ. Περίπου το 50% των ασθενών στην Γιακίμα βρίσκονται μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων Ισπανόφωνων που εργάζονται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στα εργοστάσια επεξεργασίας φρούτων. Το σύστημα υγείας στην κομητεία δεν άργησε να δεχθεί μεγάλη πίεση. Στο νοσοκομείο Βιρτζίνια Μέισον Μεμόριαλ, οι θάλαμοι νοσηλείας είναι γεμάτοι και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποδεκατισμένο από κρούσματα Covid-19 και κούραση. Αρκετοί αναμένουν πως στα μέσα Ιουλίου η κατάσταση θα φτάσει σε μεγαλύτερη επιδείνωση.
Με σύνθημα «τα μήλα τους δεν αξίζουν περισσότερο από τις ζωές μας!» και «δεν θα γίνουμε αμνοί για θυσία!» εκατοντάδες εργάτες από διαφορετικά εργοστάσια ξεκίνησαν απεργίες. Σύμφωνα με στοιχεία από τα τοπικά Μέσα στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου έγιναν απεργίες σε επτά εργοστάσια στα οποία πήραν μέρος περισσότεροι από τετρακόσιοι εργαζόμενοι. Εκτός από μέτρα προστασίας όπως δωρεάν μάσκες, μεγαλύτερες αποστάσεις στην γραμμή παραγωγής, μείωση στο μισό των μεταφερόμενων με καμιόνια στα χωράφια, διαχωριστικά στους κοιτώνες κλπ ζήτησαν σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση του μισθού κατά δύο δολάρια την ώρα για να αντιμετωπίσουν τα καινούρια έξοδα που δημιούργησε η επιδημία. Οι περισσότεροι από τους απεργούς είναι χαμηλόμισθοι εργάτες που πληρώνονται με το κατώτερο ωρομίσθιο των 13,5 δολαρίων.
Ύστερα από τον θάνατο τα αφεντικά μπροστά στην κατακραυγή αναγκάστηκαν να πάρουν ορισμένα μέτρα προφύλαξης. Σε μερικές περιπτώσεις δέχτηκαν αυξήσεις στους μισθούς με την μορφή όμως της έκτακτης παροχής έτσι ώστε να μπορούν να την πάρουν πίσω. Η απεργιακή κινητοποίηση στην κοιλάδα Γιακίμα που ξεκίνησε στο εργοστάσιο που δούλευε ο Ντέιβιντ, θύμισε στους παλιότερους την μεγάλη απεργία των εργατών γης για αυξήσεις στους μισθούς πείνας στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης. Τότε, τον Αύγουστο του 1933, στην κοιλάδα με επίκεντρο το ράντσο Congdon, κυρίως οι συλλέκτες λυκίσκου, άνδρες και γυναίκες αντιμετώπισαν την άγρια βία των μπράβων των αφεντικών και της αστυνομίας, οι οποίοι με απεργοσπάστες προσπάθησαν να σταματήσουν την κινητοποίηση τους. Υπήρξαν τραυματίες, δεκάδες συλλήψεις και άγριο κυνηγητό των οργανωτών της απεργίας που ανήκαν στους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου (IWW).
Η απεργία στην κοιλάδα Γιακίμα σταμάτησε αλλά η αναταραχή συνεχίζεται. Τελευταίο εστία αντίστασης που βάστηξε για τέσσερεις εβδομάδες ήταν το εργοστάσιο της Columbia Reach Pack. Τέλειωσε στις 11 Ιουνίου ύστερα από συμφωνία με τους απεργούς αλλά οι φόβοι για την εξέλιξη της επιδημίας και η επιδείνωση των προβλημάτων κρατάνε σε εγρήγορση τους εργαζόμενους.
ΔΕΙΤΕ περισσότερα στοιχεία για το εργατικό πληθυσμό στην Γιακίμα, esd.wa.gov/labormarketinfo/county-profiles/Yakima
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ την σελίδα μιας ένωσης ισπανόφωνων αγροτών-εργατών γης www.facebook.com/FamiliasUnidas
ΔΙΑΒΑΣΤΕ για την μάχη στον οπωρώνα Congdon στα 1933. depts.washington.edu/depress/yakima_valley.shtml
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου