10 Φεβ 2024

Δυτική Όχθη, Κατεχόμενη Παλαιστίνη | Βία και αποικισμοί στην σκιά της σφαγής στη Γάζα


Οι Παλαιστίνιοι το αποκαλούσαν βουνό του θανάτου εξαιτίας του αφιλόξενου πετρώδους εδάφους. Οι Ισραηλινοί του έδωσαν το βιβλικό όνομα, Αριελ (Ari'el), δηλαδή λιοντάρι του θεού. Ο βραχώδης λόφος γνωστός από παλιά για την στρατηγική σημασία του, επιλέχθηκε ακριβώς γι αυτό. Εγκαταστάθηκε επάνω του ένας ισραηλινός οικισμός, στα πλαίσια των παράνομων εποικισμών στην Δυτική Όχθη. Σαράντα οικογένειες σε μερικές τέντες ήταν οι πρώτοι έποικοι που ήρθαν το 1978, καταπατώντας την παλαιστινιακή γη, επικαλούμενοι το θεόπνευστο ταξίδι του Αβραάμ στους λόφους της Σαμάρειας και την κληρονομιά του Ιησού του Ναυί στo όρος Εφραίμ. Επικεφαλής και εμπνευστής της ομάδας των εποίκων ήταν ο Ρον Νάχμαν, μια παλιά καραβάνα των σιωνιστικών αποικιακών σχεδίων στην αραβική γη, στέλεχος και βουλευτής του Λικούντ. Πέθανε όντας ισόβιος δήμαρχος της Αριελ. Από τότε μέχρι σήμερα ο οικισμός έχει εξελιχθεί σε μια πόλη 20 χιλιάδων εποίκων που μεταφέρθηκαν από άλλα κατεχόμενα εδάφη και το εξωτερικό, κυρίως από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 14 χιλιάδες φοιτητές και μεταπτυχιακοί που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ανώτατο ίδρυμα το 2012. Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητα αρνείται να το αναγνωρίσει και να συνεργαστεί μαζί του σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Εκτός των άλλων, στο βιομηχανικό πάρκο της πόλης έχουν εγκατασταθεί πολλά εργοστάσια στα οποία δουλεύουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι, φθηνό εργατικό δυναμικό δίχως δικαιώματα, εξαιρετική κερδοφόρα συνθήκη για τους ισραηλινούς εργοδότες.

20 χιλιόμετρα ανατολικά της πράσινης γραμμής του 1949 και 34 χιλιόμετρα δυτικά των συνόρων με την Ιορδανία η Αριελ βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης, που οι Εβραίοι ονομάζουν Σαμάρεια. Στέκει στο κέντρο μια έκτασης 14,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στην οποία υπάρχουν πολλές καταπατημένες παλαιστινιακές ιδιοκτησίες. Είναι ο τέταρτος σε πληθυσμό παράνομος εποικισμός στην Δυτική Όχθη και ο μοναδικός που βρίσκεται τόσο μακριά από τα επίσημα σύνορα των κατακτητών. Διαλέχτηκε για να κόβει τα παλαιστινιακά εδάφη στη μέση και να εξασφαλίζει στο Ισραήλ, άμυνα και στρατηγική πρόσβαση ανατολικά. Αν και δεν είναι η μοναδική, αποτελεί μια εξαιρετική απόδειξη πως το σιωνιστικό καθεστώς, παρά τις κατά καιρούς υποκριτικές διακηρύξεις του, δεν έχει καμιά πρόθεση να παραδώσει την Δυτική Όχθη σε ένα κολοβό, έστω, παλαιστινιακό κράτος. Σε κάθε ευκαιρία όλες οι κυβερνήσεις του Ισραήλ ανεξάρτητα από πολιτική σύνθεση έχουν διακηρύξει πως η Αριελ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ισραηλινού κράτους, επικαλούμενες την στρατηγική θέση της, στο ύψος της λεγόμενης μαλακής κοιλιάς του κατοχικού κράτους. Αν παραμείνει όμως στον έλεγχο του Ισραήλ θα δημιουργούσε μια γιγάντια τρύπα σε οποιοδήποτε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος ή θα μπορούσε να αποτρέψει τη δημιουργία του για πάντα. Γι αυτό καθόλου τυχαία η Αριελ έχει χαρακτηριστεί ως ο καταστροφέας κάθε προοπτικής για ειρηνική επίλυση της ισραηλινό-παλαιστινιακής αναμέτρησης.

700.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν σε 164 οικισμούς και 116 φυλάκια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα θεωρούνται παράνομοι. Το Ισραήλ, το οποίο στη πραγματικότητα ποτέ δεν σταμάτησε την προσπάθεια αποικιοποίησης ακόμη και εκείνων των περιοχών που βρίσκονται έξω από τα επίσημα σύνορα του, κλιμάκωσε την πολιτική των εποικισμών τα τελευταία χρόνια με τις ευλογίες της προεδρίας Τραμπ. Ενέργειες που συνεχίστηκαν και στην προεδρία Μπάιντεν και οι οποίες μετά την 7η Οκτωβρίου έχουν πάρει χαρακτήρα ανοικτών πολεμικών επιχειρήσεων. Κατοχικός στρατός και παραστρατιωτικές συμμορίες εποίκων πρωταγωνιστούν σε συνεχείς επιθέσεις σε όλη την Δυτική Όχθη προσπαθώντας να ματαιώσουν μια μαζική εξέγερση των απεγνωσμένων Παλαιστινίων που βλέπουν τους ομοεθνείς τους να σφάζονται μαζικά στην Γάζα. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινές επιθέσεις στις πόλεις και τους καταυλισμούς, σε σχολεία και πανεπιστήμια ακόμη και μέσα σε νοσοκομεία της Δυτικής Όχθης, έχουν προκαλέσει την δολοφονία 388 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό περίπου 4400. (έως την 9/2/24). Οι περισσότεροι δολοφονημένοι είναι νεαροί ακόμη και μικρά παιδιά. Μόνο τον Ιανουάριο 2024 οι δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν 1236 Παλαιστίνιους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 30 γυναικών και 73 παιδιών. Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων στο τετράμηνο έχει φτάσει στις 6870, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 215 γυναίκες και 400 παιδιά. Αυτά συνδυάζονται με κατεδαφίσεις σπιτιών, τυφλούς βομβαρδισμούς, καταστροφή του οδικού δικτύου και άλλων βασικών υποδομών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ από πολλά μικρά χωριά και αγροτικούς οικισμούς οι Παλαιστίνιοι έχουν εκδιωχτεί ύστερα από επιθέσεις εποίκων, οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία να αρπάξουν τη γη τους. Έγιναν πρόσφυγες μέσα στην κατακτημένη πατρίδα τους σαν τους 85 κάτοικους του Ειν αλ-Ρασάς, ενός κτηνοτροφικού χωριού κοντά στη Ραμάλα. Μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και τράπηκαν σε φυγή τις πρώτες μέρες του πολέμου. Σήμερα ζουν σε σκηνές και παράγκες αλουμινίου που κατασκεύασαν δίπλα στην Ντούμα. Σε άλλες περιπτώσεις όπως στο χωριό Ντέιρ Σαράφ, που βρίσκεται δυτικά της Ναμπλούς, οι έποικοι καταστρέφουν συστηματικά τις καλλιέργειες, ξεριζώνουν τις ελιές και άλλα καρποφόρα δένδρα. Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Εβραίοι έποικοι πραγματοποίησαν 444 επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων από τις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία καταγράφει από το 2006 τέτοια περιστατικά, οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2023.

Ως αποτέλεσμα των πολιτικών προσάρτησης, των επιθέσεων των εποίκων και της συστηματικής δολοφονικής βίας του ισραηλινού στρατού, η ένοπλη παλαιστινιακή αντίσταση στην Δυτική Όχθη, αρκετό καιρό πριν την 7η Οκτωβρίου, είχε αρχίσει να φουντώνει. Για να προστατέψει την πολιτική αποικιοποίησης και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αντίσταση ο ισραηλινός στρατός είχε στρέψει την προσοχή και την δράση του εκεί. Μεταξύ του Μαρτίου 2022 και του Σεπτεμβρίου 2023, ο κατοχικός στρατός πραγματοποίησε περισσότερες από 2000 επιδρομές δολοφονώντας τουλάχιστον 210 Παλαιστίνιους. Πολλές από τις νέες ένοπλες ομάδες αντίστασης που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Δυτική Όχθη έδωσαν μάχες για να αποτρέψουν αυτές τις επιδρομές. Σε αυτές τις συνθήκες ο αριθμός των ενεργών ένοπλων ομάδων στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν καταγραφτεί 23 ενεργές ένοπλες ομάδες αντίστασης, οι οποίες δρουν ανεξάρτητα και ενάντια στην πολιτική της συμβιβασμένης Παλαιστινιακής αρχής. Το σιωνιστικό καθεστώς και τα διεθνή στηρίγματα του, ξέρουν πολύ καλά πως μια γενικευμένη ένοπλη αντίσταση στην Δυτική Όχθη θα κάνει την 7η Οκτωβρίου 2023 της Γάζας, να μοιάζει με σχολική εκδρομή. Γι αυτό και προσπαθούν με κάθε δολοφονικό μέσο να αποτρέψουν μια τέτοια προοπτική.
Η «Harey Zahav» στην ιστοσελίδα της περηφανεύεται πως είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην κατασκευή ακινήτων στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, όπως ονομάζουν οι κατακτητές την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Έχει θέσει ως αποστολή - αναφέρει - την οικοδόμηση οικισμών εκεί για την εξυπηρέτηση ομάδων εποίκων. Με την «Harey Zahav» ασχολήθηκαν πρόσφατα τα διεθνή ΜΜΕ, όταν αυτή παρουσίασε τα σχέδια της για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γάζας με οικισμούς στους οποίους θα εγκατασταθούν έποικοι, οι οποίοι είχαν φύγει μαζί με τον στρατό κατοχής όταν το Ισραήλ είχε αποχωρήσει από την Λωρίδα. Μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση Νετανιάχου έσπευσε να μιλήσει για μια ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά πολύ σύντομα αποδείχθηκε πως με τα εφιαλτικά σχέδια των αρχιτεκτόνων της εταιρίας συντάσσεται μια μεγάλη μερίδα της σιωνιστικής δεξιάς μαζί και στελέχη του κυβερνητικού Λικούντ. Τουλάχιστον 27 Ισραηλινοί βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων 12 υπουργών της κυβέρνησης συμμετείχαν στη «Διάσκεψη για τη Νίκη του Ισραήλ — Οι εποικισμοί φέρνουν ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ στα τέλη Ιανουαρίου. Ζήτησαν την οικοδόμηση οικισμών αποκλειστικά για Εβραίους στη Γάζα. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την κίνημα εποικισμού Ναχαλά ( Κληρονομιά) και το περιφερειακό συμβούλιο της Σαμάρειας από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η Ναχαλά έχει ήδη δημιουργήσει έξι εποικιστικές ομάδες 400 οικογενειών που είναι πρόθυμες να εγκατασταθούν στη Γάζα. Το εγκληματικό σχέδιο του οριστικού διωγμού των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους συνεχίζεται με πρακτικές εγκληματικής εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας τόσο στην ματωμένη Γάζα όσο και στην Δυτική Όχθη μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας.

Πηγές και προτάσεις

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ την ιστοσελίδα των φίλων της Αριελ, www.friendsofariel.org και της κατασκευαστικής «Harey Zahav», https://en.hzahav.com/.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ μια καταγραφή των διωγμών από χωριά και οικισμούς στην Δυτική Όχθη τους τελευταίους 4 μήνες www.btselem.org/settler_violence/20231019_forcible_transfer_of_isolated_communities_and_families_in_area_c_under_the_cover_of_gaza_fighting

ΔΙΑΒΑΣΤΕ μια πρόσφατη ανάλυση με στοιχεία για την ένοπλη παλαιστινιακή αντίσταση στην Δυτική Όχθη. acleddata.com/2023/12/14/the-resurgence-of-armed-groups-in-the-west-bank-and-their-connections-to-gaza/


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου