12 Νοε 2016

Πάιν Ρίντζ - Νότια Ντακότα
Μια Αϊτή στο κέντρο των ΗΠΑ!


Η δωδεκάχρονη Σαντάνα Τζάνις, που ζούσε σε ένα παλιό τροχόσπιτο δύο μικρών δωματίων μαζί με το παππού της και μια δεκάδα αδέλφια και ξαδέλφια, εγκαταλειμμένη από την αλκοολική μητέρα της, αποφάσισε πως δεν ήθελε να ζει πια. Την βρήκαν κρεμασμένη μια κρύα ημέρα του περυσινού Φεβρουαρίου κοντά στο σπίτι της. Το 2015 στο Pine Ridge Indian Reservation περισσότεροι από εκατό νέοι ηλικίας από εννέα ως είκοσι τεσσάρων, προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν και δεκαεννέα από αυτούς το πέτυχαν. Στους αυτόχθονες Ινδιάνους το ποσοστό των αυτοκτονιών είναι το ψηλότερο στις ΗΠΑ αλλά στην νοτιοδυτική Ντακότα είναι τετραπλάσιες!



Οι αιτίες αυτής της νεανικής απόγνωσης δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Εννιά στους δέκα είναι άνεργοι. Το μέσο ετήσιο εισόδημα μετά βίας πλησιάζει τις τρεις χιλιάδες δολάρια. O μισός πληθυσμός βρίσκεται κάτω από το εθνικό όριο της ακραίας φτώχειας. Το ένα τρίτο είναι άστεγοι και δεν είναι σπάνιο έως και είκοσι άνθρωποι να ζούνε σε ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων. Τα ποσοστά της φυματίωσης, του διαβήτη και του καρκίνου της μήτρας είναι από πέντε έως οκτώ φορές μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο. Το ποσοστό των καρδιακών παθήσεων είναι διπλάσιο. Οκτώ στους δέκα αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού ενώ ένα στα τέσσερα βρέφη γεννιούνται με εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο ή άλλες παθήσεις για τις οποίες ευθύνεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών από τους γονείς. Η παιδική θνησιμότητα είναι τριπλάσια σε σχέση με το εθνικό ποσοστό. Πολλά σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό και σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο. Σαν αποτέλεσμα των προηγούμενων αλλά και άλλων τριτοκοσμικών συνθηκών, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι τα σαράντα επτά χρόνια και στις γυναίκες τα πενήντα δύο, το χαμηλότερο στην χώρα και το δεύτερο χαμηλότερο στο δυτικό ημισφαίριο! Επτά στους δέκα είναι αναλφάβητοι. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο δεν είναι μια περιφέρεια στην υποσαχάρια Αφρική. Αλλά μια περιοχή στην μεσοδυτική ενδοχώρα του πιο πλούσιου και ισχυρού κράτους του κόσμου. Την ξεπερνά σε εξαθλίωση και κοινωνική βύθιση μοναχά η Αϊτή σε όλη την αμερικάνικη ήπειρο!

Το Pine Ridge Indian Reservation είναι ένας από τους εναπομείναντες πέντε αποκλειστικούς τομείς Ινδιάνων στην Νότια Ντακότα. Μικρά απομονωμένα κομμάτια μιας ευρύτερης έκτασης, γνωστή ως αποκλειστικός τομέας των Σιου που προέβλεπε η συμφωνία του Φορτ Λαραμί το 1868. Μια συμφωνία που υπήρξε μόνο στα χαρτιά. Λίγα χρόνια μετά ο Κάστερ επικεφαλής αμερικάνικων στρατευμάτων άρπαξε για λογαριασμό των χρυσοθήρων την περιοχή των Μαύρων Λόφων και άλλα πλούσια σε ορυκτά μέρη με μαζικές σφαγές. Κορυφαία η εξόντωση εκατοντάδων κάθε ηλικίας το 1890, γνωστή ως η Σφαγή στο Γούντεντ Νι. Στρίμωξαν έτσι και άλλο τους αυτόχθονες Ινδιάνους σε άγονες περιοχές και κυβερνητικούς καταυλισμούς, στην πραγματικότητα σε μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης με σκοπό τον αφανισμό τους. Από τα εξήντα εκατομμύρια στρέμματα που έδινε η αρχική συμφωνία στην φυλή Ογκλάλα Λακότα απέμειναν σήμερα μόνο τα 2,8 εκατομμύρια στρέμματα. Και οι συνθήκες αποκλεισμού και αργής γενοκτονίας συνεχίζονται και σήμερα παρά τις τεράστιες αλλαγές στην υπόλοιπη χώρα και τον σχεδόν ενάμισι αιώνα που πέρασε από τότε.

Αν και οι επίσημες στατιστικές αναφέρουν πως στην Πάιν Ριντζ κατοικούν δεκαπεντέμισι χιλιάδες Ινδιάνοι άλλες υπηρεσίες όπως το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικισμού, βεβαιώνουν πως ο πληθυσμός φτάνει τις είκοσι εννέα χιλιάδες και ανεπίσημοι υπολογισμοί τους ανεβάζουν σε σαράντα χιλιάδες. Ένδειξη και αυτό της εγκατάλειψης από τις κυβερνητικές υπηρεσίες Από το 1980 έως το 2000, οι κομητείες που απαρτίζουν την Πάιν Ριτζ στη Νότια Ντακότα ήταν στην κορυφή της λίστας των πιο φτωχών σε όλη την χώρα. Η απογραφή όμως του 2000 τις βρήκε τρίτες στην κατάταξη, όχι επειδή τα πράγματα πήγαν καλύτερα, αλλά γιατί χειροτέρεψαν σε δύο άλλες κομητείες στην Νότια Ντακότα, σε άλλη ινδιάνικη αποκλειστική περιοχή.

Το Pine Ridge Indian Reservation είναι ο όγδοος σε έκταση τομέας για τα υπολείμματα του πληθυσμού των αυτοχθόνων φυλών στις ΗΠΑ. Αποτελούν τμήματα του Γραφείου Ινδιάνικων υποθέσεων και υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών κι όχι στις τοπικές κυβερνήσεις. Είναι περίπου 325 με συνολική έκταση 227 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Θεωρούνται οριοθετημένες περιοχές οι οποίες παραχωρήθηκαν στους Ινδιάνους της Αμερικής και τυπικά είναι ημιαυτόνομες με δική τους αστυνομία, διοίκηση, σχολεία, κλπ. Στην πραγματικότητα είναι τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία έχουν περιορίσει τους πληθυσμούς και συστηματικά, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα και τις κατά καιρούς υποσχέσεις, εφαρμόζεται πολιτική σιωπηλής κοινωνικής και εθνικής γενοκτονίας. Και κάθε φορά που χρειάζονται να τους αρπάξουν τμήματα της γης τους για να τα χρησιμοποιήσουν για επιχειρηματικά η στρατιωτικά σχέδια η για να καταστείλουν τις διεκδικήσεις, εξαπολύονται οι δυνάμεις καταστολής. Το Πάιν Ριτζ έχει γίνει το επίκεντρο μιας τέτοιας αιματηρής επίθεσης το 1975. Αυτόν τον καιρό μια μεγάλη αναμέτρηση της φυλής των Σιου στο Στάντινγκ Ροκ, στην βόρεια Ντακότα ενάντια στην κατασκευή του αγωγού σχιστολιθικού πετρελαίου ο οποίος απειλεί τα ποτάμια και τα υπόγεια νερά μιας μεγάλης ινδιάνικης περιοχής στις όχθες του Μισούρι και ενός παραποτάμου του, υπήρξε η αφορμή αυτού του κειμένου.

Διαβάστε για τον Λέοναρντ Πελτιέ, τον πιο διάσημο αυτόχθονα Αμερικάνο πολιτικό κρατούμενο για τα γεγονότα στο Πάιν Ριντζ το 1975 www.freeleonard.org/index.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου