11 Φεβ 2023

Γαλλία | Διπλασιασμός των αστέγων, αύξηση των θανάτων στον δρόμο


Λεωφόρος Λ' Οπιτάλ, αριθμός 35. Ακριβώς δίπλα στο ινδικό εστιατόριο India Gate. Δύο ροζ τριαντάφυλλα με μια αγγελία θανάτου κρεμασμένα στον κορμό ενός δένδρου, ενημέρωνε τους περαστικούς πως ο άστεγος ζωγράφος που είχε για στέκι το συγκεκριμένο σημείο δεν θα ξαναστέκονταν ποτέ πια εκεί. Για δέκα χρόνια ο εξηντάχρονος Βασίλ, με καταγωγή από την Οδησσό είχε για σπίτι του έναν υπνόσακο που τον άπλωνε στην είσοδο του γειτονικού κτιρίου και κοιμόνταν παρέα με ένα κόκορα και ένα σκυλάκι. Ήταν ο πιο συμπαθητικός άστεγος που γνώριζα σχολίασε ένας περίοικος. Στις 5 Δεκεμβρίου ο Βασίλ, άνευ λοιπών στοιχείων, ήταν από τους τελευταίους που προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των αστέγων που πέθαναν στον δρόμους του Παρισιού και των υπόλοιπων πόλεων στην Γαλλία. Μια οργάνωση που καταγράφει τις απώλειες των αστέγων σε όλη την χώρα, προσπαθώντας να τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή κηδεία, η Le Collectif les Morts de la Rue, μέτρησε 449 θανάτους όλο το 2022 με μέση ηλικία τα 48 χρόνια! Μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2023 η μακάβρια καταγραφή η οποία ξεκίνησε από την αρχή της νέας χρονιάς έφτασε τους 47!

Κάθε χρόνο, στην αρχή του έτους, το ίδρυμα Αββάς Πιερ δημοσιεύει μια έκθεση για την κατάσταση των αστέγων στην Γαλλία. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση, φέτος η έκθεση δημιούργησε ιδιαίτερη εντύπωση μέσα και έξω από την χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των αστέγων στη Γαλλία έχει υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα δέκα χρόνων. Το ίδρυμα υπολογίζει τον σημερινό αριθμό τους σε περίπου 330.000 και τον συγκρίνει με τις 143.000 που ήταν η τελευταία καταγραφή το 2012 από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Αυτό σημαίνει μια θεαματική αύξηση 130% στο σύνολο των ανθρώπων που ταξινομούνται στις στατιστικές ως άστεγοι. Αυτός ο

αριθμός περιλαμβάνει περίπου 200.000 άτομα σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης, 110.000 μετανάστες σε κέντρα υποδοχής ή καταλύματα για αιτούντες άσυλο, συν περίπου 27.000 άστεγους, που κοιμούνται στο δρόμο, στο μετρό, σε σκηνή ή σε αυτοκίνητο. Ανάμεσα σε αυτούς τους αριθμούς περισσότεροι από 40 χιλιάδες είναι παιδιά. «Και αυτή είναι μια αρκετά συντηρητική εκτίμηση! », δήλωσε ο διευθυντής μελετών του ιδρύματος, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης. Εκτιμήσεις, λόγου χάρη, του συνδικάτου CGT ανεβάζουν τους άστεγους σε 400.000.

Σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2012 έχει μεταβληθεί επίσης το προφίλ των αστέγων. Ενώ πριν δέκα χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν άνδρες, ανύπαντροι και στην πλειοψηφία τους μετανάστες, τώρα συναντά κανείς όλο και συχνότερα γυναίκες, ολόκληρες οικογένειες και απόκληρους της μεσαίας τάξης. Πλέον 2 στους 5 άστεγους είναι γυναίκες. Στο χρόνιο πρόβλημα της ακριβής στέγης στην Γαλλία προστέθηκαν οι κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με τις μεταβολές στις χρήσεις των κτιρίων με την ανεξέλεγκτη επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της τουριστικής –εμπορικής εκμετάλλευσης. Ως αποτέλεσμα των προηγούμενων και της ελάχιστης κρατικής στεγαστικής πολιτικής έχουμε την αλματώδη αύξηση των εξώσεων. Περίπου 500.000 εντολές πληρωμής για ενοίκια εκδίδονται ετήσια κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια και 120.000 δικαστικές αποφάσεις έξωσης. Στην Γαλλία το στεγαστικό πρόβλημα των λαϊκών τάξεων έχει μεγαλώσει πρωτόγνωρα, συγκρινόμενο ακόμη και με τα δεδομένα των αρχών του 20ου αιώνα. Υπολογίζεται πως 4,15 εκατομμύρια ζούνε σε ανασφαλείς και κακές κατοικίες και πάνω από 2 εκατομμύρια βρίσκονται σε σπίτια χωρίς επαρκές τρεχούμενο νερό και θέρμανση. Την ίδια στιγμή περισσότερα από 3 εκατομμύρια είναι τα άδεια σπίτια και διαμερίσματα!

Η κυβέρνηση Μακρόν αντί να αναζητήσει τρόπους και πόρους για ενίσχυση της λαϊκής στέγασης προχώρησε από τον περασμένο Νοέμβριο στην ψήφιση ενός σκληρού νόμου ενάντια σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο και αρνούνται να το εγκαταλείψουν. Γνωστός ως νόμος «για την προστασία της κατοικίας από την παράνομη κατοχή» ή Κασμπαριάν-Μπερζέ, από τα ονόματα των βουλευτών που τον εισηγήθηκαν, προβλέπει βαριά χρηματικά πρόστιμα και νομικές διώξεις για τους υποτιθέμενους καταληψίες. Στην συζήτηση στην γαλλική εθνοσυνέλευση ο Κασμπαριάν, βουλευτής του κόμματος του Μακρόν, τους χαρακτήρισε “μια μειοψηφία αδίστακτων ενοικιαστών ”. Πρόσχημα για την ψήφιση του νόμου η υπεράσπιση τάχα των μικρών ιδιοκτητών ενώ όλοι κατανοούν πως αυτό που θέλουν να εξυπηρετήσουν είναι τις μεγάλες καπιταλιστικές εταιρίες διαχείρισης ακινήτων. Πίσω από την υπεράσπιση του δικαιώματος ιδιοκτησίας του μικρού ιδιοκτήτη κρύβεται στην πραγματικότητα το δικαίωμα στο ενοίκιο των πλούσιων ιδιοκτητών αλλά και το δικαίωμα κερδοσκοπίας των εταιριών. Απέναντι στον νόμο Κασμπαριάν-Μπερζέ, που πέρασε πριν λίγες ημέρες και από την Γερουσία με ελάχιστες βελτιώσεις στηριγμένος στην προεδρική πλειοψηφία, ένα νομοθέτημα το οποίο επιτίθεται με σκληρότητα στους φτωχούς, έχει αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα με διαδηλώσεις και άλλες μορφές αγώνα με σύνθημα : «Η στέγαση δεν είναι έγκλημα, είναι δικαίωμα!»

Kλοσάρ. Μαντιάν. Βαγκαμπόν. Σανς αμπρί. Διαφορετικές, γνωστές και εκτός Γαλλίας, λαϊκές εκφράσεις για αυτούς που περιφέρονται στους δρόμους, περιπλανώνται και ζητιανεύουν, είναι άεργοι και άστεγοι. Στις κρατικές στατιστικές συγκεντρώθηκαν όλοι σαν οι Σανς Ντομισίλ Φιξ. Δηλαδή οι άνθρωποι Δίχως Μόνιμη Διεύθυνση Κατοικίας (Sans Domicile Fixe, SDF). Στην καρδιά της Ευρώπης όπως και να ονομάσουν την αθλιότητα, όσο και να προσπαθήσουν να την αποδώσουν σε άσχετες ή συγκυριακές αιτίες, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Πως το καπιταλιστικό σύστημα, εκατό και πλέον χρόνια μετά την πρώτη σοσιαλιστική απόπειρα, δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυτό που έλυσε πολύ σύντομα ο σοσιαλισμός. Την ασφαλή και καθολική στέγαση των ανθρώπων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ μια παρουσίαση του νόμου Κασμπαριάν-Μπερζέ https://www.infolibertaire.net/analyse-du-projet-de-loi-kasbarian-berge-qui-criminalise-les-locataires-en-difficultes-et-les-occupants-sans-titres/και τα πρακτικά της συζήτησης στην γαλλική εθνοσυνέλευση την 28/11/2022 κατά την εισήγηση του νομοσχεδίου https://www.assemblee-nationale.fr/dyn/16/comptes-rendus/seance/session-ordinaire-de-2022-2023/deuxieme-seance-du-lundi-28-novembre-2022

ΔΕΙΤΕ την έκθεση του ιδρύματος Αββάς Πιερ, https://www.fondation-abbe-pierre.fr/sites/default/files/2023-01/REML2023_WEB.pdf και την ιστοσελίδα της οργάνωσης που καταγράφει τους θανάτους αστέγων https://memoiredesmortsdelarue.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου