26 Φεβ 2011

Ταμαουλίπας –Μεξικό
Η σφαίρα στον λαιμό που σκότωσε το όνειρο.


Ο δεκαοκτάχρονος Luis Freddy Lala Pomavilla δεν επεδίωξε να κάνει κάτι το ιδιαίτερα πρωτότυπο. Όπως και χιλιάδες άλλοι συνομήλικοι του, ξεκίνησε από ένα φτωχικό σπίτι σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό των Άνδεων στον Ισημερινό για να συναντήσει το απατηλό αμερικάνικο όνειρο. Πλήρωσε προκαταβολικά 15 χιλιάδες δολάρια στους διακινητές ανθρώπων και ακολούθησε τα ίχνη σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους των παράνομων μεταναστών που από τον λατινοαμερικάνικο νότο διασχίζουν την ήπειρο με κατεύθυνση τον βορρά. Ταξίδεψε με πρώτο σταθμό την Ονδούρα, πέρασε στην Γουατεμάλα και με μια βάρκα μπήκε στο Μεξικό από το πέρασμα της Σάντα Έλενα. Διέσχισε την χώρα και κατέληξε με μια πολυεθνική ομάδα λατινοαμερικάνων pollos (κοτόπουλα στην αργκό των κυκλωμάτων) στο βόρειο-ανατολικό Μεξικό στην επαρχία Ταμαουλίπας με σκοπό να περάσουν τα σύνορα και να μπούνε στο Τέξας. Εκατό μίλια περίπου από την συνοριογραμμή, η ομάδα των 76 η 77 ανδρών και γυναικών κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες οδηγήθηκε παρά την θέληση της από μια ομάδα ενόπλων, της συμμορίας Zetas, σε ένα ράντσο κοντά στον δήμο του Σαν Φερνάντο. Εκεί κρατήθηκαν για μια νύκτα σε μια αποθήκη και το πρωινό πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ όλοι τους, έτσι όπως ήταν πισθάγκωνα δεμένοι οι περισσότεροι και αραδιασμένοι στο έδαφος. Ο Λουίς, κτυπημένος με μια σφαίρα στο λαιμό, κρατήθηκε στην ζωή και ύστερα από την αποχώρηση των δολοφόνων κατάφερε να γλιτώσει περπατώντας είκοσι χιλιόμετρα μέχρι να βρει βοήθεια. Όταν έφτασε στην αποθήκη μια ομάδα πεζοναυτών του μεξικάνικου ναυτικού, ύστερα από υπόδειξη του τραυματισμένου Λουίς η εικόνα ήταν ανατριχιαστική. Πενήντα οκτώ άνδρες και δεκατέσσερις γυναίκες, με καταγωγή κυρίως την Βραζιλία, τον Ισημερινό, το Σαλβαντόρ και την Ονδούρα, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας, κείτονταν νεκροί. Η μεγαλύτερη από ανάλογες σφαγές παράνομων μεταναστών στο Μεξικό διαπράχτηκε ανάμεσα στις 23 με 24 Αυγούστου του 2010 και συγκλόνισε την χώρα αλλά και όλη την ήπειρο. Ο τυχερός στην κακοτυχία του Λουίς, ύστερα από μερικές ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο της Ματαμόρος επέστρεψε στον Ισημερινό με ειδική πτήση του κρατικού αερομεταφορέα και από τότε σε κάθε ευκαιρία αφηγείται την περιπέτεια του στα τοπικά ΜΜΕ και ικετεύει τους συνομήλικους του να παραδειγματιστούν από το πάθημα του. Μάταια όμως! Γιατί παρακινημένοι από την φτώχεια και την απελπισία οι νέοι της Λατινικής Αμερικής είναι αποφασισμένοι να ρισκάρουν τα πάντα.

Έδρα εκατοντάδων εργοστασίων-μακίλα, σε καλύτερη σχετικά οικονομική κατάσταση στα αστικά κέντρα σε σχέση με τους μεξικάνικους μέσους όρους η Ταμαουλίπας, δεν απέφυγε την δράση των σκληρών συμμοριών και των νάρκο-κυκλωμάτων που δρουν ειδικά στις περιοχές της μεθορίου. Ο λεγόμενος πόλεμος ενάντια τους που κήρυξε η κυβέρνηση Καλντερόν με βόρειο-αμερικάνικη τεχνογνωσία, επιδείνωσε την κατάσταση και τον τελευταίο καιρό η χώρα βρίσκεται σε μια δίνη μαζικών δολοφονιών και αιματηρών συγκρούσεων που κάνει ορισμένους να μιλάνε για κίνδυνο γενικής αποσταθεροποίησης. Οι περισσότερες συμμορίες όπως η Los Zetas και τα καρτέλ της Τιχουάνα, της Χουαρέζ, της Σιναλόα και η La Familia είναι στην ουσία μια συγχώνευση παρακρατικών και εγκληματικών στοιχείων στην κορυφή τους, καθώς και διεφθαρμένων αστυνομικών και στρατιωτικών που εκπαιδεύτηκαν κυρίως σε αμερικάνικες σχολές και κρατάνε τις επαφές με τα βόρειο-αμερικάνικα κυκλώματα εισαγωγής των ναρκωτικών.

Γι αυτόν τον εγκληματικό ιστό οι παράνομοι μετανάστες αποτελούν έναν εύκολο στόχο. Τους κλέβουν, τους κακοποιούν, τους κρατάνε ζητώντας λύτρα από τους συγγενείς τους η μερικές φορές τους εξαναγκάζουν να γίνονται και διακινητές ναρκωτικών. Σύμφωνα με υπολογισμούς τα κέρδη από την πολύμορφη εκμετάλλευση τους που βγάζουν τα κυκλώματα και οι κρατικοί υπάλληλοι πλησιάζουν τα τρία δις δολάρια τον χρόνο, ενώ ξεπερνούν τους είκοσι χιλιάδες αυτοί που απάγονται από τις συμμορίες. Σε εξήντα χιλιάδες ανεβάζουν μερικές εκτιμήσεις τους εξαφανισμένους μετανάστες που επιχείρησαν να διασχίσουν το Μεξικό προς τον βορρά τα τελευταία πέντε χρόνια. Όσο για την έρευνα σχετικά με την σφαγή στην Ταμαουλίπας, παρά το ότι αυτήν την φορά υπήρχαν και εξωτερικές πιέσεις όπως ήταν αναμενόμενο βάλτωσε αφού πρώτα τα κυκλώματα φρόντισαν να δολοφονήσουν δύο αστυνομικούς που την ανέλαβαν.

• ΔΙΑΒΑΣΤΕ το αποκαλυπτικό άρθρο του Gennaro Carotenuto στην διεύθυνση www.http://mywordismyweapon.blogspot.com/2010/09/truth-about-immigrant-massacre-in.html. Επίσης την ειδική ανακοίνωση που εξέδωσε η ILPS στο http://www.josemariasison.org/?p=4951

ΔΕΙΤΕ τις σοκαριστικές φωτογραφίες από την σφαγή στην διεύθυνση http://www.allvoices.com/contributed-news/6763738-tamaulipas-massacre-scored

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου