13 Μαΐ 2022

Αζοφστάλ, Μαριούπολη | Τι ακριβώς δήλωσε η Ναταλία Ουσμάνοβα;


Η τριανταεπτάχρονη Ναταλία Ουσμάνοβα κατάφερε να βγει μαζί με την οικογένεια της από τα υπόγεια του χαλυβουργικού συγκροτήματος Αζοφστάλ την 1η Μαΐου. Ήταν ανάμεσα στις τελευταίες ομάδες αμάχων που απεγκλωβίστηκαν, ύστερα από την παρέμβαση του ΟΗΕ, από την Παρασκευή 29 Απριλίου ως την 8 Μαΐου και τον εξαναγκασμό του Ουκρανού προέδρου να δώσει εντολή στους πολιορκημένους στρατιώτες του να επιτρέψουν και να συνδράμουν την επιχείρησης διάσωσης.
Λίγο μετά την διάσωση της, στο χωριό Μπεζίμενογε, δεκαέξι μίλια ανατολικά της Μαριούπολης, εκεί όπου βρίσκεται το πρώτο κέντρο υποστήριξης και διεκπεραίωσης των αμάχων, από το οποίο με ευθύνη του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρονται, ανάλογα με την επιθυμία τους, προς τo Ντονμπάς, την Ρωσία ή την Ουκρανία, η Ναταλία συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους. Σε ένα τρίλεπτο περίπου βίντεο, περιέγραψε τις σκληρές συνθήκες που έζησε στα έγκατα του Αζοφστάλ από την αρχή του πολέμου. "Φοβόμουν πάρα πολύ όταν η εγκατάσταση άρχισε να τρίζει στους βομβαρδισμούς. Είχαμε να δούμε τον ήλιο εδώ και δυο μήνες. Ζούσα εκεί κοντά, εργαζόμουν στο εργοστάσιο όλη μου τη ζωή, όμως δεν φανταζόμουν τα όσο τραγικά θα συνέβαιναν… Ήρθαμε στο Αζοφστάλ με τη θέλησή μας, όπως και άλλοι εργάτες του εργοστασίου, για να σωθούμε. Όταν καταλάβαμε πως το εργοστάσιο έγινε στόχος φοβηθήκαμε και προσπαθήσαμε να φύγουμε. Ξέραμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ξέραμε για την εκκένωση. Απλά δεν μας άφηναν να βγούμε. Και όταν αρχίσαμε να ακούμε βόμβες να σκάνε εκεί, νόμιζα ότι η καρδιά μου θα σταματούσε και ότι δεν θα επιβίωνα …. Μας κρατούσαν στο καταφύγιο, κρύφτηκαν πίσω από το γεγονός ότι δήθεν ανησυχούν για την ασφάλειά μας, μας φώναζαν επανειλημμένα: Πηγαίνετε πίσω στο καταφύγιο! … Η Ουκρανία είναι νεκρή για μένα σαν κράτος» κατέληξε.

Το τρίλεπτο βίντεο ταξίδεψε στην Δύση μέσω του πρακτορείου Ρόιτερς από το οποίο το πήρε και το ανήρτησε το γερμανικό Σπήγκελ. Όταν έγινε αντιληπτό το “λάθος” κατέβηκε αμέσως. Με την δικαιολογία πως έπρεπε να ελεγχθεί για την αξιοπιστία του και υπάρχει ασυμφωνία με το περιεχόμενο του ρεπορτάζ! Δηλαδή πιο απλά πως δεν συμφωνεί η ζωντανή εικόνα της Ναταλίας που μιλά με το λογοκριμένο κείμενο των δηλώσεων της, το οποίο αναπαρήγαγαν έκτοτε όλα τα δυτικά ΜΜΕ και στο οποίο είχαν επιλεγεί μόνο οι περιγραφές για τις σκληρές και ανασφαλείς συνθήκες και οι αναφορές για τους βομβαρδισμούς!

Η Ναταλία μαζί με την οικογένεια της αποφάσισαν να καταφύγουν στην Ρωσία. Εργαζόμενη, όπως και ο σύζυγος της, στο μεταλλουργικό συγκρότημα Αζοφστάλ, από την πόλη Τούλα, στην οποία κατέληξε, έδωσε μια δεύτερη συνέντευξη σε ρώσικο τηλεοπτικό κανάλι. Σε αυτήν περιέγραψε αναλυτικά την παγίδευση της, αποκάλυψε πως πριν την ρώσικη επίθεση στην Μαριούπολη, οι ουκρανικές αρχές έκαναν πολλές φορές ασκήσεις κατεβάζοντας τους εργαζόμενους στα υπόγεια καταφύγια και μίλησε για την συνεχή προσπάθεια των Ουκρανών μαχητών του τάγματος Αζόφ να τους αναγκάσουν με απειλές και ψέματα να παραμείνουν εγκλωβισμένοι. Ανέφερε πως τους έλεγαν πως αν βγουν θα τους συλλάβουν οι Ρώσοι και θα τους οδηγήσουν σε καταναγκαστικά έργα και επιβεβαίωσε πως τα λεωφορεία που έρχονταν να τους πάρουν έφευγαν άδεια. Για το δεύτερο βίντεο δεν χρειάστηκε να διαπιστωθεί ασυμφωνία. Απλά το “ έφαγε το σκοτάδι” της δυτικής λογοκρισίας. Τα όσα έζησε και περιέγραφε η Ναταλία δεν ενδιέφεραν πλέον...

Με συνολική έκταση 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα το Αζοφστάλ διαθέτει 36 χιλιόμετρα υπόγειες σήραγγες σε πέντε επίπεδα, μερικές από τις οποίες εκτείνονται κάτω από το ποτάμι. Τριάντα έξι καταφύγια καλυμμένα με ισχυρό μπετόν για να αντέξουν ακόμη και πυρηνική επίθεση, ορισμένα σε βάθος έως και τριάντα μέτρων και πολλές αποθήκες. Υπολογίζεται πως τα έγκατα του συγκροτήματος έχουν χωρητικότητα για 12 χιλιάδες ανθρώπους. Εκεί έχουν καταφύγει άγνωστος αριθμός στρατιωτών του τάγματος Αζόφ, των Ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων και ξένοι μισθοφόροι. Οχυρώθηκαν από τις 18 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η πολιορκία, έχοντας μαζί τους γύρω στους 1000 αμάχους κάθε ηλικίας, οι τελευταίοι των οποίων σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Ουκρανών απεγκλωβίστηκαν πριν μερικές ημέρες. Τα ουκρανικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως ο απεγκλωβισμός των αμάχων ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών του Ζελένσκι αν και δηλώνουν δυσαρεστημένα για το γεγονός πως ο ΟΗΕ επέτρεψε αρκετούς από αυτούς να κατευθυνθούν προς περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις! Τέτοια ευαισθησία!

Βραβευμένος φωτορεπόρτερ, συνεργάτης γνωστών δυτικών ΜΜΕ και ντοκιμαντερίστας ο Τζόρτζιο Μπιάνκι μίλησε σε μια ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 6 Μαΐου, για τα όσα είδε στο Ντονμπάς. Για χρόνια ο Μπιάνκι κάνει ανεξάρτητο επιτόπιο ρεπορτάζ σε αυτήν την περιοχή με αποτέλεσμα να έχει μπει στην μαύρη λίστα του καθεστώτος του Κιέβου. “Προσωπικά αποκάλυψα πολλές ψεύτικες ειδήσεις που διαδόθηκαν στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης: το επονείδιστο πρωτοσέλιδο της Λα Στάμπα που απέδωσε τη σφαγή στο Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου στους Ρώσους. Το γεγονός ότι η Μαριάνα, το κορίτσι που συμβόλιζε τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Μαριούπολης, δεν απήχθη από τους Ρώσους. Το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν εμποδίζουν αμάχους από τη Μαριούπολη να φύγουν. Αντίθετα, έχω αποδείξεις ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες και οι πολιτοφυλακές έχουν χρησιμοποιήσει σε μεγάλη κλίμακα τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες ”. Η κατάθεση του Μπιάνκι ήταν ένα δριμύ κατηγορώ σε όσους προσπαθούν με ψεύτικες ειδήσεις και παραποίηση των γεγονότων να κλιμακώσουν και να επεκτείνουν την σύγκρουση. Αναφέρθηκε επίσης στην λογοκρισία, κατά περίπτωση, που γίνεται απ΄ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, της ρώσικης και της ευρωπαϊκής συμπεριλαμβανόμενων. Κατέληξε διατυπώνοντας το ερώτημα: “ Σε τι παιχνίδι παίζουμε; Σίγουρα είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι! ”

Πηγές και Προτάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο της jungeWelt για τις ενέργειες του Σπήγκελ www.jungewelt.de/artikel/425938.mariupol-halbe-wahrheit-im-spiegel.html

και την ομιλία του Μπιάνκι που δημοσιεύθηκε στο ιταλικό Contropiano

contropiano.org/news/politica-news/2022/05/09/un-giornalista-non-embedded-racconta-il-donbass-allonu-0149177

ΔΕΙΤΕ την πρώτη και την δεύτερη συνέντευξη της Ναταλία

www.youtube.com/watch?v=tfMlrWopyIU www.1tv.ru/news/2022-05-06/428190-reportazh_iz_tuly_v_kotorom_mirnye_lyudi_rasskazyvayut_o_provedennyh_dvuh_mesyatsah_v_azovstali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου