14 Μαΐ 2011

Meleke Andries Tatane
Η αυτοθυσία του καλού γίγαντα*

Μπορεί να ήταν οργισμένη και μαζική η διαδήλωση χιλιάδων φτωχών μαύρων από την κωμόπολη-προάστιο Meqheleng με κατεύθυνση την έδρα της δημοτικής διοίκησης στο Ficksburg, το πρωί της Τετάρτης 13 του φετινού Απρίλη, αλλά κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Άλλωστε λίγο καιρό πριν, τον Μάρτη, είχε γίνει πάλι ειρηνική διαδήλωση με αιτήματα που αφορούσαν την παροχή νερού, που η έλλειψη του κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ζωή των φτωχών νότιο-αφρικανών και όλοι περίμεναν μια ανάλογη κατάληξη.

Ο τριάντα-τριάχρονος Meleke Andries Tatane, ένας αγαθός γιγαντόσωμος καθηγητής μαθηματικών από τους οργανωτές της διαδήλωσης βρίσκονταν ως συνήθως στις πρώτες γραμμές του πλήθους των τεσσάρων χιλιάδων, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Φτάνοντας στην πλατεία του Ficksburg, η αστυνομία είχε κάνει φραγμό και επιτέθηκε με κανόνια νερού. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί έναν ηλικιωμένο άνδρα από την μανία των αστυνομικών ο Andries, μπήκε μπροστά και αφού έβγαλε το μπλουζάκι του πρόταξε τα στήθη του στις αντλίες του νερού. Αμέσως σχεδόν τον περικύκλωσαν μια ντουζίνα ροπαλοφόροι και άρχισαν να τον κτυπάνε ανελέητα ενώ ένας από αυτούς σχεδόν εξ επαφής τον πυροβόλησε κατάστηθα με σφαίρα από καουτσούκ. Στο ερασιτεχνικό βίντεο που κατέγραψε την σκηνή ο Andries συνέχισε να αντιστέκεται ματωμένος για αρκετά λεπτά μέχρι την στιγμή που κατέρρευσε. Όταν τον πήρε το ασθενοφόρο ήταν ήδη νεκρός με τα πρώτα σημάδια ακαμψίας στο ημίγυμνο σώμα του και στην νεκροψία διαπιστώθηκε πως ήταν κτυπημένος από δύο πλαστικές σφαίρες κοντά στην καρδιά.

Μέλος του Αφρικάνικου Κογκρέσου και αργότερα του Κογκρέσου του Λαού, ο Andries, κατέληξε να συμμετέχει ενεργά σε μια τοπική πρωτοβουλία πολιτών στην Meqheleng, έκανε τον δημοσιογράφο και τον εκδότη σε τοπικά έντυπα και σκέφτονταν να βάλει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές. Όλοι στην κοινότητα τον γνώριζαν για την δράση του και τις προσπάθειες του να μάθει μαθηματικά στους φτωχούς μαθητές του, με δωρεάν μαθήματα και επίμονες προσπάθειες μέσα στην τάξη. Ζούσε μαζί με την γυναίκα του και τους δύο μικρούς γιους του σε μια φτωχική κατοικία, όπως οι περισσότεροι στην περιοχή και προσπαθούσε στις ελεύθερες ώρες του να οργανώσει το κίνημα της αντίστασης στην φτώχεια και στις δύσκολες συνθήκες ζωής των απόκληρων μαύρων. Όπως μπορεί να φανταστεί εύκολα κανείς, η εν ψυχρώ δολοφονία σκόρπισε κύματα οργής στην κοινότητα και την πόλη. Τις επόμενες ώρες χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους βάζοντας φωτιά σε κρατικά και δημοτικά κτίρια και χρειάστηκε η εκ νέου βάρβαρη αστυνομική βία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Με ποσοστά ανεργίας πολύ πάνω από το 50%, η περιοχή γύρω από το Ficksburg, είναι ένας από τους πολλούς εκτεταμένους θύλακες ανθρώπινης μιζέριας στην χώρα στην οποία το φυλετικό απαρτχάιντ, διαδέχθηκε ένας, ίδιας σκληρότητας, κοινωνικός αποκλεισμός για την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και την νεολαία. Ακριβώς πάνω στην συνοριακή γραμμή με το Λεσότο και πολύ κοντά στο μεγάλο φράγμα στο ορεινό βασίλειο που τροφοδοτεί την Νότια Αφρική, οι φτωχοί στο Ficksburg, βλέπουν στην κυριολεξία το νερό να περνάει από δίπλα τους δίχως να μπορούν να ξεδιψάσουν και να το χρησιμοποιήσουν στα σπίτια τους. Τμήμα ενός πολύμορφου και επίμονου κινήματος αντίστασης που εκτυλίσσεται σε όλη σχεδόν την χώρα, οι διαδηλωτές που ζητούσαν νερό και εισέπραξαν βία και αίμα, αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία όπως είναι πλέον πολύ συνηθισμένο. Με μια υπέρμετρη βαρβαρότητα μιας και το νέο-φιλελεύθερο καθεστώς του Αφρικάνικου Κογκρέσου θεωρεί την κοινωνική αντίσταση και ανυπακοή μέρος της εγκληματικότητας που μαστίζει την χώρα. Γι αυτό και η αστυνομία έχει πάρει σαφείς εντολές για σκληρή αντιμετώπιση κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας και έχει χρεωθεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με δεκάδες δολοφονίες διαδηλωτών και ακτιβιστών. Το γεγονός πως στην περίπτωση του Andries, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συλλήψεις των αστυνομικών με σκοπό να τους παραπέμψει σε δίκη, δεν αλλάζει αυτήν την γενική πεποίθηση. Απλά δείχνει πως αυτήν την φορά η κυβέρνηση και η ηγεσία της αστυνομίας τα χρειάστηκαν για τα καλά εξαιτίας της πανεθνικής οργής που ξέσπασε.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ μια ανάλυση για την κατάσταση στην χώρα με αφορμή την δολοφονία του Tatane http://www.anarkismo.net/article/19359 και ένα άρθρο για την αστυνομική βία http://www.pambazuka.org/en/category/features/72780

ΔΕΙΤΕ ένα βίντεο με τις συγκλονιστικές εικόνες της δολοφονίας http://www.youtube.com/watch?v=i6wblbdKgKU και μια σειρά φωτογραφίες από την κηδεία του http://www.iol.co.za/news/south-africa/free-state/andries-tatane-funeral-in-pictures-1.1060901

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου