3 Μαΐ 2019

Οαχάκα, Μεξικό | Η τελευταία μάχη του Κομαντάτε Γκάτο που συνεχίζεται....

Ο τριανταπεντάχρονος Λουίς Αρμάντο Φουέντες Ακίνο είχε αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία στα κινήματα των φτωχών αγροτών και των ιθαγενικών κοινοτήτων στην ανατολική περιοχή του Ισθμού του Τεχουαντεπέκ, στην Οαχάκα στο νότιο Μεξικό, για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ανάμεσα στο 2011 και το 2013, υπήρξε εκπρόσωπος της κοινότητας των ψαράδων του Σέρρο Γκράντε, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα της παράκτιας αλιείας και αργότερα μαχητικό στέλεχος επιτροπών για την υπεράσπιση της γης, του ορυκτού πλούτου, των νερών και του περιβάλλοντος, που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν εκπρόσωπος σε αυτές εκ μέρους της κομμουνιστικής μαοϊκής οργάνωσης Ρεύμα του Λαού-Κόκκινος Ήλιος (Sol Rojo), η οποία είναι πολύ δραστήρια σε αυτή τη μεξικάνικη πολιτεία ενώ ήταν και πολύ αγαπητός στα χωριά που βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση ενάντια στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια για εξορύξεις, απαλλοτριώσεις γης και κατασκευή τεράστιων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφοράς πετρελαίου. Οι ντόπιοι τον αποκαλούσαν «Κομαντάντε Γκάτο» αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυνατότητές του στην οργάνωση των αγώνων και στη δημιουργία των Επιτροπών Λαϊκής Αυτοάμυνας. Πολλές φορές είχε καταγγείλει δημόσια πως δέχονταν απειλές για να σταματήσει την δράση του, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, αφότου κλιμακώθηκαν οι κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων. Στις 10 Απριλίου πήρε μέρος στο μπλοκάρισμα του παναμερικανικού αυτοκινητόδρομου στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Οστούτα. Έμελλε να είναι η τελευταία μάχη του.


Το απόγευμα του Σαββάτου στις 11 του Απρίλη, ο Λουίς Αρμάντο γυρνώντας στο Σέρρο Γκράντε έπεσε σε ενέδρα κοντά στο χωριό Σαν Φρανσίσκο Ισχουατάν. Οι άγνωστοι οπλοφόροι τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και εξαφανίστηκαν. Η είδηση της δολοφονίας προξένησε οργή στις κοινότητες και γρήγορα έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός πως οι δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών και κομμουνιστών είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο Μεξικό, ειδικά στις νότιες πολιτείες της Οαχάκα, της Τσιάπας και του Γκερέρο. Η οργάνωση Σολ Ρόχο δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο σημάδι των παραστρατιωτικών συμμοριών. Από τον περσινό Μάιο, έχει εξαφανιστεί ο Ερνέστο Σέρνα Γκαρσία, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μπενίτο Χουάρεζ της Οαχάκα και ηγετικό στέλεχος της Σολ Ρόχο. Ο καθηγητής ήταν επίμονος υπερασπιστής των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων ενάντια στις κρατικές αυθαιρεσίες και από το 2015 είχε αφιερωθεί σε ένα δικαστικό αγώνα για την υπεράσπιση είκοσι τριών μελών της οργάνωσης. Οι τελευταίοι είχαν συλληφθεί σε μια διαδήλωση απεργών εκπαιδευτικών στην Οαχάκα και κατηγορήθηκαν δίχως αποδεικτικά στοιχεία για κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών. Προφυλακίστηκαν για μήνες, βασανίστηκαν και η δικαστική περιπέτεια τους τελείωσε τον Νοέμβριο του 2018, όταν το δικαστήριο αναγκάστηκε να αθωώσει τους είκοσι δύο από αυτούς, από τον φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Ο καθηγητής Ερνέστο Σέρνα εξαφανίστηκε σε μια κρίσιμη καμπή της δίκης και από τότε έχει εκτυλιχθεί μια μεγάλη εθνική και διεθνής εκστρατεία για να βρεθεί ο ίδιος και οι υπεύθυνοι για την εξαφάνισή του, ενώ στη δημόσια συνέντευξη τύπου ύστερα από την δικαστική νίκη, ο Λουίς Αρμάντο ήταν κεντρικός ομιλητής.

Από την στιγμή που μαθεύτηκε η δολοφονία του Κομαντάντε Γκάτο, πλήθος διαμαρτυριών και διαδηλώσεων έγιναν στην χώρα, ιδιαίτερα σε πόλεις της Οαχάκα. Η κηδεία του μετατράπηκε σε οργισμένη κινητοποίηση καταγγελίας των δολοφονιών και των εξαφανίσεων, για τις οποίες υπεύθυνες είναι οι παραστρατιωτικές ομάδες που συνεργάζονται με τις κρατικές αρχές, τους γαιοκτήμονες, τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους ναρκωτικών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδύασαν τη δολοφονία του με το ότι αυτόν τον καιρό έχουν κορυφωθεί οι αντιδράσεις δεκάδων ιθαγενικών οργανώσεων για την εκ νέου προώθηση του Διαδρόμου του Ισθμού του Τεχουαντεπέκ, μέσω ενός νέου σχήματος συνεργασίας κρατικού και ιδιωτικού τομέα, το οποίο ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε παλιότερα με την ίδρυση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, πλήρους ασυδοσίας των πολυεθνικών και των Μεξικάνων καπιταλιστών, προβλέπει τη δημιουργία υποδομών για τη μεταφορά υδρογονανθράκων και εμπορευμάτων από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ωκεανό, στο σημείο που η ανατολική με την δυτική ακτή της χώρας έχουν τη μικρότερη απόσταση μεταξύ τους, μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών Γκοατσακοάλκος στην Βέρα Κρουζ με το Σαλίνα Κρουζ στην Οαχάκα και κατασκευής δικτύου αγωγών. Για την υλοποίησή του προβλέπονται μεγάλες απαλλοτριώσεις γης, τεχνικά έργα και φράγματα που θα καταστρέψουν το πλούσιο οικοσύστημα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές για τους αγροτικούς πληθυσμούς. Το σχέδιο θα συμπληρώσει την καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί στην περιοχή. Στην Οαχάκα, το 8% του εδάφους της πολιτείας έχει παραχωρηθεί για εξόρυξη σε βορειοαμερικάνικες πολυεθνικές ενώ εδώ ξεκίνησε πριν δώδεκα χρόνια το μεγάλο πρόγραμμα εγκατάστασης χιλιάδων ανεμογεννητριών προξενώντας μαζικές αντιδράσεις. Από αυτά, εκτός από καταστροφές, τίποτε δεν κέρδισαν οι φτωχοί αγρότες της πολιτείας. Ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα για τις καλύβες τους, το χρυσοπληρώνουν.

Λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του Λουίς Αρμάντο, στις 25 Απριλίου, πενήντα ιθαγενικές οργανώσεις κυκλοφόρησαν κοινή δήλωση που απευθύνεται στον πρόεδρο Ομπραδόρ και με την οποία εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο πρότζεκτ Διάδρομος Τρανσίστμικο. Η δήλωση ξεκινά με το σύνθημα: «Ο Ισθμός είναι δικός μας!» και τελειώνει με την υπόσχεση πως θα αγωνιστούν σκληρά για να υπερασπίσουν τη γη τους. Η τελευταία μάχη του Κομαντάντε Γκάτο συνεχίζεται......

ΔΕΙΤΕ εικόνες από την κηδεία και τις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία, www.youtube.com/watch?v=qn8UahYgQfA

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ το μπλογκ της Σολ Ρόχο, solrojista.blogspot.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ μια παλιότερη δήλωση των κοινοτήτων athens.indymedia.org/post/1581264

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου