14 Ιουν 2019

Τορίνο, Ιταλία | Ο αθάνατος Τζίτζι ...και το ουράνιο του θανάτου!


Βράδυ της Τρίτης 28 Οκτωβρίου 2018. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου στην οδό Ρόστα, στο κέντρο του Τορίνο και βρέθηκαν εμπρός στο άψυχο σώμα του κρεμασμένου άνδρα, λίγα πράγματα χρειάστηκε να ερευνήσουν. Αν και δεν βρήκαν κάποιο σημείωμα, γρήγορα σιγουρεύτηκαν πως είχαν να κάνουν με μια αυτοκτονία. Ο σαραντάχρονος αυτόχειρας είχε βρεθεί σε αδιέξοδο, πίστευε πως είχε σοβαρούς λόγους να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια και οι τριγύρω του, αν και δεν φαντάζονταν πως θα έφτανε μέχρι εκεί, ήξεραν πως τον τελευταίο καιρό ένιωθε στριμωγμένος. Μια συνέντευξη του, μάλιστα, σε μια τοπική εφημερίδα της πόλης που είχε δώσει πριν λίγες ημέρες, δεν άφηνε καμιά αμφιβολία.


Ο Λουίτζι Σορεντίνο ήταν επαγγελματίας στρατιωτικός σε αποστρατεία και έπαιρνε μια σύνταξη χιλίων πεντακοσίων ευρώ. Είχε συμμετάσχει σε πολεμικές αποστολές στο Κόσσοβο το 2005 και στο Αφγανιστάν το 2006 και το 2008 με το δεύτερο σύνταγμα Αλπινιστών, που έχει έδρα το Κούνεο. Μερικά χρόνια μετά την δεύτερη επιστροφή του από το Αφγανιστάν, τον Μάιο του 2015 ανακάλυψε πως πάσχει από λεμφοβλαστική λευχαιμία. Από τότε, μπήκε στην επώδυνη περιπέτεια των εγχειρήσεων και των χημειοθεραπειών, έχασε βάρος και κινδύνεψε. Η μεταμόσχευση μυελού στα οστά, όμως, ήταν πετυχημένη και κατάφερε με μεγάλες προσπάθειες να θεραπευτεί. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι γνώριζε την αιτία της ασθένειας. Ενόσω υπηρετούσε στο στρατόπεδο Μπλακχόρς της διεθνούς κατοχικής δύναμης στην Καμπούλ, εκτέθηκε δίχως προφυλάξεις στη ραδιενεργή ακτινοβολία που προέρχονταν από μολυσμένα με απεμπλουτισμένο ουράνιο κατεστραμμένα τεθωρακισμένα. Σε μια γωνιά του στρατοπέδου, υπήρχε ένα «νεκροταφείο» οχημάτων, τα περισσότερα ρώσικης κατασκευής, τα οποία είχαν πάρει οι Ταλιμπάν από τον αφγανικό στρατό και στην διάρκεια των αμερικάνικων βομβαρδισμών είχαν γίνει στόχοι. Κάθε φορά που φυσούσε αέρας, η ραδιενεργή σκόνη από τα ξεκοιλιασμένα άρματα και τον λιωμένο χάλυβα έμπαινε στα πνευμόνια όσων βρίσκονταν δίπλα. Οι Αμερικανοί είχαν αυστηρή διαταγή να μην πλησιάζουν το χώρο αλλά την εφάρμοζαν μόνο για τους ίδιους!

Σύμφωνα με στοιχεία που τηρούν οι κρατικές αρχές μέχρι τον φετινό Μάιο, 366 στρατιωτικοί που βρέθηκαν σε εξωτερικές αποστολές του ιταλικού στρατού πέθαναν από καρκινικούς όγκους και λευχαιμίες, ύστερα από την έκθεση τους σε ραδιενεργή ακτινοβολία. Επτάμισι χιλιάδες άλλοι ασθένησαν. Από αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, κυρίως τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Εκεί ακριβώς που ρίχτηκαν οι περισσότερες από τις χιλιάδες βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Το ΝΑΤΟ έχει παραδεχθεί πως έριξε το '99 τριάντα ένα χιλιάδες βλήματα, που ισοδυναμούν με δέκα τόνους ραδιενεργό υλικό σε εκατόν δώδεκα διαφορετικές τοποθεσίες. Οι πιο πολλές στην περιοχή Μετόχια και στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο. Οι Σέρβοι και άλλες πλευρές ισχυρίζονται πως οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Έτσι κι αλλιώς, όμως, η ζημιά είναι μεγάλη και θα έχει επίπτωση σε πολλές ακόμη γενιές ανθρώπων. Επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν την κατακόρυφη αύξηση κάθε είδους νεοπλασιών στον πληθυσμό από τότε μέχρι σήμερα. Το ΝΑΤΟ διέπραξε ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου, αποδεικνύοντας πως αποτελεί μια δολοφονική δύναμη ενάντια στην ανθρωπότητα. Στο Αφγανιστάν έχει υπολογιστεί πως οι Αμερικανοί πυροδότησαν περισσότερους από πεντακόσιους τόνους απεμπλουτισμένο ουράνιο, όταν είναι γνωστό πως και ένα απειροελάχιστο κλάσμα του γραμμαρίου από αυτό, αρκεί για να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου. Οι ιταλικές κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια των συνεχόμενων αποκαλύψεων, αρνούνται την άμεση συσχέτιση για να αποφύγουν αποζημιώσεις.

Πατέρας δύο παιδιών, δεκαεπτά και έξι χρόνων, χωρισμένος, ο Σορεντίνο, αν και κατάφερε να νικήσει την λευχαιμία, αντιμετώπιζε πολλά αδιέξοδα στην μοναχική ζωή του. Είχε ξεκινήσει ένα δικαστικό αγώνα για να αναγνωριστεί πως η ασθένεια είχε άμεση σχέση με την συμμετοχή του σε αποστολές του στρατού και παράλληλα είχε ζητήσει να επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία. Η αρνητική απάντηση στο αίτημά του και η καθυστέρηση στην εξέταση της προσφυγής, του είχαν μεγαλώσει το αίσθημα της διάψευσης. Οι παλιοί συνάδελφοί του τον αποκαλούσαν «Τζίτζι, ο αθάνατος», επειδή είχε γλιτώσει σε μια αιματηρή επίθεση που δέχθηκε η μονάδα του από δυνάμεις των Ταλιμπάν αλλά και επειδή επιβίωσε από την λευχαιμία. «Σε χρησιμοποιούν και μετά σε εγκαταλείπουν!», έλεγε στην τελευταία συνέντευξή του στην Cronaca Qui, λίγες ημέρες πριν αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του.

Η τραγική περιπέτεια του Λουίτζι Σορεντίνο ήρθε πριν λίγες ημέρες στην επικαιρότητα. Μια ιατροδικαστική έκθεση από το τμήμα βιομοριακών τεχνολογιών του Πανεπιστημίου του Τορίνο, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ουρανίου 238 στον μυελό των οστών του. “Βρέθηκε ουράνιο σε πολύ σημαντικές ποσότητες, 10,4 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, δυο φορές περισσότερο από το φυσιολογικό, παρόμοιο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε μελέτη τοξικολόγων στην Σερβία”, δήλωσε η ιατροδικαστής Ρίτα Τσέλι. Αποδείχτηκε πως ο Σορεντίνο είχε δίκιο στους ισχυρισμούς του. Έτσι, η υπόθεση των μολυσμένων στρατιωτικών αναζωπυρώθηκε σε πείσμα των ιταλικών αρχών, που επιδιώκουν να την θάψουν, μαζί με όσους από αυτούς χάνουν την μάχη με τους καρκίνους.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ την σελίδα των θυμάτων στην Ιταλία, από απεμπλουτισμένο ουράνιο www.facebook.com/groups/vittimedelluranioimpoverito

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου