27 Ιαν 2023

Μπάχο Αγουάν, Ονδούρα | Δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών, εξόντωση της φύσης

Είχε βραδιάσει η Τετάρτη 18 Ιανουαρίου όταν ο Ομάρ Κρουζ Τομέ δέχτηκε τουλάχιστον δώδεκα πυροβολισμούς. Μια ομάδα ενόπλων εισέβαλλε στο σπίτι του στην Τοκόα στην επαρχία Κολόν στην βόρεια Ονδούρα και τον σκότωσε μαζί με τον πεθερό του Άντι Μαρτίνεζ, ο οποίος ήταν μαζί του. Πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Λος Λαουρέλες ο 46χρονος Κρουζ είναι ο τρίτος κοινωνικός ηγέτης που δολοφονείται στην Ονδούρα αυτόν τον Ιανουάριο! Μέλος της Αγροτικής Πλατφόρμας της Κοιλάδας Αγουάν, ο συνεταιρισμός παλεύει εδώ και δεκαετίες για να υπερασπίσει την γη των φτωχών αγροτών από την αρπακτικότητα των γαιοκτημόνων και των πολυεθνικών. Μερικές ημέρες νωρίτερα, στις 11 Ιανουαρίου ο Κρουζ είχε καταγγείλει τον επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρίας ως ηθικό αυτουργό και συνεργό των εγκλημάτων που διαπράττει στην περιοχή η συμμορία «Los Cachos». Πολυκλαδικό αγροδιατροφικό μονοπώλιο η Dinant, ιδιοκτησία της οικογένειας του διαβόητου ολιγάρχη Μιγκέλ Φακούς, διαθέτει εκτός των άλλων, φυτείες για παραγωγή φοινικέλαιου και προσπαθεί να καταπατήσει τις συνεταιριστικές γαιοκτησίες. Ο Λος Λαουρέλες είναι ένας από τους 84 συνεταιρισμούς στην χώρα, έχει στην ιδιοκτησία του 600 εκτάρια γης και βρίσκεται επικεφαλής των αγώνων ενάντια στον σφετερισμό της γης μαζί με άλλους συνεταιρισμούς της περιοχής της Τοκόα, όπως οι Καμαρόνες, Τρανβίο, Μπρίσας ντελ Αγουάν, Οξιντεντάλ και Ελ Τσίλε. Αντιμετωπίζουν συνεχείς απειλές και επιθέσεις από ιδιωτικές εταιρίες μπράβων και ένοπλες συμμορίες που έχει στην δούλεψη της η Dinant. Σύμφωνα με τους συντρόφους του στον συνεταιρισμό ο Κρουζ είχε δεχθεί απειλές και η Αγροτική Πλατφόρμα από τον Οκτώβριο είχε καταγγείλει σχέδιο για εξόντωση των ηγετών του αγροτικού κινήματος στην κοιλάδα. «Ξέραμε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί» δήλωσε ένα στέλεχος της πλατφόρμας σε δημοσιογράφους υπενθυμίζοντας πως ο Κρουζ είχε συρθεί στα δικαστήρια από την εταιρία μαζί άλλους 17 συνεταιριστές αγρότες με την κατηγορία πως καταπατούν την ιδιοκτησία της! Είχε αθωωθεί από το δικαστήριο αλλά όπως αποδείχτηκε είχε καταδικαστεί σε θάνατο από τους διώκτες του. Αυτήν την φορά μάλιστα η Dinant απαξίωσε να βγάλει ακόμη και την συνηθισμένη ανακοίνωση διάψευσης για την εμπλοκή της στις δολοφονίες.

 

Επέστρεφαν στην κοινότητα τους, την Κονσεπσιόν, από την δουλειά το σούρουπο του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου ο Άλι Ντομίνγκες (38) και ο Χαΐρο Μπονίγια (28) όταν έπεσαν σε ενέδρα οπλοφόρων. Αγωνιστές του κινήματος για την υπεράσπιση του ποταμιού Γκουαπινόλ, ο Ντομίνγκες είχε δικαστεί και φυλακιστεί μαζί με άλλους 32 ως ένας από τους επικεφαλής της αντίστασης ενάντια στην Επενδυτική Εξορυκτική Εταιρεία Λος Πινάρες. Η αστυνομία μίλησε για ληστεία αλλά επάνω στα άψυχα σώματα τους βρέθηκαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Για τους συγχωριανούς και τους συντρόφους τους δεν υπήρξε αμφιβολία για τους πραγματικούς ενόχους. Η υπόθεση Γκουαπινόλ αφορά την δημιουργία ενός ανοικτού ορυχείου και μιας μονάδας επεξεργασίας οξειδίου του σιδήρου από το 2013 στο βουνό Μποταδέρος εντός του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου Κάρλος Εσκαλέρας στην κοιλάδα Μπάχο Αγουάν. Κύριος υποστηρικτής του έργου ήταν η Nucor, μια κορυφαία χαλυβουργία των ΗΠΑ και χρηματοδότης της προεκλογικής καμπάνιας του πρώην αμερικανού προέδρου Τραμπ. Η εταιρεία είχε υποστηρίξει υπόγεια την Πινάρες μέσω θυγατρικών της στον Παναμά, το Ντέλαγουεαρ και την Ελβετία. Κάτοικοι της περιοχής μεταξύ αυτών και μέλη της κοινότητας Λα Κονσεπσιόν προσπαθούν από τότε να εμποδίσουν την περιβαλλοντική καταστροφή στο βουνό και στο ποτάμι στο οποίο ήδη είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Το νερό έχει θολώσει και τα ψάρια πεθαίνουν. Από το Μποταδέρος πηγάζει ο Γκουαπινόλ, ο Σαν Πέδρο και άλλα μικρότερα ποτάμια. Η συμμαχία «Ελευθερία για τον Γκουαπινόλ» έχει συσπειρώσει αγρότες, γυναίκες και νέους σε όλη την κοιλάδα. Se Pierde el Río, Se Mata la Vida! Χάνεται το ποτάμι, σκοτώνεται η ζωή! Είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα της κινητοποίησης. Η εταιρία ανήκει στον Λενίρ Πέρεζ έναν πολυεκατομμυριούχο, παντρεμένο με την κόρη του Μιγκέλ Φακούς ο οποίος εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του ανέλαβε παλιότερα με σκανδαλώδη τρόπο την κατασκευή και την διαχείριση του καινούριου αεροδρομίου της χώρας. Ακολουθώντας την δοκιμασμένη συνταγή του πεθερού του ο Πέρεζ συνεταιρίστηκε με αμερικάνικα και ισπανικά μονοπώλια και ανέπτυξε στενές σχέσεις προστασίας με πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες της Ονδούρας. Φρόντισε να εξαπολύσει μια εκστρατεία συκοφαντίας ενάντια στους αντιστεκόμενους κατοίκους και με την βοήθεια των δυνάμεων καταστολής και της καθεστωτικής «δικαιοσύνης» να στείλει στην φυλακή οκτώ από τους ηγέτες του κινήματος σχεδόν για 2,5 χρόνια! 


Στην Ονδούρα οι δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών και υπερασπιστών του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν καθημερινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Πολλαπλασιάστηκαν στην προηγούμενη δεκαετία ιδιαίτερα μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Σελάγια το 2009. Εμβληματική μορφή η Μπέρτα Κάσερες, ιδρύτρια και συντονίστρια του Πολιτικού Συμβουλίου Λαϊκών και Ιθαγενικών Οργανώσεων της Ονδούρας η οποία δολοφονήθηκε το 2016 με εντολή του προέδρου μιας εταιρίας ενέργειας, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε μαζί με τους συνεργούς και τους εκτελεστές, στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής. Χαρακτηριστικό δείγμα αμερικάνικης «μπανανίας» από τις αρχές του 20ου αιώνα, η Ονδούρα στις δεκαετίες που μεσολάβησαν παρέμεινε αιχμάλωτη ενός στενού συνεταιρισμού ανάμεσα στην ντόπια ολιγαρχία και τον βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Η εκλογή της Σιομάρα Κάστρο, συζύγου του Σελάγια, η οποία ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2022 με 1,7 εκατομμύρια ψήφους (ιστορικό ρεκόρ για προεδρική εκλογή), ξαναγέννησε ελπίδες για μια διαφορετική πορεία και αν αυτό δεν μπορούσε να γίνει έστω να σταματήσει η δολοφονική κρατική και παρακρατική βία ενάντια σε όσους αντιστέκονται. Η απελευθέρωση των οκτώ φυλακισμένων αγωνιστών –υπερασπιστών του Γκουαπινόλ τον περσινό Φεβρουάριο έδειξε να επιβεβαιώνει αυτές τις προσδοκίες αλλά δυστυχώς για πολύ λίγο. Από εκεί και μετά το κυνηγητό κεφαλών συνεχίστηκε, οι δολοφονίες αγωνιστών αυξήθηκαν και οι υποσχέσεις της νέας πρόεδρου έμειναν ανεκπλήρωτες. Επιπλέον όπως αποδεικνύουν πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις η Κάστρο με γοργά βήματα στήνει γέφυρες με την ολιγαρχία και τοποθετεί σε κυβερνητικές θέσεις ανθρώπους των μεγάλων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστική περίπτωση η αντιμετώπιση του Λενίρ Πέρεζ, ο οποίος συνεχίζει ανενόχλητος την επιχειρηματική δράση του παρά τις υποσχέσεις πως αυτή θα αντιμετωπιστεί ως βασισμένη στην εξαγορά και στις σχέσεις με διεφθαρμένους πολιτικούς. Διόρισε μάλιστα το Αντάν Φούνεζ, δήμαρχο επί χρόνια της Τοκόα και υπερασπιστή του μεταλλευτικού εργοστασίου ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με την λαϊκή θέληση εξυπηρετώντας τον ολιγάρχη, κυβερνήτη της επαρχία Κολόν. Ο Αντάν Φούνεζ είναι στέλεχος του κόμματος των Σελάγια-Κάστρο και έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και σχέσεις με τοπικές συμμορίες.

«Από το Ρίο Γκράντε μέχρι την Παταγονία δίνουμε μια κοινή μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος άφησε πίσω του μόνο τη φτώχεια, την πείνα και τη δυστυχία. Έχω παραλάβει μια χώρα ερειπωμένη, βυθισμένη στη φτώχεια, τη διακίνηση ναρκωτικών και τη βία. Η ανοικοδόμηση της Ονδούρας βρίσκεται σε εξέλιξη!» δήλωσε η Σιομάρα Κάστρο στην έβδομη σύνοδο της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Μπουένος Αιρες. Παίρνοντας θάρρος από την επιστροφή του Λούλα ή απλά υποκρινόμενη η Κάστρο είναι σίγουρο πως όχι πολύ αργά θα βρεθεί μπροστά σε δύο βέβαια ενδεχόμενα. Η θα υποστεί τη λαϊκή κρίση και απαξίωση ή θα χρειαστεί να προχωρήσει στην αναμέτρηση με την ολιγαρχία και το αμερικανοστήρικτο καθεστώς. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει! Αυτό το έχουμε δει πολλές φορές και στο παρελθόν και σήμερα στην Λατινική Αμερική. Μέχρι τότε δυστυχώς το ακέφαλο λαϊκό κίνημα στην Ονδούρα θα συνεχίζει να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος δίνοντας μια μάχη με άνισους όρους.

Πηγές και προτάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο για τις σχέσεις του Λενίρ Πέρεζ με την κυβέρνηση της Σιομάρα Κάστρο. contracorriente.red/2023/01/10/bufete-del-actual-ministro-tomas-vaquero-representa-empresas-de-lenir-perez-empresario-senalado-de-vulneracion-a-ddhh/ και ένα άρθρο για την δημιουργία του εργοστασίου, την σχέση του με την αμερικάνικη πολυεθνική και την αντίσταση των κατοίκων. contracorriente.red/en/2020/11/10/the-hidden-connection-between-a-u-s-steel-company-and-the-controversial-los-pinares-mine-in-honduras

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ τον διαδικτυακό τόπο της εκστρατείας “Guapinol Despierta” για την υπεράσπιση του ομώνυμου ποταμού www.facebook.com/profile.php?id=100083594761446

ΔΕΙΤΕ προηγούμενα σχετικά κείμενα της στήλης, atheatoskosmosps.blogspot.com/2016/03/blog-post.html

atheatoskosmosps.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου