12 Μαρ 2016

Μπέρτα Κάσερες - Ονδούρα
Μια προαναγγελθείσα δολοφονία

Η Ισαμπέλ Μπέρτα Κάσερες Φλόρες σε μια συνέντευξη της στο Αλ Τζαζίρα τον Δεκέμβρη 2013, είχε εκμυστηρευτεί πως ανησυχεί για την ζωή της και παίρνει προφυλάξεις, ύστερα από τις αμέτρητες απειλές που είχε δεχθεί από τους ιδιωτικούς φρουρούς της ανώνυμης εταιρίας Dessarollos Energeticos (DESA). Αποκάλυπτε μάλιστα πως ο στρατός της Ονδούρας έχει μια λίστα με δεκαοκτώ μελλοθάνατους, καταζητούμενους αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το όνομα της είναι στην κορυφή. “Θέλω να ζήσω, υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να κάνω σε αυτόν τον κόσμο.. Παλεύω για το έδαφος μας, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ξέρω όμως πως σε αυτήν την χώρα που υπάρχει απόλυτη ατιμωρησία είμαι ευάλωτη...όταν αποφασίσουν να με σκοτώσουν, θα το κάνουν”. Τα λόγια της Μπέρτα Κάσερες ήταν δυστυχώς προφητικά. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 3 Μαρτίου, παραμονή των γενεθλίων της, μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο σπίτι της και την πυροβόλησε. Η Μπέρτα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, κατοικούσε, μαζί με την μητέρα της, στην γειτονιά Ελ Καλβάριο, σε μια πευκόφυτη περιοχή της Εσπεράντζα μια πόλη της δυτικής Ονδούρας στην επαρχία της Ιντιμπούτσα. Δεν την προστάτεψε δυστυχώς η διεθνής φήμη της, όντας επικεφαλής του Συμβουλίου των Αυτοχθόνων και Λαϊκών Οργανώσεων (COPINH) της χώρας και βραβευμένη με πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό για την δράση της με σκοπό υπεράσπιση της γης και των νερών της του Ρίο Μπλάνκο ενάντια στα τεράστια υδροηλεκτρικά φράγματα. Ούτε η απόφαση της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούσε από την κυβέρνηση να προστατεύσει την ζωή της.


Η περιοχή του Ρίο Μπλάνκο είναι η ιστορική κοιτίδα των Λένκα, της μεγαλύτερης ιθαγενικής φυλής στην Ονδούρα και το γειτονικό Σαλβαδόρ με το υψηλότερο ανάγλυφο στην χώρα, πλούσια σε νερά και δάση. Για τους Λένκα τα ποτάμια είναι το κέντρο της ζωής τους και θεωρούνται ιερά. Όταν μια κινέζικη εταιρία σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και την κρατική DESA το 2006, αποφάσισαν να κατασκευάσουν τέσσερα φαραωνικά υδροηλεκτρικά φράγματα στον ποταμό Γκουαλκάρκε, οι κοινότητες της φυλής αντέδρασαν. Και όταν το 2012 άρχισε η κατασκευή τους εξεγέρθηκαν. Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν το 2013 και τον Ιούλιο, σε μια διαδήλωση οι φρουροί των εργοταξίων άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τον Τόμας Γκαρσία, έναν από τους ηγέτες των Λένκα και τραυματίζοντας σοβαρά έναν νεαρό. Οι Κινέζοι μπρος στις απρόσμενες εξελίξεις και την κατακραυγή κατηγγειλαν τηνσύμβασηκαι αποχώρησαν απο την κοινοπράξία, αλλά η DESA, συνέχισε τις εργασίες στο φράγμα Αγουα Ζάρκα. Εκτοτε η αναμέτρηση συνεχίστηκε με άνισους όρους. Απο την μια οι φτωχοί αγρότες Λένκα να προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις εργασίες με τα γυμνά χερια τους και απο την αλλη οι πάνοπλοι φρουροί της εταιρίας και ο στρατός, ο οποίος έχει παράδοση στις μαζικές δολοφονίες και τις κάθε λογής αγριότητες.

Μετά το συνταγματικό πραξικόπημα του 2009 που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας Μανουέλ Σελάγια στην χώρα μεγάλωσε το κύμα της βίας ενάντια στις λαϊκές και εργατικές οργανώσεις και τους αγωνιστές για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Η επιχειρηματική ελίτ που κυβερνά την χώρα συνέχεια από τον 19ο αιώνα, μια μικρή ομάδα πλούσιων οικογενειών που ελέγχουν τον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, την βιομηχανία και το εμπόριο υπήρξε ιστορικά συνδεδεμένη με τις μεγάλες αμερικάνικες πολυεθνικές. Ειδικά μετά την μεγάλη απεργία του 1954 και την άγρια καταστολή της η Ονδούρα μετατράπηκε σε μια στρατοκρατούμενη χώρα με τους Αμερικανούς να ελέγχουν πλήρως τις εσωτερικές εξελίξεις, δικαιολογώντας απόλυτα τον χαρακτηρισμό ως χώρα-μπανανία. Η χρησιμοποίηση της ως κέντρο της εξόρμησης των ανταρτών Κόντρας ενάντια στην επανάσταση των Σαντινίστας στην γειτονική Νικαράγουα αλλά και του βρώμικου πολέμου ενάντια στο αριστερό αντάρτικο στο Σαλβαδόρ, μετέτρεψε την Ονδούρα σε παράδεισο ναρκοσυμμορίων και παραστρατιωτικών ομάδων Η εκ νέου πραξικοπηματική αναρρίχηση μέσα από εκλογές-νοθείας τον Νοέμβρη του 2013, του δεξιού Εθνικού Κόμματος με τον Χουάν Ορλάντο Χερνάντεζ, χειροτέρεψε την κατάσταση και αύξησε την πίεση στα λαϊκά και ιθαγενικά κινήματα αντίστασης.

Η είδηση για την άγρια δολοφονία της Μπέρτα ξεσήκωσε μαζικό κύμα οργής και συγκίνησης στην χώρα αλλά και σε όλη την Λατινική Αμερική. Έκανε τον γύρο του κόσμου και οδήγησε πολλούς διάσημους και αρκετές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να ζητήσουν από την κυβέρνηση της Ονδούρας να προχωρήσει σε μια αξιόπιστη έρευνα και να βρει τους δολοφόνους. Κάτω από την πίεση ο πρόεδρος Χερνάντεζ υποσχέθηκε πως θα συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή με την συμμετοχή διεθνών οργανισμών. Όλοι όμως ξέρουν πως αυτά είναι ελιγμοί μέχρι να καταλαγιάσει ο θόρυβος. Το καθεστώς έχει ισχυρές πλάτες στην Ουάσινγκτον και προστατεύοντας τα πλούτη των επιχειρηματιών και των γαιοκτημόνων μόνο με την βία μπορεί να σταθεί.

ΔΕΙΤΕ στιγμιότυπα από την κηδεία - διαδήλωση της Μπέρτα www.youtube.com/watch?v=NZrlpqxA92Q
και φωτογραφίες από την κηδεία του Τόμας Γκαρσία, www.soaw.org/about-us/equipo-sur/263-stories-from-honduras/4127-fotosentierro

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ένα μικρο φιλμ με για την ζωή, τον αγώνα και τον τόπο της Μπέρτα Κάσερες vimeo.com/132559974

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου