7 Σεπ 2013

Νοσοκομείο Tu Du – Πόλη του Χο Τσι Μινχ
Συλλογή από βάζα, πειστήρια εγκλήματος


Το νοσοκομείο Tu Du, με διαφορετικά ονόματα, έχει μια ενενηντάχρονη ιστορία στην μεγαλούπολη που παλιά την έλεγαν Σαϊγκόν και έχει σήμερα το όνομα του «θείου Χο», του ιστορικού ηγέτη του απελευθερωτικού αγώνα των Βιετναμέζων. Ξεκίνησε σαν μαιευτήριο με εκατό κρεβάτια στα 1923 και σταδιακά αναπτύχθηκε στα τελευταία χρόνια της γαλλικής κατοχής στην Ινδοκίνα. Μετά την ανεξαρτησία έγινε ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο νοσοκομείο. Με χίλια κρεβάτια, πολλές κλινικές και εργαστήρια και χίλια οκτακόσια άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το νοσοκομείο που πήρε το σημερινό όνομα του το 2004, αποτελεί την κορυφαία μαιευτική και γυναικολογική μονάδα της χώρας. Σε αυτήν έχουν εφαρμοστεί όλες οι σύγχρονες τεχνικές στον τομέα της γονιμοποίησης και εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις σε νεογνά. Το Tu Du όμως, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα ενός μεγάλου μαιευτηρίου. Δίνει μια ιδιαίτερα σκληρή και καθημερινή μάχη με το σκοτεινό παρελθόν της χώρας και των ανθρώπων της.

Σε μια από τις αίθουσες του, καλά κρυμμένη από αδιάκριτα μάτια, βρίσκεται μια μακάβρια συλλογή από εκατοντάδες μεγάλα γυάλινα βάζα, προσεκτικά τοποθετημένα από το έδαφος ως την οροφή. Σε αυτά διατηρούνται στην φορμόλη έμβρυα και νεογνά, όλα με σπάνιες παραμορφώσεις και γενετικές ανωμαλίες. Ένας μεγάλος αριθμός από τέτοιες περιπτώσεις συγκεντρώθηκε από ένα βοηθό γιατρό από το 1966 και μετά, στα χρόνια της κορύφωσης της αμερικάνικης επέμβασης όταν το νοσοκομείο ελέγχονταν από το καθεστώς-μαριονέτα του Νότου. Στα κατοπινά χρόνια η συλλογή μεγάλωσε και συνεχίζει να αυξάνεται με χαμηλότερους ρυθμούς. Αυτά στην αίθουσα των νεκρών. Σε μια άλλη πτέρυγα, με το όμορφο όνομα, «χωριό της ειρήνης» το Du Tu φιλοξενεί τουλάχιστον εξήντα παιδιά που κατάφεραν να γεννηθούν και να επιζήσουν αλλά έχουν πολύ σοβαρά κινητικά προβλήματα και αναπηρίες. Τόσο για την συλλογή των νεκρών όσο και για την αίθουσα των ζωντανών αναπήρων ο υπεύθυνος είναι κοινός. Αποτελούν ένα μικρό δείγμα των επιπτώσεων στους ανθρώπους σε βάθος τουλάχιστον δύο γενιών του εκτεταμένου χημικού πολέμου που εξαπέλυσαν οι Αμερικανοί στο κεντρικό και νότιο Βιετνάμ για μια δεκαετία.

Από το 1962 μέχρι και το 1971 οι Αμερικανοί υλοποίησαν μια κολοσσιαία επιχείρηση με την κωδική ονομασία Hand Ranch, που στόχο είχε την καταστροφή των δασών και της γεωργικής παραγωγής, έτσι ώστε να αποδυναμωθεί το αντάρτικο, να δημιουργηθεί διατροφική ανεπάρκεια και να μετακινηθούν προς τις πόλεις οι αγροτικοί πληθυσμοί. Με αυτόν τον σκοπό ψέκασαν συστηματικά από τον αέρα άλλα και επίγεια με εκατομμύρια γαλόνια παρασιτοκτόνων, αποφυλλωτικών και άλλων φυτοχημικών ουσιών τεράστιες εκτάσεις της βιετναμέζικης ενδοχώρας. Υπολογίζονται πως το 20% των δασών στον νότο ψεκάστηκαν τουλάχιστον μια φορά, καταστράφηκαν περίπου 25 εκατομμύρια στρέμματα και μολύνθηκαν βαριά τα εδάφη και το νερό με υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών. Έριξαν το λιγότερο 20 εκατομμύρια γαλόνια με διάφορα μίγματα που είχαν τα αθώα ονόματα από τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ο πορτοκαλί και ο μπλε παράγοντας ήταν οι συνδυασμοί που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον. Πήραν το όνομα τους από το χρώμα που είχαν τα βαρέλια που έρχονταν από τις ΗΠΑ και αποτελούσαν όλη την παραγωγή μιας δεκάδας περίπου χημικών εταιριών με επικεφαλής την Μονσάντο και την Ντάου.

Εξ αιτίας αυτού του μαζικού χημικού πολέμου, τρία εκατομμύρια Βιετναμέζοι επηρεάστηκαν άμεσα και αρρώστησαν, τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ή ακρωτηριάστηκαν και πεντακόσιες χιλιάδες παιδιά γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες. Μολύνθηκαν επίσης πολλοί αμερικάνοι στρατιώτες, τα εδάφη των βάσεων στις οποίες αποθηκεύονταν τα χημικά και ζωικοί πληθυσμοί. Σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και σε ανθρώπους, κυρίως στρατιωτικούς, έχουν καταγραφεί στην Νότια Κορέα και στην Οκινάουα στην Ιαπωνία, σταθμούς μεταφόρτωσης των θανατηφόρων βαρελιών με τις πορτοκαλί ρίγες. Επίσης στο Λάος και την Καμπότζη όπου επεκτάθηκαν οι ψεκασμοί. Μόλις τον περασμένο Ιούλη, νοτιοκορεατικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις σε βάρος της Μονσάντο και της Ντάου Κέμικαλ και στην παλιά αεροπορική βάση Καντένα στην Οκινάουα εργάτες που έσκαβαν βρήκαν θαμμένα βαρέλια με διοξίνες παραγωγής της Ντάου.
Οι αμερικάνικες κυβερνήσεις ενώ δέχονται πως υπήρξε χρήση χημικών αρνούνται σταθερά να την συνδέσουν με τα προβλήματα υγείας που αυτή προξένησε. Αρνούνται τα αιτήματα για αποζημιώσεις και μόλις πρόσφατα ανακοίνωσαν ένα περιορισμένο πρόγραμμα καθαρισμού των παλιών βάσεων καθαρά για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Για το μαζικό αυτό έγκλημα διαρκείας κατά ενός ολόκληρου λαού κανένας δεν τιμωρήθηκε. Αντίθετα οι ένοχοι βάσει αμέτρητων πειστηρίων συνεχίζουν να γίνονται κατήγοροι και να απειλούν με νέα μαζικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό στα χωριά των ζωντανών-νεκρών στην αγγλική Ντέιλι Μέηλ:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2401378/Agent-Orange-Vietnamese-children-suffering-effects-herbicide-sprayed-US-Army-40-years-ago.html

ΔΕΙΤΕ μια σειρά από φωτογραφίες από το μαιευτήριο Du Tu www.demotix.com/news/1299101/agent-orange-children-tudu-hospital-ho-chi-minh-city#media-1297992

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου