Το σώμα του σκοτωμένου Μουν Τζε-Χάκε κείτεται μαζί με ενός άλλου νέου μέσα στο επαρχιακό μέγαρο. |
«Ποιος με σκότωσε;» Ο Ντουν Χο, είναι ένας από τους εξεγερμένους νέους ο οποίος μέσα από τα βιώματα και τις σχέσεις με άλλους συνομήλικους αναδομεί την φοβερή σφαγή που έγινε στην πόλη Γκουανγκτζού, στην Νότια Κορέα το 1980. Ο Ντουν Χο, βρίσκεται σε ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο και βρίσκεται δίπλα σε εκατοντάδες πτώματα νέων που δολοφόνησε ο νοτιοκορεατικός στρατός. Προσπαθεί να μεταφέρει και να κηδέψει τον σκοτωμένο φίλο του. Έτσι ξεκινά το μυθιστόρημα της Χαν Κανγκ, με τίτλο «Ανθρώπινες πράξεις» (στα κορεάτικα, «Το Αγόρι έρχεται», 2014) στο πρώτο κεφάλαιο που ονομάζεται «Νεαρό Πουλί». Ο Ντουν Χο είναι ο μυθιστορηματικός ήρωας της πρόσφατα βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024, Κορεάτισας συγγραφέα, μέσω του οποίου αφηγείται την αληθινή ιστορία του Μουν Τζε-Χάκε. Του πρωτοετή στο Εμπορικό Λύκειο της Γκουανγκτζού, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο κατειλημμένο επαρχιακό μέγαρο της νότιας Τζεόλα στο οποίο έτρεξε όταν έμαθε πως οι στρατιώτες που πολιορκούσαν τους εξεγερμένους νέους είχαν πυροβολήσει τον συμμαθητή του.
Η 53χρονη Χαν Κανγκ έγινε φέτος η πρώτη Ασιάτισσα που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αν και απέκτησε διεθνή φήμη με την «Χορτοφάγο» για την οποία κέρδισε το Μαν Μπούκερ το 2016, στην χώρα της είναι πολύ γνωστή και από άλλα βιβλία της, ιδιαίτερα γι αυτό που αναφέρεται στη σφαγή της Γκουανγκτζού. Γεννημένη σε αυτή την μεγαλούπολη του νότου, μετακόμισε με την οικογένεια της σε μικρή ηλικία στην Σεούλ, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η εξέγερση που είναι γνωστή ως Κίνημα Εκδημοκρατισμού της 18ης Μαΐου. Είχε προηγηθεί το πραξικόπημα της 12ης Δεκεμβρίου 1979 του στρατηγού Τσουν Ντου-Χουάν και η επέκταση του στρατιωτικού νόμου σε όλη την χώρα στις 17 Μαΐου 1980. Είχαν γίνει μαζικές συλλήψεις, κλείσιμο πανεπιστημίων, απαγόρευση πολιτικών και συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων κλπ. Στην Γκουανγκτζού φοιτητές και εργάτες αντιστάθηκαν, κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και για μερικές ημέρες κατέλαβαν το κέντρο της πόλης πριν επέμβει ο στρατός. Ήταν το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα ανάμεσα σε πολλές απόπειρες που έχουν γίνει από το 1948. Το πρώτο και το οποίο εγκαινίασε μια μακρόχρονη περίοδο σκληρής δικτατορίας έγινε το 1961 από τον στρατηγό Παρκ και βάστηξε σχεδόν είκοσι χρόνια μέχρις ότου ο δικτάτορας δολοφονηθεί από τους πραιτοριανούς των μυστικών υπηρεσιών του. Πίσω από όλα τα πραξικοπήματα και τους στρατηγούς που τα οργάνωναν βρίσκονταν οι Αμερικανοί που διατηρούν ισχυρή παρουσία και επιρροή στην χώρα παρά τις διαθέσεις του λαού που κουβαλά το τραύμα του σκληρού ενδο-κορεατικού πολέμου και της διαίρεσης της πατρίδας. Οι Κορεάτες κατά καιρούς και κατά τόπους όλες αυτές τις δεκαετίες έχουν εξεγερθεί και στην συνέχεια αντιμετώπιζαν πάντα σκληρή καταστολή και μαζικές σφαγές.
Προσευχή για τους νεκρούς! χαρακτήρισε κάποιος κριτικός τα έργα της. Η Χαν Κάνγκ η οποία άγγιξε την ανοικτή πληγή της Γκουανγκτζού αλλά και εκείνη της σφαγής στο νησί Τζέτζου στα 1948-1949 από το καθεστώς του Σήγκμαν Ρι, με το μυθιστόρημα "Impossible Goodbyes", αντιμετώπισε αποκλεισμούς πριν γίνει διάσημη. Επί προεδρίας της Παρκ Γκουν-χιέ, κόρης του δικτάτορα Παρκ, τα βιβλία της είχαν μπει στην μαύρη λίστα του Υπουργείου Πολιτισμού. Γι αυτό, εκτός των άλλων, οι Κορεάτες πανηγύρισαν για την απροσδόκητη βράβευση της από την Σουηδική Ακαδημία. Στην γενέτειρα της, στην Γκουανγκτζού, αρκετοί βγήκαν στους δρόμους και στο δημαρχείο ανέβηκε μια παράσταση με την βοήθεια της τεχνολογίας στην οποία πρωταγωνιστής ήταν ο Ντουν Χο, ο ήρωας του μυθιστορήματος που μιλά για την εξέγερση και την αιματηρή καταστολή της. Όταν ανακοινώθηκε η βράβευση της κανείς δεν περίμενε πως σε λιγότερο από δύο μήνες η Γκουανγκτζού αλλά και όλη η χώρα θα βρίσκονταν μπροστά στην απειλή ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος. Οι εκδηλώσεις ενθουσιασμού στην διάρκεια της απονομής στις 10 Δεκεμβρίου απέκτησαν άλλη διάσταση. Ήταν ένα επιπλέον μαζικό μήνυμα καταδίκης της απόπειρας επιβολής δικτατορίας που επιχείρησε ο πρόεδρος της χώρας στις 3 Δεκεμβρίου, πράξη που ξύπνησε σκληρές μνήμες από το πραξικόπημα του 1979, που και αυτό ξεκίνησε μήνα Δεκέμβριο.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ γέολ σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ανακοίνωσε την επιβολή του στρατιωτικού νόμου με διόλου πρωτότυπα επιχειρήματα. Επικαλέστηκε την απειλή αποσταθεροποίησης, τον κομμουνιστικό κίνδυνο και τις υπονομευτικές πολιτικές της Βόρειας Κορέας! Πιστός σύμμαχος των Αμερικανών προς τους οποίους πρόσφερε τα τελευταία χρόνια όσα ζητούσαν, οπαδός του σκληρού νέο-φιλελευθερισμού και κήρυκας του νόμου και της τάξης ως πρώην εισαγγελέας, είχε πέσει στην λαϊκή ανυποληψία όταν κατηγορήθηκε και για διαφθορά. Αφότου μάλιστα το κόμμα του έχασε τον έλεγχο της βουλής στις πρόσφατες εκλογές βρέθηκε μπρος στο φάσμα ερευνών και πιθανών κατηγοριών, φαινόμενο που έχει πλούσια παράδοση στα πλαίσια των ενδοαστικών αντιθέσεων μέσα στο νοτιοκορεατικό καθεστώς. Η μαζική λαϊκή κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή, η ανακοίνωση της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας πως θα προχωρήσει σε γενική απεργία και βέβαια η αντίδραση των υπολοίπων αστικών κομμάτων ακόμη και μερίδων του κόμματος του προέδρου, μετέτρεψαν το απειλούμενο πραξικόπημα σε μια οπερέτα λίγων ωρών. Ο Γιουν Σουκ γέολ αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να ζητήσει συγγνώμη, όταν η Εθνοσυνέλευση, το κτίριο της οποίας ήταν περικυκλωμένο από χιλιάδες διαδηλωτές που το υπεράσπιζαν, κατάφερε να συνεδριάσει και να απορρίψει την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Από εκείνη την ημέρα ο επίδοξος πραξικοπηματίας σε συνεργασία με τμήμα του κόμματος του προσπαθεί να διασωθεί και να γλυτώσει την καθαίρεση την οποία ζητούν τα υπόλοιπα κόμματα και βέβαια τα εκατομμύρια των Κορεατών. Φαίνεται όμως δεν θα γλυτώσει την αποπομπή και τα μπλεξίματα με τα δικαστήρια.
Η Ουάσιγκτον της οποίας ο Γιουν Σουκ γέολ υπήρξε μέχρι χθες προσφιλής σύμμαχος κρατήθηκε διακριτικά στην άκρη τις κρίσιμες ώρες της 3ης Δεκεμβρίου και από τότε προσπαθεί να συμμαζέψει τα «σπασμένα». Θέλει να αποφύγει μια βαθύτερη αποσταθεροποίηση μέσω της ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών μαζών. Οι ΗΠΑ έχουν 28.500 στρατιώτες στην Νότια Κορέα, οι περισσότεροι εκ των οποίων στρατοπεδεύουν στο Camp Humphreys, τη μεγαλύτερη υπερπόντια βάση των ΗΠΑ στον κόσμο. Η αμερικάνικη πολεμική αεροπορία εξορμά από την βάση Γκουνσάν και την αεροπορική βάση Ουσάν. Από το 2016 οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα πυραυλικό σύστημα, το Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στη Νότια Κορέα ως μέρος του αμερικανικού συστήματος βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο είναι στραμμένο στην κινέζικη ενδοχώρα. Για τους σχεδιαστές της πολιτικής περικύκλωσης και ανάσχεσης της Κίνας, η Ν. Κορέα αποτελεί πολύτιμο τμήμα ενός νοητού «δακτυλιδιού» που περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Ταιβάν και νοτιότερα τις Φιλιππίνες. Πολλοί αμερικάνοι αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην εσωτερική πολιτική σκηνή και για τον κίνδυνο να υποστεί πλήγμα η στενή σχέση που ανέπτυξε ο Γιουν Σουκ γέολ με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια. Η αφύπνιση των λαϊκών μαζών που επιβεβαιώθηκε με την νέα τεράστια κινητοποίηση γύρω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης κατά την διάρκεια της αποτυχημένης ψηφοφορίας για την καθαίρεση του επίδοξου πραξικοπηματία στις 6 Δεκεμβρίου και η ενισχυμένη αυτοπεποίθηση που έχει δημιουργηθεί στους Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές έχουν ανησυχήσει τους πάντες. Οι λαϊκές δυνάμεις επέδειξαν αξιοπρόσεκτα αντανακλαστικά δείγμα της δυναμικής που έχει όχι μόνο το δημοκρατικό αλλά και το αντί-ιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό κίνημα στην χώρα, αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων ενάντια στον φασισμό, στην αμερικάνικη επικυριαρχία και στην συνεχιζόμενη διαίρεση της χερσονήσου.
Πηγές και προτάσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα για το πραξικόπημα του 1979 και την αμερικάνικη ανάμιξη
jacobin.com/2024/04/us-south-korea-1979-coup
και την ομιλία της συγγραφέα Ellen Mattson από την Σουηδική Ακαδημία στην απονομή του βραβείου στην οποία αναφέρεται το ερώτημα «Ποιος με σκότωσε;»
www.nobelprize.org/prizes/literature/2024/ceremony-speech/
ΔΕΙΤΕ μια συλλογή με φωτογραφίες από την εξέγερση και την σφαγή της Γκουανγκτζού
www.gettyimages.in/photos/gwangju-democratization-movement-in-south
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ το Korea Policy Institute για να διαβάσετε αναλύσεις σχετικά με την αμερικανική πολιτική στην Ν.Κορέα και τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται www.kpolicy.org/
Στο atheatoskosmosps.blogspot.com τα κείμενα συνήθως είναι εκτενέστερα εκείνων της έντυπης έκδοσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου