25 Νοε 2023

ΗΠΑ | Σιωνιστικός νέο-μακαρθισμός στα πανεπιστήμια


Το Χάρβαρντ μισεί τους Εβραίους! Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, μια ασυνήθιστη σκηνή διαδραματίστηκε μπροστά στην κύρια είσοδο του αμερικανικού πανεπιστήμιου, στην ιστορική πύλη Τζόνστον. Ένα φορτηγάκι έκοβε βόλτες με φωτισμένες οθόνες στις οποίες προβάλλονταν, σαν διαφήμιση, τα πρόσωπα εκατοντάδων φοιτητών με την προειδοποίηση πως είναι οι κορυφαίοι αντισημίτες του Χάρβαρντ! Ακολούθησε πανδαιμόνιο, διαμαρτυρίες και μερικοί πιο τολμηροί έριξαν πέτρες στα πάνελ. Μια οργάνωση, η Accuracy in Media και ένας ακροδεξιός πάμπλουτος δημοσιογράφος, τρόφιμος του δημοσιογραφικού δικτύου Fox, ξεκίνησαν με αυτόν τον τρόπο μια εκστρατεία, “truck doxxing”. Έτσι ονομάζεται η δημοσιοποίηση μέσω πινακίδων πάνω σε τροχοφόρα, προσωπικών στοιχείων ακτιβιστών οι οποίοι είναι δραστήριοι στο κίνημα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. Αφορμή η κοινή ανακοίνωση 34 φοιτητικών συλλογικοτήτων του πανεπιστημίου στην οποία καταδίκαζαν την ισραηλινή κατοχή και τα δεινά των Παλαιστινίων εξηγώντας έτσι την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Στην διαδικτυακή διεύθυνση της συκοφαντικής καμπάνιας με τίτλο «Το Χάρβαρντ μισεί τους Εβραίους» γράφτηκε : “Ισλαμιστές τρομοκράτες μόλις σκότωσαν εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο Ισραήλ. Μεταξύ των νεκρών ήταν Εβραίοι, Χριστιανοί, Ισραηλινοί, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Αυτό δεν ήταν απλώς ένα χτύπημα κατά του Ισραήλ, αυτό ήταν ένα χτύπημα κατά του δυτικού πολιτισμού… ριζοσπάστες στο Χάρβαρντ ως απάντηση εξέδωσαν μια δήλωση για την υποστήριξη των τρομοκρατών κατηγορώντας τα θύματα. Χρησιμοποιήστε το πλαίσιο σε αυτήν την οθόνη για να στείλετε ένα μήνυμα για το διοικητικό συμβούλιο του Χάρβαρντ. Πείτε τους να αναλάβουν δράση εναντίον αυτών των απεχθών, μισητών σπουδαστών»! 

Columbia Untisemity! Οι στοχευμένες επιθέσεις και οι κατηγορίες για αντισημιτισμό, η απαίτηση για αποπομπή των διοικήσεων και απόλυση καθηγητών καθώς και οι απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης επεκτάθηκαν σε πολλά αμερικάνικα πανεπιστήμια και κολέγια. Στο Κολούμπια, στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και της Πενσιλβάνια, στο Στάνφορντ, στα κολέγια Μπάρναντ και Κούπερ Γιούνιον και αλλού. Ένα κύμα απειλών που θύμισε τις εποχές του Μακαρθισμού ξέσπασε σχεδόν ακαριαία, μετά την επίθεση των Παλαιστίνιων στα κατεχόμενα εδάφη γύρω από την Γάζα και ξεκινούσαν τα αντίποινα και η προετοιμασία της ισραηλινής εισβολής. Ιδιώτες χρηματοδότες, επικεφαλής ισχυρών εταιριών διαχείρισης κεφαλαίων και κληροδοτημάτων ανακοίνωσαν διακοπή των χορηγιών. Μεγάλα δικηγορικά γραφεία μεταξύ αυτών το «Winston & Strawn» και το Davis Polk & Wardwell, ακύρωσαν τις προσφορές εργασίας σε όσους φοιτητές της Νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που υπέγραψαν δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης των Παλαιστινίων. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Παιδείας Μιγκέλ Καρντόνα έφτασε στο σημείο να απειλήσει πως θα κόψει την κρατική επιχορήγηση σε όσα πανεπιστήμια δεν πάρουν μέτρα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. (αργότερα πρόσθεσε και την ισλαμοφοβία για να κρατήσει τα προσχήματα). Οι δημόσιες επιθέσεις σε διάφορες πρωτοβουλίες που πήραν καθηγητές και φοιτητές για την υπεράσπιση των Παλαιστίνιων σε αρκετές περιπτώσεις πέτυχαν να προκαλέσουν διώξεις και αντισυσπειρώσεις. Πολλοί καθηγητές για να αποδείξουν την νομιμοφροσύνη τους υπέγραψαν κείμενα καταδίκης του κινήματος αλληλεγγύης και τέσσερις από τις φοιτητικές ενώσεις στο Χάρβαρντ απέσυραν την υπογραφή τους από την αρχική ανακοίνωση. Διάφοροι πολιτικοί και από τα δύο καθεστωτικά κόμματα συναγωνίζονται σε επιθέσεις και απειλές ενάντια σε όσα πανεπιστήμια θεωρούν πως ανέχονται τον αντισημιτισμό. Μεταξύ αυτών ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ρον Ντε Σάντις και βέβαια ο Τραμπ. Ο τελευταίος μάλιστα ζήτησε την απέλαση των «ριζοσπαστών αντιαμερικανών και αντισημιτών αλλοδαπών» που φοιτούν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αποστολή υπαλλήλων του της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων για να παρακολουθούν τις «διαδηλώσεις που υπερασπίζονται την τζιχάντ», όπως χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

“Οι  εχθροί του Ισραήλ δεν κοιμούνται. Ούτε εμείς!” Μια  φιλοσραηλινή διαδικτυακή πλατφόρμα  με την χαρακτηριστική επωνυμία  “Αίθουσα Πολέμου”  κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο  ηχογραφημένα αποσπάσματα από  παράδοση μαθημάτων   που έγιναν   στο πανεπιστήμιο  της Αριζόνα.  Δύο καθηγήτριες, η επίκουρη  Ρεβέκα Λόπεζ και η Ρεβέκα Ζαπιέν  σχεδόν αμέσως τέθηκαν σε διαθεσιμότητα  και ανεστάλη η μισθοδοσία τους  γιατί θεωρήθηκε πως με αυτά  που έλεγαν  υποστήριζαν την Χαμάς!   «Οι καθηγητές σας  εκφοβίζουν  Εβραίους φοιτητές, υποστηρίζουν την τρομοκρατία και διαδίδουν  ψευδείς πληροφορίες»,  έλεγε  το μήνυμα που διακινήθηκε μέσω της πλατφόρμας και συμπλήρωνε   απευθυνόμενο  στην διοίκηση του πανεπιστήμιου.  «Απαιτούμε να κάνετε κάτι γι’ αυτό».  Σε μια ανάλογη  περίπτωση στο Πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνια  καθηγητής  αναγκάστηκε   να διδάσκει εξ αποστάσεως  στο διάστημα που η σχολή ερευνά τις κατηγορίες σε βάρος του για αντισημιτισμό, ενώ  η πρόεδρος του  MIT,  αποφάσισε να τιμωρήσει μια ομάδα φοιτητών   επειδή  συμμετείχαν σε ένα  φιλοπαλαιστινιακό «die-in», μια δράση καταγγελίας των μαζικών σφαγών στην Γάζα  κάνοντας συμβολική κατάληψη. Η διοίκηση  του  Κολούμπια  ανέστειλε   τη λειτουργία  φοιτητικών ενώσεων, μεταξύ αυτών και της εβραϊκής  Jewish Voice for Peace  και το  πανεπιστήμιο Μπράνταις  κοντά στην Βοστώνη απαγόρευσε την δράση της οργάνωσης Σπουδαστές για την Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (Students for Justice in Palestine,  SJP)  με την κατηγορία πως υποστηρίζει την Χαμάς. Η SJP  η οποία ιδρύθηκε  το 2001 στο Μπέρκλεϊ  και έχει δεκάδες παραρτήματα σε πολλά πανεπιστήμια και πόλεις στις ΗΠΑ  και τον Καναδά έγινε ιδιαίτερος  στόχος όταν κάλεσε  για μια «Ημέρα Αντίστασης» στις 12 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας τον αγώνα των Παλαιστινίων. Στο πανεπιστήμιο Τζορτζ   Ουάσινγκτον   το παράρτημα  της SJP απαγορεύτηκε να λειτουργεί για 90 ημέρες γιατί  ανάρτησε συνθήματα που ζητούσαν τον τερματισμό της γενοκτονίας στην Γάζα. Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στα μέσα του Νοεμβρίου,  εκτυλίχθηκαν σκηνές σκληρής βίας και έγιναν 40 συλλήψεις  όταν η αστυνομία εισέβαλλε στο κτίριο  της διοίκησης  μέσα στο οποίο εκατοντάδες φοιτητές  έκαναν καθιστική διαμαρτυρία. Αστυνομική καταστολή, προσπάθειες αποτροπής, απαγορεύσεις και συλλήψεις αντιμετωπίζουν  οι κινητοποιήσεις  αλληλεγγύης  σχεδόν σε όλα τα φοιτητικά κάμπους.  Ο κατάλογος  αυτών των   εκφοβιστικών επιθέσεων και  διώξεων  μεγαλώνει  κάθε ημέρα που περνά. 


Όλα αυτά δεν ξεκίνησαν ξαφνικά, ύστερα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Το κυνηγητό ενάντια σε διανοούμενους, ακτιβιστές και ομάδες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη είναι πολύχρονη και συστηματική υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο (δηλαδή πριν τα τελευταία γεγονότα) με επίκεντρο φεστιβάλ για την παλαιστινιακή λογοτεχνία η διοίκηση του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δέχθηκε σφοδρή επίθεση. Επιφανείς δωρητές του, όπως ο Marc Rowan και ο Ron Lauder της γνωστής αλυσίδας καλλυντικών απαίτησαν την ματαίωση του, επικαλούμενοι τον αντισημιτισμό καλλιτεχνών που θα έπαιρναν μέρος! Σε αυτόν τον ιδιότυπο αλλά σκληρό πόλεμο πρωταγωνιστούν οργανώσεις και επιτροπές οι οποίες είναι άμεσα συνδεμένες με τις κυβερνητικές αρχές του Ισραήλ. Από την εξέχουσα AIPAC έως οργανώσεις όπως η Anti-Defamation League (ADL) οι οποίες μοιράζουν με κάθε αφορμή την ρετσινιά του αντισημιτισμού σε οποιονδήποτε ασκήσει κριτική στις πολιτικές που ασκεί το Ισραήλ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Πριν λίγες ημέρες στο γνωστό περιοδικό The Nation, ο δημοσιογράφος James Bamford αποκάλυψε σε άρθρο του με τίτλο “ ο πόλεμος του Ισραήλ στους Αμερικάνους ακτιβιστές φοιτητές” πως έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο κατασκοπείας το οποίο στοχοποιεί όσους μέσα στα πανεπιστημιακά κάμπους εκφράζουν απόψεις και οργανώνουν δράσεις υπέρ της ελευθερίας της Παλαιστίνης. Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε μια οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον, την Israel on Campus Coalition, η οποία καυχάται πως ασκεί συστηματικά πολιτική στοχοποίησης και συκοφαντίας σε βάρος αγωνιστών και κινημάτων αλληλεγγύης μέσα στα πανεπιστήμια. Το σιωνιστικό καθεστώς γνωρίζει καλά πως δεν φτάνει να τα έχει καλά με τις κορυφές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με τις πλάτες, τα όπλα και τα δολάρια του οποίου πολεμά συστηματικά τους Παλαιστίνιους. Χρειάζεται να μεταφέρει αυτόν τον πόλεμο και μέσα στον αμερικάνικο λαό και την νεολαία για να εμποδίσει το ογκούμενο ρεύμα καταδίκης της αιματοβαμμένης πολιτικής του, όχι μόνο από μουσουλμάνους, μαύρους, ιθαγενείς, ισπανόφωνους και αριστερούς αλλά και από ένα μεγάλο τμήμα έντιμων και δίκαιων Εβραίων και βέβαια εκατομμυρίων Αμερικανών!

Πηγές και προτάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τις  κοινές  δηλώσεις  οργανώσεων αλληλεγγύης και καθηγητών  από το  Κολούμπια, docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeHe5p0in9g4h9xURoTx6NPn-v2rb-m7k6ZIm4YNGqOPRVsFQ/viewform      και docs.google.com/document/u/0/d/1cVLg6RTnqd2BTzuouWbfACnFEex7GQeImDZJnMlUReM/mobilebasic?pli=1

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ την ιστοσελίδα της Accuracy in Media και πάρτε μια ιδέα  της δράσης της  aim.org/

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ μια μικρή περιήγηση του φοιτητικού  κινήματος αλληλεγγύης  στις ΗΠΑ σε άρθρο της αιγυπτιακής  Αλ Αχράμ, english.ahram.org.eg/News/512646.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου