31 Μαΐ 2019

Βάγιε ντελ Κάουκα, Κολομβία | Ο διοικητής Σααβέντρα μέσα στο σμήνος με τις κίτρινες πεταλούδες!


Στην Κολομβία οι σφαίρες στους δρόμους δεν αποτελούν εξαιρετική είδηση. Όμως, οι πέντε απανωτοί πυροβολισμοί που έπεσαν το απομεσήμερο της Τρίτης 14 Μαΐου, από δύο άνδρες που πέρασαν πάνω σε μια μοτοσυκλέτα εμπρός από το εστιατόριο Ράντσο Πανοράμα, στα περίχωρα της ανατολικής Τουλουά στο μπάριος Εσταμπούλ, στην καρδιά της κοιλάδας της Κάουκα, στην νοτιοδυτική Κολομβία, ακούστηκαν σε όλη τη χώρα και πέρα από αυτήν. Για πρώτη φορά ύστερα από τη συμφωνία ειρήνης της Αβάνας το 2016, που σήμανε τον αφοπλισμό και την διάλυση του αντάρτικου, Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC – EP), έπεφτε νεκρός από δολοφονικά πυρά, ένα ανώτερο στέλεχος του, ένας πρώην διοικητής. Ο 49χρονος Χόρχε Ενρίκε Κορεδόρ Γκονζάλες, γνωστός με το επαναστατικό ψευδώνυμο Ουίλσον Σααβέντρα, ξεψύχησε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο της πόλης.


Διοικητής του Μετώπου 21, ανάμεσα στην κεντρική και δυτική Κορδιλιέρα, είχε ξεκινήσει στα δεκαεννέα του, συμμετέχοντας στην αρχή στην ταξιαρχία Χάκομπο Αρένας στα βόρεια της Κάουκα. Πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση που έγιναν στην Κούβα και στην τελευταία φάση, οδήγησε τους αντάρτες του στη ζώνη εκεχειρίας της Μαρκετάλια στην επαρχία της Τολίμα. Εκεί ακριβώς, στο λίκνο της ένοπλης ιστορίας των FARC, στα μέσα του 2017 κατέθεσαν τα όπλα. Στη συνέχεια, ο πρώην διοικητής πήγε στην αγροτική περιοχή της βόρειας επαρχίας Βάγιε, στις ζώνες εκεχειρίας Λα Μοράλια και Βένους, όπου δημιουργήθηκε ένας καινούριος χώρος συγκέντρωσης πρώην μαχητών με σκοπό την επανένταξη, σύμφωνα με τους όρους της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας. Εργαζόταν, μαζί με άλλους τριάντα ένα πρώην αντάρτες, σε ένα σχέδιο παραγωγής, υποστηριζόμενο από το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και τη λεγόμενη Γραμματεία Ειρήνης της τοπικής κυβέρνησης, με σκοπό την υποστήριξη των αγροτών της περιοχής. Άφησε πέντε παιδιά ορφανά, τρία από αυτά ηλικίας κάτω των έξι ετών. Το μικρότερο γεννήθηκε μετά την υπογραφή της ειρήνης.

Από την επίσημη έναρξη της συμφωνίας, περισσότερα από εκατόν σαράντα αποστρατευμένα μέλη και στελέχη των FARC έχουν δολοφονηθεί από παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ για άλλα, μεταξύ αυτών και ηγετικά, έχουν ξεκινήσει διώξεις εκ μέρους της κυβέρνησης με κατασκευασμένες κατηγορίες για εγκλήματα και εμπόριο ναρκωτικών. Από τις αρχές του 2016 ως τον φετινό Μάρτη, σχεδόν πεντακόσιοι αγωνιστές των κοινωνικών κινημάτων έπεσαν νεκροί σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών μέλη τοπικών συμβουλίων, κοινοτήτων ιθαγενών, εργάτες και αγρότες συνδικαλιστές, ακτιβιστές για το περιβάλλον. Σε όλες τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση δεν παραλείπει να εκφράσει τη βαθιά λύπη της και υπόσχεται να ανακαλύψει τους δράστες, τους οποίους συνήθως τους συνδέει με το κοινό έγκλημα. Η ολιγαρχία, με τους εκπαιδευμένους από τους Αμερικανούς κρατικούς και παραστρατιωτικούς μηχανισμούς της, έχει πλούσια εμπειρία στη «λευκή τρομοκρατία». Τουλάχιστον τρεις φορές στη νεότερη ιστορία της χώρας, με αρχή την περίοδο της Λα Βιολένσια, χρησιμοποίησε τον τρόμο για να στερεώσει την εξουσία της. Επιπλέον, υπάρχει ο ακροδεξιός πρόεδρος Ντούκε, προστατευόμενος του διαβόητου πρώην προέδρου Ουρίμπε. Ο τελευταίος αντιτάχθηκε ενεργά στη συμφωνία. Ο Ντούκε δεν έχει πάψει να επιδιώκει την αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας, την οποία θεωρεί πολύ ευνοϊκή για τους αντάρτες!

Ο Ουίλσον Σααβέντρα υπήρξε συνεπής υπερασπιστής της συμφωνίας ειρήνευσης σε αντίθεση με άλλα στελέχη των FARC, τα οποία διαφώνησαν, αποσχίστηκαν και ορισμένα συνεχίζουν την ένοπλη δράση. Το γεγονός πως τέθηκε επικεφαλής της διαδικασίας αφοπλισμού στην Μαρκετάλια λέει πολλά για όσους γνωρίζουν την ιστορία. Εκεί, τον Μάη του 1964, ύστερα από ένα λουτρό αίματος που προξένησε ο στρατός ενάντια σε εξεγερμένους χωρικούς στην πράσινη γη της Τολίμα, έγινε η πρώτη ένοπλη σύγκρουση με μια ομάδα ρακένδυντων γκεριγέρος. Οι τελευταίοι κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν από τον κλοιό με επικεφαλής τον Πέδρο Αντόνιο Μαρίν, τον ιστορικό ηγέτη του Κολομβιανού αντάρτικου που έγινε γνωστός με το επαναστατικό όνομα Μανουέλ Μαρουλάντα. Οι γαιοκτήμονες και το καθεστώς στη Μπογκοτά πίστεψαν πως ξεμπέρδεψαν με τους εξεγερμένους μετά την σφαγή και την κατάπνιξη της κομμούνας της Μαρκετάλια. Αντίθετα, οι FARC, δυνάμωσαν και εξελίχθηκαν στον μεγαλύτερο αντάρτικο στρατό στη νότια Αμερική για πενήντα δύο χρόνια!

Όταν το συνέδριο των ανταρτών ενέκρινε την συμφωνία, ο εκπρόσωπός τους, μιλώντας παραβολικά, έκανε αναφορά σε έναν μυθιστορηματικό ήρωα από τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. «Ο πόλεμος τελείωσε. Πείτε στον Μαουρίσιο Μπαμπιλόνια ότι μπορεί να αφήσει ελεύθερες τις κίτρινες πεταλούδες του», είχε πει με υπερβολική αισιοδοξία. Σε αντίθεση με τον Μπαμπιλόνια που πέθανε από γεράματα στις σελίδες του βιβλίου του μεγάλου συγγραφέα, μέσα στην μοναξιά, βασανισμένος από τις αναμνήσεις και τις κίτρινες πεταλούδες, αγωνιστές σαν τον διοικητή Σααβέντρα δεν πρόλαβαν να γεράσουν ειρηνικά. Στην Κολομβία διεξάγεται ένας μονομερής σιωπηλός πόλεμος με σκοπό να θαφτεί όσο πιο βαθιά γίνεται το πνεύμα της αντίστασης και της εξέγερσης. Δικαιώθηκαν για μια ακόμη φορά όσοι είχαν σοβαρές επιφυλάξεις για τον αφοπλισμό και δεν πίστεψαν στις δημοκρατικές υποσχέσεις της ολιγαρχίας. Οι κακότυχες κίτρινες πεταλούδες παρά τις αρχικές προσδοκίες πως θα απελευθερωθούν και θα σταματήσουν να ακολουθούν τους ανθρώπους συνεχίζουν να πετάνε πάνω από τα κεφάλια τους. Και να τους κάνουν εύκολο στόχο για τους κεφαλοκυνηγούς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο του Camilo Rengifo Marín για το τελευταίο κύμα δολοφονιών www.alainet.org/es/articulo/199194

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου