10 Ιαν 2020

Νικολέττα Ντόσιο | Στη φυλακή η Πασιονάρια της Βαλσούζα!

Η Νικολέττα Ντόσιο υποδέχτηκε τον νέο χρόνο στην φυλακή Λορούσσο και Κοτούνιο στην συνοικία Βαλέττε στο Τορίνο. Συνελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου από τους καραμπινιέρους στο σπίτι της στο Μπουσολένο, προς εκτέλεση της ποινής που της είχε επιβληθεί και τελεσιδικήσει. Ένας χρόνος φυλάκιση για ένα μισάωρο άνοιγμα των διοδίων του αυτοκινητόδρομου στο ύψος της Αβιλιάνα δυτικά του Τορίνο στις 3 Μαρτίου του 2012. Ήταν διαμαρτυρία για την κατασκευή της σιδηροδρομικής υπερταχείας, γνωστής ως TAV στην κοιλάδα Βαλσούζα, στο Πιεμόντε στην βορειοδυτική Ιταλία, στα σύνορα με την Γαλλία. Εβδομήντα τριών ετών, συνταξιούχος καθηγήτρια λατινικών και ελληνικών, η Νικολέττα αρνήθηκε να δεχθεί τον κατ΄ οίκον περιορισμό ως εναλλακτική μορφή έκτισης της ποινής, προτιμώντας, όπως δήλωσε, να δείξει πόσο άδικη και αλαζονική είναι η πολιτική του ιταλικού κράτους. Ως απάντηση, η εισαγγελία διέταξε να οδηγηθεί στην φυλακή. Κάτοικοι της επαρχιακής πόλης ακινητοποίησαν για αρκετή ώρα το αυτοκίνητο της αστυνομίας, πριν αυτό την οδηγήσει στο Τορίνο. Η καταδίκη της μαζί με άλλους ένδεκα αγωνιστές του κινήματος No Tav, βασίστηκε σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που επιβιώνουν από την εποχή του φασισμού. Πρόκειται για τον περιβόητο κώδικα Ρόκο, που πήρε το όνομα του από τον Αλφρέντο Ρόκο, υπουργό Δικαιοσύνης του Μουσολίνι. Καιρό τώρα, όλες οι ιταλικές κυβερνήσεις από την διακυβέρνηση Μόντι και ύστερα αντιμετωπίζουν τα στελέχη του κινήματος ως εν δυνάμει τρομοκράτες και το τελευταίο διάστημα τα δικαστήρια επιβάλλουν δυσανάλογα εξοντωτικές ποινές.


Για τα γεγονότα του 2012 στην Βαλσούζα είχε γράψει ο Αθέατος Κόσμος (Βαλσούζα, Ιταλία Δηλητήριο υψηλής ταχύτητας). Ύστερα από μια διαδήλωση χιλιάδων Ιταλών που συνέρρευσαν από όλη την χώρα στην κοιλάδα, η κυβέρνηση και οι εργολάβοι επιχείρησαν να ξεκινήσουν κατασκευαστικές εργασίες, εκκενώνοντας και κατεδαφίζοντας ένα σημείο περιφρούρησης των κατοίκων. Εκείνο το πρωινό της 27 Φεβρουαρίου ο Λούκα Αμπά, αγρότης και μέλος του κινήματος, ανέβηκε σε ηλεκτρικό πυλώνα για να εμποδίσει τους εισβολείς. Τον κυνήγησαν και αυτός προσπαθώντας να σκαρφαλώσει ψηλότερα κτυπήθηκε από το ρεύμα, έπεσε στο έδαφος και τραυματίστηκε. Για ημέρες πάλευε να γλυτώσει από τον θάνατο. Το περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και οδήγησε μια ομάδα αγωνιστών, μαζί και τη Νικολέττα Ντόσιο, να πραγματοποιήσουν τη δράση στα διόδια, με το σύνθημα «Σήμερα πληρώνει ο Μόντι». Συνελήφθησαν και η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια. Εκεί το κατηγορητήριο εμπλουτίστηκε και η καταδίκη ήταν ένα σαφές μήνυμα σκληρότητας και εκδίκησης για όσους επιμένουν να αντιστέκονται στο δαπανηρό και καταστροφικό για το φυσικό περιβάλλον της κοιλάδας, φαραωνικό συγκοινωνιακό έργο.

Η Νικολέττα Ντόσιο είναι η ζωντανή ιστορία του κινήματος ενάντια στα τούνελ και τις σιδηροτροχιές του τραίνου υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λυών που επιδιώκουν να κατασκευάσουν οι ιταλικές κυβερνήσεις και οι μεγαλοεργολάβοι. Και αυτά τα έργα βρίσκονται στα πλαίσια των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία δικτύων για την γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων, αψηφώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα δυσμενή αποτελέσματα στην τοπική οικονομία που βασίζεται στην αγροκτηνοτροφία και τον τουρισμό. Τα σχέδια για τον TAV ξεκινούν από την δεκαετία του Ογδόντα, αλλά από τα μέσα του Ενενήντα ξεκίνησαν οι μελέτες και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση. Από τότε αρχίζει να μεγαλώνει το κίνημα των κατοίκων, να πραγματοποιεί διαδηλώσεις στην κοιλάδα και να οργανώνει την περιφρούρηση της περιοχής. Έκτοτε δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται, να καθυστερούν τα σχέδια και να αντιμετωπίζουν την βίαιη καταστολή και τρομοκρατία. Μια αντίσταση σχεδόν εικοσιπέντε χρόνων, αναζωπυρωνόταν κάθε φορά που προχωρούσαν οι απαλλοτριώσεις και οι πρόδρομες εργασίες. Η τεράστια σήραγγα των 57,5 χιλιομέτρων δεν έχει αρχίσει να κατασκευάζεται και υπολογίζεται πως θα χρειαστεί για να τελειώσει δέκα χρόνια από σήμερα. Θα είναι η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο! Το κίνημα που έχει συγκεντρώσει υποστηρικτές από όλη την χώρα και έχει αποκτήσει ευρύτερα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικολογικά χαρακτηριστικά δεν πτοείται. Το προηγούμενο καλοκαίρι οργάνωσε ένα φεστιβάλ στο οποίο συνέρρευσαν χιλιάδες Ιταλοί, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου μια μεγάλη διαδήλωση ξεκίνησε από τη Σούζα.

Σε αυτή την πολύχρονη αγωνιστική διαδρομή, η Νικολέττα πρωταγωνίστησε στη διοργάνωση των κινητοποιήσεων. Οχυρό της δράσης της για καιρό ήταν η συνεργατική ταβέρνα La Credenza στο Μπουσολένο. Ενεργή κοινωνικά και πολιτικά, ξεκίνησε από την Προλεταριακή Δημοκρατία, πέρασε στην Κομμουνιστική Επανίδρυση και τώρα είναι συντονίστρια του Potere al Popolo. Έχοντας γύρω στις είκοσι ποινικές διώξεις, οδηγήθηκε στην φυλακή για να τιμωρηθεί για την άφοβη στάση της, η οποία παραδειγματίζει τους νέους αγωνιστές του κινήματος. Στη φυλακή του Τορίνο συνάντησε και άλλους τρεις αγωνιστές. Τον Τζιόρτζιο Ροσέτο και τον Ματία Μαρτζουόλι, που συνελήφθησαν για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού στη διάρκεια του φεστιβάλ και τον γνώριμο από τα γεγονότα του 2012 αγρότη Λούκα Αμπά, που βρίσκεται σε καθεστώς ημι-ελευθερίας μπαινοβγαίνοντας στη φυλακή. Ο τελευταίος εκτίει ποινή σχετικά με μια κατάληψη κτιρίου στο Τορίνο. Η είδηση για τη φυλάκιση της Νικολέττα και την αγέρωχη στάση της ταξίδεψε σαν αστραπή σε όλη την Ιταλία. Στο Μπουσολένο, την Πρωτοχρονιά περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι κατέβηκαν τους δρόμους και σε δεκάδες πόλεις οργανώνονται διαμαρτυρίες. Σήμερα, Σάββατο 11 Ιανουαρίου, στο Τορίνο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πανεθνική διαδήλωση για την ελευθερία της Πασιονάρια της κοιλάδας.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ την ιστοσελίδα της Νικολέττα www.nicolettadosio.it και διαβάστε μια πρόσφατη συνέντευξή της. serenoregis.org/2019/11/19/la-disobbedienza-integrale-di-nicoletta-dosio-fabio-balocco. ΜΑΘΕΤΕ περισσότερα για το κίνημα NO TAV από την σελίδα www.notav.info.

ΣΤΕΙΛΤΕ επιστολές αλληλεγγύης στη Νικολέττα και στους υπόλοιπους φυλακισμένους Nicoletta DOSIO, Giorgio ROSSETTO, Luca ABBÀ, Mattia MARZUOLI. Lorusso και Cotugno, Via Maria Adelaide Aglietta, 10149, Τορίνο, Ιταλία.

*Την Παρασκευή 10/1/2020 ο Τζιόρτζιο και ο Ματτία αφέθηκαν ελεύθεροι για τις κατηγορίες σχετικά με τον TAV. Θα βρίσκονται σε κατ'οίκο περιορισμό για μια δίωξη σχετικά με την συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις ενάντια στην σύνοδο των υπουργών Εργασίας των G-7 στο Τορίνο το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου