17 Οκτ 2020

Λούισβιλ, Κεντάκι | Ο εισαγγελέας που διάλεξε την… λάθος ιστορία


Όταν ο Ντάνιελ Κάμερον υπερψηφίστηκε ως ο πρώτος Αφροαμερικανός Γενικός Εισαγγελέας στην πολιτεία του Κεντάκι, η επικοινωνιακή ναυαρχίδα του αμερικάνικου καπιταλισμού το πανηγύρισε δεόντως. Την Παρασκευή στις 20 του περασμένου Δεκεμβρίου, μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία του, η «Γουώλ Στρητ Τζόρναλ» δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο Ντάνιελ Κάμερον ξεπέρασε τον ρατσισμό και έγραψε ιστορία». Από το 1792, όταν υιοθετήθηκε το σύνταγμα με το οποίο το Κεντάκι έγινε η 15η πολιτεία των ΗΠΑ, από την θέση του Γενικού Εισαγγελέα πέρασαν πενήντα λευκοί και η εκλογή του Κάμερον ήταν πράγματι ένα ιστορικό γεγονός. Αλλά και στις υπόλοιπες πολιτείες μόνο δέκα Αφροαμερικανοί έχουν βρεθεί στην ανάλογη θέση, οι περισσότεροι μόλις τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, άλλοι πέντε είναι σε ενεργή θητεία, στην Ιντιάνα, το Ιλινόις, τη Νέα Υόρκη, τη Μινεσότα και τη Νεβάδα. Για τους θιασώτες του αμερικάνικου μοντέλου «δημοκρατίας», η εκλογή του Κάμερον ήταν μια επιπλέον απόδειξη πως αυτό μπορεί να νικά τις διακρίσεις, να ενσωματώνει τις μειονότητες, να ανανεώνει την κοινωνική ελίτ και να ανοίγει δρόμους προς την κορυφή για τους ικανούς, ανεξάρτητα από χρώμα και καταγωγή.

Γεννημένος στα 1985, στην Ελίζαμπεθτάουν, μια μικρή πόλη στο κεντρικό Κεντάκι, από μια μεσοαστική εύπορη οικογένεια, πήγε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο στο Λούισβιλ. Από αυτό απέκτησε πτυχίο πολιτικών επιστημών το 2008 και το 2011 πήρε πτυχίο νομικής από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπράντεϊς της Μασαχουσέτης. Η υποτροφία έχει θεσμοθετηθεί προς την τιμή του Μιτς Μακόνελ, σχεδόν ισόβιου υπερ-συντηρητικού ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή του Κεντάκι και ηγέτη του κόμματος στη Γερουσία. Από τα χρόνια των σπουδών, ο νεαρός Κάμερον πλησίασε τον ισχυρό πολιτικό και αργότερα, ύστερα από μια σύντομη θητεία σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, εντάχθηκε στην ομάδα του ως νομικός σύμβουλος. Από τότε δεν έφυγε από κοντά του μέχρι του σημείου να θεωρείται ως ο επικρατέστερος διάδοχός του στη Γερουσία. Έχοντας την υποστήριξη του Μακόνελ, ελάχιστοι ξαφνιάστηκαν όταν ο Τραμπ τον Ιούλιο του 2019 δήλωσε πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει ένα νέο αστέρι και το όνομά του είναι Ντάνιελ Κάμερον, δίνοντάς του το χρίσμα του επίσημου υποψήφιου στις εκλογές για την Γενική Εισαγγελία. Ο Αμερικάνος πρόεδρος είχε πει τότε πως υποστηρίζει τις θέσεις του Κάμερον σχετικά με το έγκλημα, τα σύνορα και τα δικαιώματα όπλων και ο τελευταίος υποσχέθηκε να πρωταγωνιστήσει στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Όλα φαίνονταν ευνοϊκά για μια φιλόδοξη πολιτική καριέρα. Μέχρι να έρθει η νύχτα της 13ης Μαρτίου 2020…

Τότε τρεις λευκοί αστυνομικοί που είχαν εισβάλλει στο διαμέρισμα όπου ζούσε η νεαρή νοσηλεύτρια Μπριόνα Τέιλορ σε μια γειτονιά του Λούισβιλ στα πλαίσια μιας έρευνας για ναρκωτικά άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό. Έξι σφαίρες βρήκαν την Μπριόνα και την άφησαν νεκρή. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν πως δέχθηκαν πυρά από τον σύντροφο της νεαρής, που μέσα στο σκοτάδι τους πέρασε για διαρρήκτες, αλλά αυτό δεν μείωσε καθόλου την οργή που ξέσπασε στις γειτονιές των μαύρων στο Λούισβιλ. Από εκείνη την ημέρα, η δολοφονία της Μπριόνα και αργότερα αυτή του Τζορτζ Φλόιντ, αποτέλεσαν διαρκές έναυσμα για ένα μεγάλο κύμα κοινωνικής αναταραχής, που ξεπέρασε τις κοινότητες των μαύρων και το οποίο συνεχίζεται σχεδόν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα. Ο Κάμερον βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα από την πρώτη στιγμή. Ύστερα από την παραίτηση του δημόσιου κατήγορου που είχε χρεωθεί την υπόθεση, πήρε ο ίδιος τον φάκελο της έρευνας, αρνούμενος να διορίσει ειδικό εισαγγελέα. Στις 14 Ιουλίου, ογδόντα επτά πολίτες συνελήφθησαν μπροστά στον κήπο του πολυτελούς σπιτιού του Κάμερον στο προάστιο Ηστ Εντ, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση και πράξεις εκφοβισμού σε βαθμό κακουργήματος! Είχαν συγκεντρωθεί εκεί ζητώντας από τον εισαγγελέα να επιταχύνει τις αργόσυρτες δικαστικές διαδικασίες και να ασκήσει διώξεις στους αστυνομικούς κατηγορώντας τον για σκόπιμη καθυστέρηση. Ο Κάμερον όχι μόνο κάλεσε την αστυνομία για να τον προστατεύσει, αλλά όλο αυτόν τον καιρό προσπαθούσε να ελιχθεί επιδιώκοντας να υπερασπίσει την αστυνομία και την κυβέρνηση. Όταν ανέλαβε ο ίδιος να ανακοινώσει στις 23 Σεπτέμβρη μπροστά στις κάμερες την απόφαση για την απαλλαγή των τριών αστυνομικών από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ελάχιστοι ένιωσαν έκπληξη. Και εκατομμύρια πλημμύρισαν από οργή! Ο Γενικός Εισαγγελέας με υποκρισία δήλωσε πως «Η ποινική δικαιοσύνη δεν είναι η αναζήτηση εκδίκησης αλλά η αναζήτηση της αλήθειας!». Και όταν η οργή ξέσπασε ξανά στους δρόμους του Λούισβιλ, ο ίδιος κυνικά συμπλήρωσε : «Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα κλείσουν ποτέ τα μάτια στις άδικες πράξεις, αλλά ούτε θα δεχτούμε μια ολοκληρωτική επίθεση στον δυτικό πολιτισμό… Είμαστε υπερασπιστές της ζωής και της ατομικής ελευθερίας»! Ο τριανταπεντάχρονος φέρελπις πολιτικός στο πρόσφατο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που έδωσε το χρίσμα στον Τραμπ, ανταπέδωσε με μια ομιλία- ύμνο στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου. Κέρδισε την προβολή από τα συστημικά ΜΜΕ, αλλά έχασε το μέλλον. Διάλεξε τη λάθος πλευρά της ιστορίας και προκάλεσε το μίσος της κοινότητας του.

Ο Ντάνιελ Κάμερον δεν διαφέρει από εκείνους τους νέγρους που βοηθούσαν τους λευκούς να συλλάβουν τους ανθρώπους μας ή δούλευαν στα πλοία που ξεφόρτωναν τους πρώτους μαύρους δούλους στο Φορτ Μονρόε και στο Τζειμστάουν της Βιρτζίνια πριν τετρακόσια χρόνια, κραύγασε η μαύρη αγωνίστρια Ταμίλα Μάλορι. Με το 24% των οκτακοσίων χιλιάδων κατοίκων του Λούισβιλ Αφροαμερικανούς, η πόλη έχει τη μεγαλύτερη μαύρη κοινότητα σε όλο το Κεντάκι. Το 1830, τριάντα χρόνια πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, οι σκλάβοι αποτελούσαν το 24% του πληθυσμού στο Κεντάκι. Περίπου το 28% των λευκών οικογενειών κατείχαν κατά μέσο όρο πέντε σκλάβους. Το 1860, το Κεντάκι είχε 225 χιλιάδες σκλάβους που ζούσαν στο διάδρομο μεταξύ Λούισβιλ και Λέξινγκτον και εργάζονταν κυρίως στις καπνοφυτείες. Από τότε μεσολάβησαν πολλές αλλαγές, αλλά ο ρατσισμός και οι διακρίσεις σφιχτά δεμένα με την ταξική καταπίεση και εκμετάλλευση συνεχίζουν να αποτελούν συστατικά των κυρίαρχων κοινωνικών σχέσεων αλλά και της κρατικής συμπεριφοράς. Και περιπτώσεις σαν αυτή του Ντάνιελ Κάμερον, που διαλέγουν να περάσουν στην αντίπερα όχθη θα θυμώνουν δυο και τρεις φορές περισσότερο την μαύρη κοινότητα.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ μια βάση δεδομένων για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ και τα χαρακτηριστικά της, mappingpoliceviolence.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου