8 Δεκ 2012

Notre-Dame-des-Landes, δυτική Γαλλία
Ο Αστερίξ θα νικήσει τον Καίσαρα;

Από τις αρχές της δεκαετίας του Εξήντα, έπεσε η ιδέα και έγιναν οι πρώτες μελέτες, για να φτιαχτεί ένα μεγάλο αεροδρόμιο, έξω από την Νάντη, στην δυτική Γαλλία, κοντά στις ακτές του Ατλαντικού για να αποσυμφορήσει την αεροπορική κίνηση στο Παρίσι. Το 1974, δεσμεύτηκαν περίπου 1700 εκτάρια δάσους και γης, στο Notre-Dame-des-Landes, τριάντα χιλιόμετρα από την Νάντη, με την μορφή μιας ζώνης για μελλοντική ανάπτυξη. Το σχέδιο που γέννησε, σχεδόν από την αρχή, αντιδράσεις στους ντόπιους αγρότες και κτηνοτρόφους και πέρασε από διάφορες περιπέτειες, κινδύνευε να ξεχαστεί αν δεν το επανέφερε στο προσκήνιο το 2000, μια κυβερνητική επιτροπή μαζί με την πίεση του δημάρχου της Νάντης, Ζαν-Μαρκ Ερό . Ο τελευταίος, που από τον Μάιο, έγινε πρωθυπουργός του Ολάντ, πήρε την υπόθεση πάνω του σε σημείο που αρκετοί να μιλούν για το σχέδιο «Ερόπορτ». Οι συμβάσεις υπογράφτηκαν το 2008, η κατασκευή πρέπει να ξεκινήσει το 2013 και η λειτουργία του υπέρ-αεροδρομίου το 2017. Η κατασκευάστρια εταιρία είναι ο γαλλικός κολοσσός Vinci και το κόστος ξεπερνά με τους αρχικούς υπολογισμούς τα 550 εκατομμύρια ευρώ.


Οι φόβοι όσων πίστευαν πως ο νέος πρωθυπουργός θα επιδιώξει να επιταχύνει την έναρξη των εργασιών, δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Στις 16 του Οκτώβρη το πρωί, ισχυρή αστυνομική δύναμη, πάνω από χίλιοι CRS και ομάδες της Δημοκρατικής Φρουράς, με μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα επιτέθηκαν σε καταλύματα και σπίτια ακτιβιστών και αγροτών, που εδώ και χρόνια αντιστέκονται στο σχέδιο κατασκευής, δημιουργώντας μια ζώνη υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Καίσαρας», θεωρήθηκε αναγκαία, για να εκκενωθεί ιδίως το δάσος Rohanne που στέκεται στην μέση της έκτασης, και πρόκειται να εξαφανιστεί στις αρχές του 2013. Στην διάρκεια της βίαιας επίθεσης με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες υπήρξαν τραυματισμοί, συλλήψεις και καταστροφές. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες αλλά αυτές αντί να πετυχαίνουν τον σκοπό τους μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ. Ένα κύμα αγανάκτησης και αλληλεγγύης ξέσπασε στην περιοχή αλλά και πέρα από αυτήν με αποτέλεσμα στις 17 του Νοέμβρη να συμβεί το εντελώς απρόσμενο. Εκείνο το σαββατιάτικό πρωινό, όλοι οι αγροτικοί δρόμοι που οδηγούσαν στο δάσος γέμισαν από χιλιάδες κόσμου, που διαδήλωσαν ενάντια στο νέο αεροδρόμιο. Η «επιχείρηση Αστερίξ» όπως ονομάστηκε η κινητοποίηση, συγκέντρωσε σαράντα χιλιάδες γάλλους κάθε ηλικίας μαζί με τετρακόσια τρακτέρ και άλλα γεωργικά αυτοκίνητα που μετέφεραν εκτός από κόσμο και τα υλικά για την κατασκευή των κατεστραμμένων σπιτιών. Όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους μαζικές κινητοποιήσεις το παρών έδωσαν και αρκετοί πολιτικοί της αριστερής αντιπολίτευσης αλλά και οι οικολόγοι, παρά το γεγονός πως συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ερό. Από εκείνη την ημέρα, η αντιπαράθεση έγινε κεντρικό θέμα στην Γαλλία, απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων και δημιούργησε ένα νέο πονοκέφαλο στον δοκιμαζόμενο πρόεδρο Ολάντ. Αν και η κυβέρνηση συνέχισε να στέλνει την αστυνομία για να καταδιώκει τους ακτιβιστές, που αναθαρυμμένοι από το κίνημα αλληλεγγύης ξαναγύρισαν στο δάσος, περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι, ο Ερό εξήγγειλε εξάμηνη παράταση στην έναρξη των εργασιών και την δημιουργία μιας επιτροπής διαλόγου! Κλασσική κίνηση που θέλει να εξατμίσει την κοινωνική πίεση και να κερδίσει χρόνο για να αλλάξει το κλίμα, μιας και κατηγορείται ανοικτά και μέσα από το σοσιαλιστικό κόμμα, πως αντιμετώπισε την αναμέτρηση εντελώς ερασιτεχνικά.

Όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις παντού στον κόσμο, γύρω από το κίνημα των ντόπιων έχουν συσπειρωθεί διάφορες ομάδες κοινωνικών ακτιβιστών, αναρχικών και οικολόγων που θέλουν εφαρμόσουν τις ιδέες τους για μια άλλη κοινωνία. Οι ζαντίστες, αυτοί δηλαδή που υπερασπίζονται νυχθημερόν την Ζώνη, έχουν οργανώσει τώρα καλύτερα την αντίσταση τους. Έχουν το ράδιο-Κλάξον για να ενημερώνουν, διασκορπίστηκαν με σκηνές και τροχόσπιτα και μέσα στο δάσος της Καστανιάς, έκοψαν τις προσβάσεις με τρακτέρ και οδοφράγματα και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα και τα συνεργεία της Vinci όταν έρθουν μαζί με τους αστυνομικούς. Την ίδια στιγμή το κίνημα αλληλεγγύης επεκτείνεται στο Παρίσι και αλλού ενώ στην Νάντη, σήμερα Σάββατο 8 του Δεκέμβρη, πρόκειται να γίνει μια μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο αεροδρόμιο και την πολιτική βίας της κυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ένα φωτογραφικό χρονικό από την Λιμπερασιόν http://www.liberation.fr/societe/2012/11/25/notre-dame-des-landes-deux-ans-de-contestation-en-images_862877#s25 και μερικά βίντεο από τα γεγονότα http://www.rennestv.fr/catalogue/info/notre-dame-des-landes-operation-asterix-les-manifestants-reoccupent-la-zad.html
ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα από την ιστοσελίδα της ένωσης των κατοίκων της περιοχής http://acipa.free.fr/ και ένα χρονικό του έργου http://www.sudouest.fr/2012/11/16/aeroport-de-notre-dame-des-landes-reperes-et-dates-cle-880809-706.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου